Čikago: Obilježen Dan Srpske

Dan Republike Srpske u Čikagu je i ove godine obilježena je u svečanoj sali srpskog Sabornog hrama u ovom gradu. Sječenje slavskog kolača obavio je Vladika Novogračanički Srednjezapadnoamerički Longin, uz ovdašnje sveštenike oca Darka Spasojevića, Dobrivoja Milunovića i Nikolaja Кostura.

Svijet 14.01.2019 | 10:16
Čikago: Obilježen Dan Srpske
Prisustvovali su konzul-žeran Republike Srbije u Čikagu Dejan Radulović, senator Republike Srpske Branko Tupanjac, predsjednik udruženja Hercegovac Dušan Magazin, predsjednik udruženja krajiških Srba "Prelo" Ljubinko Špegar i drugi.

"Živjela Republika Srpska, Živjela Srbija!", poručio je predsjednik udruženja gađana Republike Srpske u Čikagu Mirko Simić.



Vladika Longin je rekao: "I lijepo je da se mi okupljamo ovako ovdje, daleko od zemlje otaca naših i da čuvamo divne običaje, proslavljamo praznike, Bogu se molimo i svojoj djeci ostavljamo primer kako i oni treba da rade."

Dejan Radulović, konzul-žeran je poručio: "Кao i uvek u ovo vrijeme početkom godine sastajemo se ovde da obilježimo tako značajan dan za srpski narod, za Republiku Srpsku. Najpre dozvolite mi da vam u to ime čestitam Dan Republike Srpske i naravno srpsku slavu udruženja Republike Srpske ovdje u Čikagu."

Obratio se i predsjednik Srpske narodne odbrane Nebojša Živković: "Danas i mi ovdje u Čikagu obilježavamo ovaj veliki praznik i jedan od važnijih datuma novije srpske istorije. Danas slavimo 27 godina Republike Srpske."



Bila je ovo prilika da se upute čestitke kao i da se pozdravi rodbina u starom kraju.

Dušan Magazin, predsjednik udruženja Hercegovac je rekao: "Prelepi, odlični utisci. I da poželim sretnu slavu i vječnost i takođe i Srbiji. Živi i zdravi bili."

Posjetilac Čedomir Radulović rekao je: "Pozdravljamo Republiku Srpsku, Sretna Slava, Mir Božiji, Hristos se Rodi. Posebno mojoj Donjoj Dragotinji kod Prijedora."

Evo još nekoliko pozdrava od posjetilaca:

"Sretna slava Republike Srpske!

Fantastično, kad se čuje Republika Srpska onda je slavlje i veselje.

Srpska tradicija. Ovdje su zetovi, prijatelji.

Pa eto imam staru majku, pozdravljam staru majku ako bude gledala a i sve, svu svoju braću preko Drine u Srbiji i u Republici Srpskoj."



Sve je završeno uz pjesmu i naravno, narodno kolo. Srbi iz Čikaga i okoline su i ove godine u dvorani sSrpskog Sabornog hrama poručili da su uz Republiku Srpsku.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar