Земљиште од 400 милиона на чекању

Одлука Врховног суда РС у корист града Бањалука помогла би да се у поновни поступак врати тужба којом је Градска управа оспоравала рјешење Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове. По том спорном рјешењу Пољопривредна школа је власник, а не корисник милионски вриједних парцела и објеката у насељима Дракулић, Дервиши и Лазарево.

Република Српска 14.01.2019 | 14:47
Земљиште од 400 милиона на чекању
Ни након годину дана Врховни суд Републике Српске није преиспитао коме припада 400 милиона КМ вриједно земљиште, Граду или Пољопривредној школи. Правобранилаштво РС је захтјев за ревизију спорне прошлогодишње пресуде Окружног суда у Бањалуци поднијело 24. јануара, а судије не журе да размрсе ову дугогодишњу криминалну причу.

Извор Журнала наводи да је пресуда, донесена 18. децембра прошле године, правоснажна те да су шансе да коначна одлука буде у корист Града изузетно мале.

“Ово је само ванредни правни лијек који је искористио град, јер је на то имао право. Међутим, низ спорних одлука доносио је управо Град. Према споразуму о диоби земљишта у Дервишима, Град је признао да је школа власник. Град се позива на Закон о утврђивању и преносу права располагања имовином јединица локалне самоуправе РС и Закон о средњем образовању и васпитању РС, али је Пољопривредна школа имала чврсте одговоре“, наводи наш извор.

У пресуди је наведено је да је рјешењем Основног суда у Бањалуци  од 25. августа 2008. године извршена физичка диоба некретнина између школе и Града, а по захтјеву града од 9. јула 2007. године. Окружни суд утврдио је да је школа јавна установа чији је оснивач Република Српска.

„На основу тако утврђених чињеница, 16. јуна 2015. године, а сходно Закону о стварним правима, претворено је право располагања, управљања и коришћења досадашњег носиоца тог права у право својине на земљишту у друштвеној односно државној својини“, наведено је у пресуди, а односи се управо на поједине парцеле у Лазареву, Дервишима и Дракулићу.

Одлуке у корист криминала 

Град је тако одлукама од прије деценију довео у питање позитивну одлуку Врховног суда РС, а Пољопривредној школи Окружни суд је одобрио скандалозне потезе – продају вриједног градског земљишта за куповину готово безвриједног по околним селима.

“Град Бањалука је дужан да поштује одлуке судова, а у овој управној ствари предузео све радње и изјавио све допуштене правне љекове против одлука надлежних органа”, признали су за Журнал у Градској управи да су им практично руке везане.

Раније су говорили да ће инсистирати на примјени закона,  јер они указују на то да је ријеч о имовини Бањалуке.

„По одредбама Закона о утврђивању и преносу права располагања имовином јединица локалне самоуправе, земљиште и зграде у којим се обавља предшколска, основна и средњошколска васпитна дјелатност чине имовину јединица локалне самоуправе. Истовремено, према Закону о средњем образовању и васпитању, школама није дата могућност да располаже непокретностима које служе за провођење наставе”, навели су почетком године.

У Пољопривредној школи, у међувремену, десиле су се промјене у директорској фотељи па је Едија Ханеша, који је продавао спорно земљиште, наслиједио Бојан Бакал. Он данас, како је рекао за Журнал, није посебно упућен у ову причу.

Позитивном одлуком против рјешења РУГИП-а

Одлука Врховног суда РС у корист града сада би помогла да се у поновни поступак врати тужба којом је Градска управа оспоравала рјешење Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП). По том спорном рјешењу Пољопривредна школа је власник, а не корисник милионски вриједних парцела и објеката у насељима Дракулић, Дервиши и Лазарево.    

Овај документ у РУГИП-у је, како је почетком године писао портал Цапитал.ба, потписан 22. фебруара 2016. године, а представници града су пред судом тврдили да су неправилно и непотпуно утврђене чињенице те неправилно примијењено материјално право.

Град се у тужби позивао и на допис Министарства просвјете и културе РС од 25. јуна 2012. године, према којем је дата сагласност за упис права располагања на некретнинама школа у корист града. Овај допис имао је, тврдили су, упориште у Закону о средњем образовању РС.

Законом ћу те, законом ћеш ме

Прецизније, земљиште у Дракулићу је било уписано као општенародна имовина, а по рјешењу Народног одбора Среза бањалучког – Савјета за привреду Бањалука из 18. октобра 1952. године,  као корисник је била уписана Пољопривредна школа. Град је сматрао да је „школа погрешно закључила да је ријеч о праву својине, односно о безусловном стицању својине“.

Школа, пак, није оспоравала да је тужба заснована на Закону о утврђивању преноса права располагања на јединицу локалне локалне самоуправе, али је навела да Град није добро растумачио члан 2. овог акта.

„Имовина јединица локалне самоуправе је и она коју је стекла као правни сљедбеник установа и институција које су престале да постоје. То значи да би Пољопривредна школа требало да престане да постоји да би право располагања непокретностима било могуће утврдити на Град Бањалуку“, стајало је у одговору на тужбу.

Наведено је и да је допис ресорног министарства потпуно безвриједан, јер је управо Министарство просвјете и културе РС 17. маја 2010. године образложило да је Пољопривредна школа правно лице те да може самостално да закључује уговоре. Осим тога, Министарство се 20. новембра 2012. године изјаснило да је ова средњошколска установа стекла право својине потпуно законито, а у складу са Законом о стварним правима РС.

Школа је, по том основу, 10. фебруара 2016. године бањалучкој јединици РУГИП-а поднијела захтјев за претварање права коришћења имовине у право својине, а Окружни суд пресудио да је правилно утврђено претварање изведених права на земљишту у друштвеној својини у право својине ове образовне установе.

Било куда - Станковић свуда

У октобру 2016. године Град је, у поновљеном судском поступку, покушао да оспори право трговачком центру „Бинго“ да изгради тржни центар на десетине милиона марака вриједном земљишту Пољопривредне школе које им је продао бизнисмен Будимир Станковић.

Окружни суд у Бањалуци поништио је раније 28. септембра исте године пресуду Основног суда о поравнању те, након двије жалбе, омогућио Граду да обнови спор са „Бингом“. Град је тужбу против „Бинга“, Пољопривредне школе, Перице Репајића из Лакташа и фирме „Октан промет“ из Бијељине поднио након што је земљиште школе продато овом трговачком ланцу.

„Бинго“ је узвратио контратужбом и захтијевао од града одштету од 20 милиона марака плус камате, након чега је замјеник правобраниоца РС у Бањалуци Мирко Стојчиновић, без знања града, прихватио одлуку о поравнању и одрекао се права на жалбу, а „Бинго тражених 20 милиона КМ.

На то је оштро реаговао тадашњи градоначелник Слободан Гаврановић који је тражио од Правобранилаштва да поднесе жалбу, што је канцеларија замјеника у Бањалуци и учинила, али је Окружни суд то одбио 15. јуна…

Према ранијим истраживањима медија, огромне своте новца на земљишту Пољопривредне школе  зарадио је тајкун Будимир Станковић у сарадњи са директором Ханешом и уз подршку појединаца из Градске управе и Правобранилаштва РС. Њих двојица су атрактивно земљиште мијењали за безвриједне парцеле у околини Бањалуке и Лакташа које су формално у власништву Перице Репајића.

(Журнал.инфо)

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

По Закону

14.01.2019 14:08

Власник земљишта је Пољопривредна школа, а власник школе је град или држава видјети у судском регистру ко је регистровао сколу. Да би то земљисте било власништво града или дрзаве морају судским путем ликвидирати школу и измирити све обавезе школе, па оно што остане је њихово... Ако је школа у медјувремену продала или мијењала то земљисте власник може тужити директора и тражити одговорност али не може поништити продају јер директор законски заступа школу без ограничења... У преводу нисте требали директорима јавних установа дати без ограничења да вас заступају...

ОДГОВОРИТЕ
Name

појела маца

14.01.2019 14:18

ником ниста, бабо руцо.

Name

Аа

14.01.2019 14:28

Није ли ово удар на Републику Српску и њене институције, није ли удар на дрзаву непостовање закона, није наравно кад су у питању власт и тајкуни

Name

Ја би се нагодио

14.01.2019 14:32

Ако је то неки запетљан слуцај. Право познаје нагодбу. Колико коста, 400. Ок. Дајте 250 мил. овом граду да ријесимо инфраструктуре колико за 10 редовних година и носите то земљисте. Добро и граду и њима. Наравно многи це реци засто давати за 250. Зато сто овако неце добити ниста а са 250 имали бисмо и нови стадион, дворану, 5 вртица, дјецијих игралиста колико год треба, све водоводе, уредјен центар града са новим парком и велепним спомеником борцима...

