Тијелу треба опоравак од празника

Нутриционисти саветују да се после празника што пре вратите на здраву исхрану и да у свакодневни живот укључите физичку активност.

Здравље 14.01.2019 | 10:41
Тијелу треба опоравак од празника
НАКОН обиља масне и калоричне хране током претходних празника, организму је потребна помоћ да се опорави. Уколико се осећате тромо, поспано, патите од горушице, надимања и главобоље, то је последица претераног уживања у печењу, руској салати, тортама и слаткишима.

Због тога, нутриционисти саветују да се што пре вратите на здраву исхрану и да у свакодневни живот укључите физичку активност.

Не прескачите оброке

Иако се дијета чини као добра идеја, за опоравак организма обавезна су три лагана, количински мала оброка са воћним међуоброцима, попут јабука, поморанџи, грејпфрута, крушака и кивија. Повећану потребу за шећером сузбијте цитрусним воћем и понеким бадемом.

Здрави напици

Потребно је пити око два литра воде током дана да бисте избацили токсине из организма, јер превелики унос соли током славља може да доведе до задржавања течности у телу. Ако је унос алкохолних пића био неумерен током празника, неопходно је не уносити алкохол најмање десет дана, али избегавати заслађена безалкохолна пића. Конзумирајте свеже воћне сокове, сок од парадајза, биљне чајеве од брезе, липе, камилице, ђумбира, коре поморанџе, матичњака, зелени чај и негазирану минералну воду.

Лагани доручак и ручак

Доручак после празника може бити воћна салата (ананас, грејпфрут) са сувим шљивама, овсена каша са бобичастим воћем или две кашике муслија са немасним јогуртом. Определите се за ручак у чијој основи се налази велика чинија зелене салате, руколе и свежег спанаћа са изренданом шаргарепом, уз додатак семенки сунцокрета, маслиновог уља и јабуковим сирћетом.

Редовне шетње

Хладноћа није изговор за избегавање шетње, коју свакодневно треба практиковати у дужини од 20 минута. Чак и они који нису спортски типови могу да издвоје мало времена за опуштање и брзо ходање, макар то био одлазак у куповину.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар