Чикаго: Обиљежен Дан Српске

Дан Републике Српске у Чикагу је и ове године обиљежена је у свечаној сали српског Саборног храма у овом граду. Сјечење славског колача обавио је Владика Новограчанички Средњезападноамерички Лонгин, уз овдашње свештенике оца Дарка Спасојевића, Добривоја Милуновића и Николаја Костура.

Свијет 14.01.2019 | 10:16
Чикаго: Обиљежен Дан Српске
Присуствовали су конзул-жеран Републике Србије у Чикагу Дејан Радуловић, сенатор Републике Српске Бранко Тупањац, предсједник удружења Херцеговац Душан Магазин, предсједник удружења крајишких Срба "Прело" Љубинко Шпегар и други.

"Живјела Република Српска, Живјела Србија!", поручио је предсједник удружења гађана Републике Српске у Чикагу Мирко Симић.



Владика Лонгин је рекао: "И лијепо је да се ми окупљамо овако овдје, далеко од земље отаца наших и да чувамо дивне обичаје, прослављамо празнике, Богу се молимо и својој дјеци остављамо пример како и они треба да раде."

Дејан Радуловић, конзул-жеран је поручио: "Као и увек у ово вријеме почетком године састајемо се овде да обиљежимо тако значајан дан за српски народ, за Републику Српску. Најпре дозволите ми да вам у то име честитам Дан Републике Српске и наравно српску славу удружења Републике Српске овдје у Чикагу."

Обратио се и предсједник Српске народне одбране Небојша Живковић: "Данас и ми овдје у Чикагу обиљежавамо овај велики празник и један од важнијих датума новије српске историје. Данас славимо 27 година Републике Српске."



Била је ово прилика да се упуте честитке као и да се поздрави родбина у старом крају.

Душан Магазин, предсједник удружења Херцеговац је рекао: "Прелепи, одлични утисци. И да пожелим сретну славу и вјечност и такође и Србији. Живи и здрави били."

Посјетилац Чедомир Радуловић рекао је: "Поздрављамо Републику Српску, Сретна Слава, Мир Божији, Христос се Роди. Посебно мојој Доњој Драготињи код Приједора."

Ево још неколико поздрава од посјетилаца:

"Сретна слава Републике Српске!

Фантастично, кад се чује Република Српска онда је славље и весеље.

Српска традиција. Овдје су зетови, пријатељи.

Па ето имам стару мајку, поздрављам стару мајку ако буде гледала а и све, сву своју браћу преко Дрине у Србији и у Републици Српској."



Све је завршено уз пјесму и наравно, народно коло. Срби из Чикага и околине су и ове године у дворани сСрпског Саборног храма поручили да су уз Републику Српску.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар