Ekstremna zima ubila 26 osoba

Trojica muškaraca poginula su danas u lavini u blizini austrijskog skijališta Lech am Arlberg. Traje potraga za četvrtim skijašem, koji se zasad smatra nestalim. Potraga je nakratko prekinuta zbog izuzetno teških uslova i opasnosti od novih lavina.

Svijet 13.01.2019 | 21:24
Ekstremna zima ubila 26 osoba
U Francuskoj su, poginula dvojica zaposlenika skijališta Morilon. Ubila ih je lavina, a u regijama Savoie i Haute-Savoie na snazi je uzbuna zbog opasnosti od lavina.

Ekstremna zima ubila 26 ljudi

Kako javlja Associated Press, ekstremni zimski uslovi - ogromne količine snijega i izuzetno niske temperature - tokom posljednjih su nedjelju dana širom Evrope odnijeli ukupno 26 života.

Sedmogodišnje dijete poginulo je nakon što je na njega palo stablo u Njemačkoj, 16-godišnjak je preminuo u lavini u Austriji i 27-godišnji muškarac poginuo je u lavini u Slovačkoj.

Lavine su ubile i mladu Šveđanku te trojicu skijaša iz Finske u Norveškoj u gradu Tromso.

U Austriji je tokom proteklih nedjelju dana pala rekordna količina snijega, a nove ogromne količine - i do 2 metra novog snijega, najavljuju se tokom iduća tri dana.

U Švajcarskoj je lavina potpuno zatrpala hotel Säntis u Schwägalpu. Povrijeđene su tri osobe.

Ovo se događa jednom u 100 godina

“Ovolika količina snijega na visinama većim od 800 metara nadmorske visine događa se svakih 30 do 100 godina”, izjavio je Aleksander Radler iz austrijskog Instituta za meteorologiju i geodinamiku. Austrijska vojska poslala je helikoptere da oduvaju snijeg s krošnji drveća kako bi se spriječilo padanje stabala na željezničke pruge i ceste.

U Švedskoj snažan snježni vjetar, u Norveškoj vozači proveli noć u autu

U Švedskoj je na sjevernom dijelu zemlje duvao jak snježni vjetar, ponegdje čak 49,7 metara u sekundi, dok su na sjeveru Norveške vozači morali noć s četvrtka na petak provesti na planinskom putu.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar