Још један покушај Терезе Меј

- Британска премијерка Тереза Меј ће данас, уочи гласања, саопштити посланицима да је добила додатна уверавања о споразуму с ЕУ о Брегзиту.

Свијет 14.01.2019 | 12:54
Још један покушај Терезе Меј
То ће бити последњи покушај да избегне дебакл на гласању о том непопуларном споразуму.

Мејева тврди да би пораз споразума отворио пут посланицима присталицама ЕУ да блокирају Брегзит, што би имало "катастрофалне" последице по веру Британаца у демократију.

На референдуму о чланству у ЕУ 2016. године, 52 одсто изашлих бирача се определило за напуштање Уније. 

У обраћању у фабрици у Стоуку, Меј ће, како се наводи у унапред објављеним деловима говора, рећи да би "вера народа у демократски процес и политичаре претрпела катастрофалну штету" ако споразум буде одбијен а Брегзит напуштен. 

"Сви имамо дужност да применимо резултат референдума", наводи се у говору. 

Лондон и Брисел су у новембру тешком муком дошли до договора али је он запео у британском парламенту. Меј је у децембру одложила гласање о споразуму да би избегла убедљив пораз али нема много назнака да му је подршка од тад порасла. 

Неколико посланика који су се најпре противили је променило страну и заузело се за споразум, али они су и даље у мањини у односу на оне решене да гласају против. 

Премијеркин пораз на гласању би бацио планове за Брегзит у хаос, само пар недеља пре изласка из ЕУ 29. марта. 

Без споразума, Велику Британију чека нагли прекид односа с ЕУ, за шта економисти упозоравају да би нанело озбиљан ударац британској економији и довело до хаоса на британским границама, аеродромима и лукама. 

Уколико споразум сутра не прође, Меј има рок до наредног понедељка да пред парламент изнесе нови предлог. Она је до сада одбијала да шпекулише о евентуалном "плану Б".

Неки посланици разматрају начине да искористе парламентарну процедуру да би одузели влади контролу над процесом Брегзита и да би посланици простом већином могли да назначе нови план за излазак из ЕУ.

Медјутим, будући да у парламенту не постоји већина ни за једну од алтернатива, све је извеснија могућност да Лондон затражи одлагање иступања из ЕУ док политичари не додју до новог плана.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ре

14.01.2019 12:49

Остат ће Енглези у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.01.2019 14:35

па не води их Додик који ујутро прица једно, а увеце друго.

Name

Драгана

14.01.2019 13:17

И Додик исто овако постује демократску вољу градјана. Бурлооо видис ли ста знаци референдум и ста знаци демократија. Криминалцу један

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.01.2019 18:49

Ако дође до новог референдума о Брегзиту, онда испаде да у Великој Британији нема демократије него да са њом управљају елите које манипулацијом и застрашивањем хоће да утичу на изборну вољу грађана, како би на новом референдуму добили резултат који њима одговара.

ОДГОВОРИТЕ