Name

ругипп

14.01.2019 14:45

Деурић Александар, велики земљишни мафијашки бос, је све то упаковао док је био шеф Катастра у БЛ а истовремено и начелник другостепеног по жалби у РУГИП (неспојиво али намјештено, у мандата Глигорића). Тада започињу доношења рјешења; катастар/Деурић, жалба/опет Деурић дочекује, Гриловић, Дорис Пак и др. Потом им треба неко у правобранилаштву, па Деурић открива правог Стојчиновић Мирка и ту се круг затвара у управном поступкау, следи судски...

Name

Будо-кум

14.01.2019 14:57

На тој земљи Будо Станковић је један од стварних будућух власника, ту има и Додика и Радојичића и др.

Name

Деура/стојчин/грул...

14.01.2019 15:08

Удружена криминална злочиначка организација- земљишна мафија у РУГИП; Стојчиновић, Деурић, Груловић и асистенти су осим ове земље, укњжбама на тајкуне режимске оштетили град БЛ за око 23 милиона КМ, били у затвору и кад су изашли метнла их Боса Милидраговић, дир. РУГИП за своје помоћнике, па опет књиже диљем РС.

Name

Грунт

14.01.2019 15:18

Ову земљу је одрадила земљишна мафија из РУГИП, круг је затворен на највишем нивоу; катастар/деурић-РУГИПП/деурић-правобранилац/Стојчин-сада формално судови. Све је то у томе кругу одрађено и сви награђени.

Name

Коментар

14.01.2019 15:42

Цуј, град се изјаснио о власниству? Који град? Ваљда сељаци из СНСД-а и ДНС-а који прде у опстини и одлуцују како Додик и јатаци казу....

Name

Коментар

14.01.2019 15:42

Цуј, град се изјаснио о власниству? Који град? Ваљда сељаци из СНСД-а и ДНС-а који прде у опстини и одлуцују како Додик и јатаци казу....

Name

Ре

14.01.2019 15:49

Нико не спомиње бишег про. физичког и директора школе а сад пензионера , који је све то аминово , који је чак предавао физчко пресједнику Додику.

Name

вјештак

14.01.2019 15:51

за ову замјену је требао мишљење дати вјештак агроном за вриједност и потом правобранилац, али је то Деурић вјероватно све одрадио на штету школе. Овде треба тужити агронома вјештака и правобраниоца.

Name

РУГИП

14.01.2019 16:06

Мафију земљишну у РУГИП је поставио лично Додик. Боса, дир, помоћници јој; Деурић-зем. мафијаш, Стојчиновић-надзор мафијаш. кумић Будиновац-финас маф, а остале асистенте су они себи поставили (Свитлица-софт мафијаш, Босић, Даниела...).

Name

По Закону

14.01.2019 16:39

Господа из власти су ово аминовала, власник школе кад је директор извршио замјену је имао и могућност у року од годину дана по Закону да оспори ову замјену позивајући се на вриједност замјене и превару. Нису ово урадили како би све по закону аминовали и што је најгоре ни директор не може одговарати јер је власник био упознат али није реаговао. Ово вам је земљисна мафија која ради уз подршку власти и суда... Школа као и свако друго правно лице може да са својом имовином располазе како овлаштена особа одлучи... Ово је криминал уз подршку свих у сва три нивоа власти (законодавна, изврсна и судска)...

Name

Истоцно Сарајево

14.01.2019 17:19

Па цијела Бања лука не вриједи толико кад би све сабрали, опет неки лоповлук у Милетовој резији и СНСД-а.

Name

Ре ја би се нагодио

14.01.2019 18:26

Јако бистро нема ста труба си права а сто се стадиона тице па нетреба нам изградио је Драгољуб Давидовиц стадион на Бањалуцком пољу са 60 000 мјеста зар се не сјецас ...

Name

Мафијасија

14.01.2019 18:51

Мафијашија ће то да узме нема код нас друге.

Name

Бензинска

14.01.2019 14:19

Зато сад у Буџаку праве бензинску пумпу испред зграде људима под прозором

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

14.01.2019 15:15

Није будзак него ЛАЗАРЕВО

Name

Бањалучанин

14.01.2019 15:42

Лазарево

Name

ре бл

14.01.2019 15:55

За мене Буџак вазда био, тај ко је измислио неко ново име нека га он користи, ја нећу, значи Буџак.

Name

РАДОЈЕ

14.01.2019 14:26

СВЕ МИ СЕ ЧИНИ КАКО ЈЕ ВЛАСТ У ДУБОКОЈ КОРУПЦИЈИ И СВИМ ПОРАМА КРИМИНАЛА У СПРЕЗИ СА ГРАЂЕВИНСКОМ МАФИЈОМ ГРАДА БАЊА ЛУКЕ ДАЋЕ ТО ЗЕМЉИШТЕ СВАКАКО ЗАВРШИТИ НА КРИМИНАЛНОМ ПОСТУПКУ КАО И ДО САДА ЗБОГ ТОГА ЈЕ ВУКЕЛИЋ ИЗГУБИО ЖИВОТ И ЗАТАШКАНО УБИСТВО ОД ТОБОЖНЕ ВЛАСТИ КАО И ДАВИДОВО УБИСТВО ШТО ЗАТАШКАВАЈУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2019 14:31

власник земље је некад била пољпривредна скола. Сада је власник неко коме је та земља потребнија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мироскав

14.01.2019 15:09

Никла пумпа Хифа груп на земљи пољоп. школе, тако то раде патриоте и браниоци РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

14.01.2019 17:33

Нека нек се гради и запосљава, бит це и Ел Тарик оил на Хисети ускоро, Радојициц дао дозволу, а и Бинго центар. Нек се људи запосле да не иду вани. Све сто је добро треба похвалити.

Name

ре Мироскав

14.01.2019 18:55

У чему је проблем "патриотски" настројени човјече? у ХИФА-и или земљишту?

Name

Милан

14.01.2019 15:16

Побогу људи 400.000.000 КМ, престаните да лупате, то није ни у Њујорку толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2019 15:38

Битно је навести што више нула због сензације.

Name

ре

14.01.2019 15:57

потписујем, пренадувана цифра, ни близу те бројке

Name

јелена

14.01.2019 16:58

Бурлино је све, ко да су битне нуле.

Name

Манко

14.01.2019 17:18

мени цифра уопсте није вазна. Вазно је да се застава вијори.

Name

РЕКЕТИРАЊЕ

14.01.2019 15:16

ИГОР И СРДЈАН УЦИЈЕЊУЈУ ВЛАСНИКА РАДИ ИЗНУДЕ. ТРАЗЕ ВЕЛИКЕ ПАРЕ ДА ОДУСТАНУ ОД РЕВИЗИЈЕ И ДРУГИХ ПРАВНИХ ЛИЈЕКОВА. ХОЋЕ СВИ ДА ОТИМАЈУ НА ВЕЛИКО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Криви су Монтенегрини Радојициц и Цудиц, те сељациц Талиц

14.01.2019 15:19

Сто месар Будимир Станковиц отима од Града стотине милиона марака, Сто лактаска фирма Лактинг отима од Града земљисте на Бањалуцком пољу које припада Универзитету у Бањалуци итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

14.01.2019 19:02

Једне године Буду није знао шта поклонити за рођендан Мили , јер човјек има све , па се сјетио свједочанства кад су пали у пољоп. школи за пољоп. техничара и тако обадвојица завршише за месара трогодишњу школу и са својом генерацијом.

Name

Иван

14.01.2019 16:39

А, сад Мика Говедарица & ЦО, да заврсе посао са Пољопривредним земљистем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊА ЛУКА

14.01.2019 18:22

Ста хоцете ово је дрзавни удар полицијо моја на улице ја Милорад Додик сам купио земљу по селендрама и замјенио са пољопривредном сколом за земљу која вриједи скоро пола милијарде и сад овај народ и судови несто хоце ово је дрзавни удар на мене на буду на војина на геодетску уораву на све нас постене градјане ма фујјјјјјјјј пребацуј Комсицу полицију на ниво БиХ и хапси гамад редом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мирослав

14.01.2019 18:50

Ја подржавам, али да је производни погон, а од толике трговне нема баш пуно ћара.

ОДГОВОРИТЕ