У пожару изгубиле све што су имале

У пожару који је уочи Нове године избио у Доњим Загонима код Бијељине изгорио је дом Драгице Симић и њене мајке Смиљке (86).  

Република Српска 14.01.2019 | 13:01
У пожару изгубиле све што су имале
Драгичина плата и пензија њене непокретне мајке недовољне су да би оне могле да обнове кућу без помоћи људи добре воље.



За сат времена ватрене стихије Драгица и њена мајка Смиљка изгубиле су све што су имале.

Остало је згариште, пожар је уништио све, а брзом реакцијом комшија непокретна старица успјела је да се спасе.

Прво је у помоћ прискочио комшија Миро Пантић.

– Радио сам нешто пред кућом и видио дим. Дотрчао сам и извукао бабу Смиљку. Било је страшно. Знам да је готово непокретна и плашио сам се да се угушила, али ето, Богу хвала, жива је глава. Позвали смо ватрогасце и полицију, а дошла је и хитна. Страшно је гледати како ватра гута све што су с муком стекле – каже комшија.

У вријеме пожара Драгица је била на послу.

– Позвао ме комшија и рекао: „Кућа гори, а мајка ти је жива“. То је једино што сам чула. Док сам жива памтићу ту слику. Два ватрогасна возила. На крову ватрогасац. Кућа у пламену, а ништа не можеш урадити. Страшно. Намјештај, посуђе, гардероба, све је спаљено. Запослена сам већ седам година као кројачица. Од  наших примања смо сасвим солидно живјеле. Сада треба кренути од самог почетка, а не знам како – прича Драгица.

Њеној повређеној мајци помоћ јој је пружена у бијељинској болници. Старица Смиљка је болесна, готово непокретна, а овај несретни догађај је дотукао.

Драгица каже да су сада смјештене код њене сестре и зета.

– Мајка није свјесна шта нас је снашло. Дементна је, а болује и од остепорозе. Често тражи ствари које зна да је имала, штап, колица. Стално пита и када ћемо својој кући – каже Драгица. 

Њихов дом, који је нестао у пожару, изградиле су 2016. године, а Драгичина плата и мајчина пензија недовољне су да би поново почеле градњу.

– Кућа није велика, има педесетак квадрата, али нама је било довољно. Од како смо избјегле из Сарајева, живјеле смо у туђим кућама, а онда се коначно скућиле. Сада смо остале без ичега. Неколико дана нисам била ни свјесна шта нам се догодило. Од тада не спавам – каже несрећна жена.



Узрок пожара ће утврдити надлежни, али Драгица вјерује да су га изазвале електричне инсталације.

Разговарала је и са комшиницом којој су непосредно пред избијање пожара искакали осигурачи.

– Горило је на каблу којим је доведена струја на кућу. То ће утврдити ваљда надлежни. Питали су ме из полиције да ли сумњам да је пожар подметнут. Апсолутно не. Нити постоји неко ко би то урадио нити разлог. Ово је несрећа која се може догодити било коме. И зато вјерујем да ће ми добри људи помоћи – каже Драгица.

Драгица и Смиљка помоћ су тражиле од градске управе и надају се да неће остати глуви на њихов вапај, те да ће им помоћи да на прољеће поново изграде свој дом.

(Српскаинфо)

Коментари / 0

Оставите коментар