AO: "Epski" poraz Marija, da li i oproštaj u suzama?

Mari nadoknadio 0-2, pa se u suzama oprostio od Melburna! Endi Mari oprostio se od Melburna porazom u prvom kolu Australijan opena 2019, što mu je bio verovatno poslednji nastup na ovom Grend slemu u karijeri.  Škotski teniser posle eliminacije sa Australijan opena poručio da će pokušati da nastavi karijeru, za šta je preduslov još jedna operacija kuka.

Tenis 14.01.2019 | 16:30
AO: "Epski" poraz Marija, da li i oproštaj u suzama?
Britanac je priredio spektakularno veče za oko 9.000 gledalaca na "Melburn areni" nadoknadivši zaostatak od dva seta, ali je ipak poražen od Roberta Bautista-Aguta.

Španac je posle četvoročasovnog maratona uspeo da savlada nekada prvog igrača sveta sa 6:4, 6:4, 6:7 (5), 6:7 (4), 6:2. U drugom kolu će igrati sa Australijancem Džonom Milmanom.

Mari je dobro servirao u prva dva seta, imao osam as udaraca, bez dvostrukih servis grešaka, osvojio je 83% poena na prvi servis, ali slabo poentirao na drugi servis (46%).

Britanac se mučio sa kretanjem prilikom nameštanja na forhend, što je Španac maksimalno koristio pa je sve tri brejk šanse pretvorio u poene.

Španac je iskoristio i prvu brejk priliku u trećem setu za vođstvo 2:1, ali Mari uspeva odmah da odgovori i prvi put na meču oduzme servis rivalu.

Brajk Britanca je izazvao oduševljenje na tribinama u Melburnu. Mari uspeva da spasi narednu brejk šansu Aguta, prvi put na meču i spreči ga da stigne do servisa za meč, a potom sam ne koristi priliku da osvoji treći set (5:5).

Usledio je taj-brejk u kojem Mari odmah uspostavlja kontrolu i mini-brejkom stiže do 4:1. Bautista-Agut uspeva da se približi na 5:4, spasava jednu set loptu, ali ne i drugu, pa se Britanac posle 75-minutne borbe u III setu vraća u igru sa 7:6 (7:5).

Sjajna borba nastavljena je i u četvrtom setu, gem za gemom su teniseri čuvali svoj servis, nije viđena nijedna brejk prilika u prvih 11 gemova, a Mari je bio taj koji je servirao za taj-brejk, ali i opstanak u meču i na turniru.

Ima Mari dovoljno iskustva i jakih mečeva u nogama da odoli takvom pritisku, pa je bez izgubljenog poena izjednačio na 6:6.

Pun samopouzdanja Mari je zaigrao maksimalno agresivno u taj-brejku koji je počeo sa četiri mini-brejka u prvih pet poena.

Prednjačio je upravo Britanac i ekspresno poveo 6:1, a onda iskoristio četvrtu priliku i izjednačio na 2-2 u setovima za oduševljenje na tribinama "Melburn Arene".

Međutim, Mari nije imao snage za potpuni preokret, Bautista-Agut je na impresivan način odoleo pritisku 9.000 gledalaca i dominantnom igrom osvojio odlučujući set sa 6:2 za plasman u drugo kolo AO.



Endi Mari poražen je od Roberta Bautiste Aguta u meču prvog kola Otvorenog prvenstva Australije i potencijalno poslednjem meču njegove sjajne teniske karijere.

Španski teniser, koji je nedavno osvojio turnir u Dohi, pobedivši između ostalih i Novaka Đokovića, vodio je 2:0 u setovima, a Mari uspeo da izbori peti set, ali ne i da trijumfuje - 6:4, 6:4, 6:7 (5:7), 6:7 (4:7), 6:2.

Mari je pre početka turnira šokirao svet najavom definitivnog povlačenja sa terena, naglasivši da bi voleo da mesto njegovog oproštaja bude Vimbldon, ali da nije siguran da li će biti fizički sposoban da se spremi.

To je meč protiv Aguta učinilo vanredno emotivnim i po završetku je praktično sve, osim pomalo zbunjenog Endija, delovalo kao da je to zaista kraj.

"Ako je ovo bio moj poslednji meč, onda sam se oprostio na zaista sjajan način. Dao sam sve od sebe, nije bilo dovoljno za pobedu", rekao je Mari.

Osvajač tri grend slem titule (dve na Vimbldonu i jedne na US openu) nije imao sreće da bar jednom podigne i pehar Australijan opena. Pet puta je došao do finala i svih pet puta izgubio.

Bez obzira na to, publika mu je dala šampionski tretman, kao i organizatori turnira i kolege teniseri, koji su mu pripremili sledeći spot...



Mari, koji će u maju napuniti 32 godine, obećao je da će učiniti sve da ponovo izađe pred australijsku publiku.

"Možda ćemo se videti opet. Učiniću sve što je moguće, ali za to je potrebno da obavim još jednu veliku operaciju, posle koje neće biti garancija da ću uspeti. Svakako ću pokušati", naglasio je on.



Mari je zbog povrede kuka pauzirao skoro godinu dana, od jula 2017. do juna 2018. Pre nešto više od godinu dana je operisan, ali telo mu je dozvolilo da u 2018. nastupi na samo šest turnira.

Završio je godinu sa skromnim učinkom - sedam pobeda, pet poraza.

Osim pomenutih uspeha na najvećim teniskim turnirima, Endi Mari u kolekciji ima zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine, kao i trofej Dejvis kupa 2015. godine.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar