Još jedan pokušaj Tereze Mej

- Britanska premijerka Tereza Mej će danas, uoči glasanja, saopštiti poslanicima da je dobila dodatna uveravanja o sporazumu s EU o Bregzitu.

Svijet 14.01.2019 | 12:54
Još jedan pokušaj Tereze Mej
To će biti poslednji pokušaj da izbegne debakl na glasanju o tom nepopularnom sporazumu.

Mejeva tvrdi da bi poraz sporazuma otvorio put poslanicima pristalicama EU da blokiraju Bregzit, što bi imalo "katastrofalne" posledice po veru Britanaca u demokratiju.

Na referendumu o članstvu u EU 2016. godine, 52 odsto izašlih birača se opredelilo za napuštanje Unije. 

U obraćanju u fabrici u Stouku, Mej će, kako se navodi u unapred objavljenim delovima govora, reći da bi "vera naroda u demokratski proces i političare pretrpela katastrofalnu štetu" ako sporazum bude odbijen a Bregzit napušten. 

"Svi imamo dužnost da primenimo rezultat referenduma", navodi se u govoru. 

London i Brisel su u novembru teškom mukom došli do dogovora ali je on zapeo u britanskom parlamentu. Mej je u decembru odložila glasanje o sporazumu da bi izbegla ubedljiv poraz ali nema mnogo naznaka da mu je podrška od tad porasla. 

Nekoliko poslanika koji su se najpre protivili je promenilo stranu i zauzelo se za sporazum, ali oni su i dalje u manjini u odnosu na one rešene da glasaju protiv. 

Premijerkin poraz na glasanju bi bacio planove za Bregzit u haos, samo par nedelja pre izlaska iz EU 29. marta. 

Bez sporazuma, Veliku Britaniju čeka nagli prekid odnosa s EU, za šta ekonomisti upozoravaju da bi nanelo ozbiljan udarac britanskoj ekonomiji i dovelo do haosa na britanskim granicama, aerodromima i lukama. 

Ukoliko sporazum sutra ne prođe, Mej ima rok do narednog ponedeljka da pred parlament iznese novi predlog. Ona je do sada odbijala da špekuliše o eventualnom "planu B".

Neki poslanici razmatraju načine da iskoriste parlamentarnu proceduru da bi oduzeli vladi kontrolu nad procesom Bregzita i da bi poslanici prostom većinom mogli da naznače novi plan za izlazak iz EU.

Medjutim, budući da u parlamentu ne postoji većina ni za jednu od alternativa, sve je izvesnija mogućnost da London zatraži odlaganje istupanja iz EU dok političari ne dodju do novog plana.

(Agencije)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Re

14.01.2019 12:49

Ostat će Englezi u EU.

ODGOVORITE
Name

Re

14.01.2019 14:35

pa ne vodi ih Dodik koji ujutro prica jedno, a uvece drugo.

Name

Dragana

14.01.2019 13:17

I Dodik isto ovako postuje demokratsku volju gradjana. Burlooo vidis li sta znaci referendum i sta znaci demokratija. Kriminalcu jedan

ODGOVORITE
Name

Milan

14.01.2019 18:49

Ako dođe do novog referenduma o Bregzitu, onda ispade da u Velikoj Britaniji nema demokratije nego da sa njom upravljaju elite koje manipulacijom i zastrašivanjem hoće da utiču na izbornu volju građana, kako bi na novom referendumu dobili rezultat koji njima odgovara.

ODGOVORITE