Екстремна зима убила 26 особа

Тројица мушкараца погинула су данас у лавини у близини аустријског скијалишта Лецх ам Арлберг. Траје потрага за четвртим скијашем, који се засад сматра несталим. Потрага је накратко прекинута због изузетно тешких услова и опасности од нових лавина.

Свијет 13.01.2019 | 21:24
Екстремна зима убила 26 особа
У Француској су, погинула двојица запосленика скијалишта Морилон. Убила их је лавина, а у регијама Савоие и Хауте-Савоие на снази је узбуна због опасности од лавина.

Екстремна зима убила 26 људи

Како јавља Ассоциатед Пресс, екстремни зимски услови - огромне количине снијега и изузетно ниске температуре - током посљедњих су недјељу дана широм Европе однијели укупно 26 живота.

Седмогодишње дијете погинуло је након што је на њега пало стабло у Њемачкој, 16-годишњак је преминуо у лавини у Аустрији и 27-годишњи мушкарац погинуо је у лавини у Словачкој.

Лавине су убиле и младу Швеђанку те тројицу скијаша из Финске у Норвешкој у граду Тромсо.

У Аустрији је током протеклих недјељу дана пала рекордна количина снијега, а нове огромне количине - и до 2 метра новог снијега, најављују се током идућа три дана.

У Швајцарској је лавина потпуно затрпала хотел Сäнтис у Сцхwäгалпу. Повријеђене су три особе.

Ово се догађа једном у 100 година

“Оволика количина снијега на висинама већим од 800 метара надморске висине догађа се сваких 30 до 100 година”, изјавио је Александер Радлер из аустријског Института за метеорологију и геодинамику. Аустријска војска послала је хеликоптере да одувају снијег с крошњи дрвећа како би се спријечило падање стабала на жељезничке пруге и цесте.

У Шведској снажан сњежни вјетар, у Норвешкој возачи провели ноћ у ауту

У Шведској је на сјеверном дијелу земље дувао јак сњежни вјетар, понегдје чак 49,7 метара у секунди, док су на сјеверу Норвешке возачи морали ноћ с четвртка на петак провести на планинском путу.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар