Путина чувају невидљиви специјалци

Више од 4. 000 полицајаца, око 250 руских безбједњака, снајперисти, специјалци из српске војске и полиције, авиони МИГ 29 као ваздушна пратња, блокада улица, аутопута… Тако ће изгледати Београд 17. јануара, када предсједник Русије Владимир Путн буде посјетио Србију.  

Србија 12.01.2019 | 22:43
Путина чувају невидљиви специјалци
Сасвим је јасно да ће том приликом бити мјере безбједности бити подигнуте на највиши могући ниво, као што је то био случај и приликом његове посјете Београду 2014. године, али не само његове, већ и осталих званичника свјетског гласа, попут предсједника Кине, америчких званичника, канцеларке Ангеле Меркел…

Није непознаница да су приликом Путинових путовања, у организацију укључени руски безбједњаци, којих ће овом приликом бити око 250. Један број њих је већ неко вријеме у Србији, неки ће тек доћи, а поједини ће бити и у самој пратњи руског предсједника.

О безбједности руског предсједника у првом реду брине руска Федерална служба обезбјеђења, и приликом посјете Србији планирано је да буде неколико такозваних “прстенова обезбјеђења”, од оног које се може видјети у његовој непосредној близини, али и оних безбједњака који су “невидљиви”, пише Блиц.

“Иљушиин” у пратњи МИГ-ова

Као што је и раније био случај, и овога пута Путинов “Иљушин” ће из Русије кренути под пратњом руских војних авиона, коју по уласку у Србију преузима домаћа авијација, тачније то ће бити посао авиона типа МИГ 29. У том периоду, односно до слијетања на београдски аеродром, српско небо ће бити затворено за све летове.

Оно што није познато, и што се практично неће ни знати, је траса којом ће се Путин кретати када стигне у Србију. Она се држи у тајности из безбједносних разлога. Међутим, оно што се зна, и што се до сада небројано пута десило у главном граду, јесу безбједносна правила која се подразумијевају: затварање појединих улица прије, у току, и неко вријеме након проласка делегација, затварање шахтова, па и контрола пјешака уколико за тим има потребе.

Снајперисти на зградама

Такође, једна од безбједносних мјера је и затварање прозора у становима, у зградама које се налазе на рути којом ће пролазити руски предсједник, па и навлачење завеса.

Није непознаница да ће се све ово дешавати под будним оком снајпериста, што српских, што руских, који ће са кровова зграда пратити шта се дешава у околини. Процјена је да ће њих бити око стотинак.

Међутим, безбједносне припреме за Путинову посјету почеле су прије извесног времена, односно још и прије него што је и званично потврђено да ће он и дефинитивно посјетити Београд. Руски предсједник је, иначе, уз америчког, најбоље чувана особа на свијету.

“Пакет” од 20 споразума 

Српски медији су претходних дана најављивали да руски предсједник за посјету Србији припрема “специјални пакет” са најмање 20 стратешких споразума, вриједан неколико стотина милиона евра из најразличитијих области од инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, одбране, образовања, туризма…

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је данас да ће у врху агенде Путинове посјете бити питања енергетске безбједности. Такође, казао је и да је у финалној фази усаглашавања неколико споразума, већином из области гасне привреде.

– Ми очекујемо коначан искорак по питању проширења подземног складишта Банатски двор и очекујемо друге споразуме у области гасне привреде. Прије свега, мислим на заједнички рад на разматрању могућности изградње гасних електрана у Србији, као и неке додатне могућности алтернативне гасификације путем течног нафтног гаса и коришћења гаса за потребе транспорта – рекао је Антић.

Он је додао да се разговара и о другим енергетским пројекатима и питањима, као што је даља модернизација и рехабилитација хидроелектране Ђердап 2.

Да ће бити ријечи и о војној сарадњи потврдио је и министар одбране Александар Вулин, који је рекао да Србија и Русија имају војнотехнички споразум који се успјешно спроводи. Од Русије је купљено доста наоружања за потребе српске војске, а добијено је и доста донација: осам авиона МИГ 29, а потписан је и уговор о донацијама 30 тенкова чије се испорука очекује током током ове године. Вулин је рекао да приликом Путинове посјете очекује још добрих вијести из Русије.

Посјета Храму и скуп подршке

Медији спекулишу и да би предсједник Русије приликом посјете Србији могао да посјети и Храм светог Саве на Врачару, чије је украшавање са више од 10 милиона евра финансирала Русија. Путин је, иначе, већ био у овом храму, када му је патријарх Иринеј уручио орден Светог Саве првог степена.

Претходних дана појавила се и информација да ће приликом Путинове посјете Београду, тачније Храму, бити организован и скуп подршке пријатељству Србије и Русије, који организуије Центар за развој Београда.

Током боравка у Београду Путин ће предсједнику Србије Александру Вучићу уручити Орден светог Александра Невског, за шта је прије неколико дана потписао и декрет.



(Блиц)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

израелац

12.01.2019 22:16

Долази Путин наш балкански газда... очигледно се све њега у Србији пита а ако не тек ће га се питати.. што значи да наши политичари не служе ничему сем њему... а ми одошмо у њемачку, а ви нам чувајте ову нашу руску републику.. камо среће да је русија кожунистичка ал више није јер и код њих је капитализам. значи живјела нам трантиција и ми у њој..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

13.01.2019 08:04

Тема разговора це бити улазак Србије у ЕУ, ха, ха..

Name

ауди

12.01.2019 22:27

Имам осјецај да це се опет на облацима указати његов лик као 2014.Долази ЦАР у Београд. Добро досао ЦАРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

13.01.2019 10:18

Све је то узалудно ако се не састане са господином Драгасем и његовим људима.

Name

вук

12.01.2019 22:30

Боли њега Q, он бар зна да је живио, сутра да умре..нема за чим да жали, шта мислите колико је само треби прчио на оном кревету у авиону ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

12.01.2019 22:40

Све ће ово баћушка дебело наплатити,тако да ће овом манипуланту све то скочити на нос када га Запад зовне на рапорт..само полако

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

12.01.2019 22:47

Види се да долази у пријатељску,братску Србију......ста би било да долази у БиХ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

12.01.2019 23:33

Кога брига и ко га цува неце неки нормалан цовјек уцинити ниста лосе коме то треба стосе мене тице мозе доци и у свемрској каписли или пјесе и го

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

13.01.2019 00:27

Тко зна сто це се из тога свега излец.

Name

Јоја

13.01.2019 07:32

Разлика је само у цијени. Као да је битно колико то коста.

Name

здравко

13.01.2019 11:51

Плати па ћеш знати?

Name

Здравко,Р.Српска

12.01.2019 23:43

Добро нам дошао Велики брате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ратко

13.01.2019 05:52

А мислите у европи само мед и млеко

Name

А

13.01.2019 10:30

А колики то постотак иде у Русију радити,кад у ЕУ није мед и млеко?

Name

Нако

13.01.2019 00:09

А оце бити Додо ту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

6

13.01.2019 09:08

ДА БИЦЕ И СВИЦЕ БИТИ А ГРАДЈАНИ ПОБЈЕГОСЕ У ЊЕМАЦКУ..КАКАВ АПСУРД И ЦИНИЗАМ НИСТА НИ СА ЦИМ..НИСТА МИ ОД ТОГА НЕМСМО..А ПУТИН ЈЕ ГОСПОДИН..ГЛЕДА СВОЈА ПОСЛА....

Name

Правда

13.01.2019 06:05

Хоче ли Додик бити у првим редовима па да га упита тихо да ли су оне 2 кредита још на снази и што да радимо са НАТО м пошто се Амери мешају И убрзавају процес....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

13.01.2019 06:20

Није то ниста ми имамо невидљива радна мјеста,плате,аеродроме,аутопутеве,заставе итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

13.01.2019 06:54

Бас ме заболи несто доле за њим сигурно долази да ували неко смеце народу да враца кредите до смрти неце он доц дзабе рус ако нема корист као и амери

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

13.01.2019 13:32

Бјелосвјетска багра.

ОДГОВОРИТЕ