Кривична пријава против министра

Тужилаштву за ратне злочине Србије поднесена је кривична пријава против хрватског министра одбране Дамира Крстичевића и више лица због сумње да су 12. и 13. септембра 1995. године у мјесту Бравнице код Јајца убили 81 српског цивила, од чега осморо дјеце.

Србија 12.01.2019 | 10:09
Кривична пријава против министра
Крстичевић, који је био командант 4. гардијске бригаде Хрватске војске која је учествовала у ракетирању колоне српских избјеглица која се кретала путем Доњи Вакуф-Јајце, и његови саучесници, терете се за ратне злочине против цивилног становништва и ратних заробљеника. 

Адвокат Душан Братић навео је у кривичној пријави да је напад на српске цивиле извршен из засједе, без било каквог повода, када је аутобус у коме су се налазили био у непосредној близини моста. 

"Отворена је ватра из пешадијског наоружања различитог калибра. Према изјавама преживјелих и рањених у аутобусу `Сервистранса` није било наоружаних лица, нити је било ко од путника дејствовао ватреним оружјем", навео је Братић за "Политику". 

Он је указао да је приликом напада прво смртно погођен возач аутобуса Здравко Бандулаја, након чега је возило ударило у насип поред пута, а потом је неселективном паљбом из ватреног оружја пуцано и на остале путнике. 

Након тога је из правца положаја Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране испаљена ракета из ручног ракетног бацача М-80 "зоља", након чега се аутобус запалио. 

"Смртно страдали путници и један број тешко рањених остали су у запаљеном аутобусу, а због панике и страха који је настао преживели и рањени су разбијајући бочна стакла искакали напоље. Према изјавама сведока, у непосредној близини аутобуса налазио се већи број тела цивила који су настрадали у овом нападу на избегличку колону", рекао је Братић. 

Он је навео да је међу 81 убијеним цивилом било осморо дјеце, најмлађа жртва имала је три, а најстарија 90 година. 

"На списку убијених је више имена са истим презименом: Ђурић, Гудало, Каурин, Стојић, а страдало је чак 10 чланова породице Јанковић и седам чланова породице Зељко", рекао је Братић. 

Он је нагласио да је приликом ексхумације у Царевом Пољу код Јајца 1998. године из масовне гробнице идентификовано и 16 лица за које је утврђено да су се налазили у избјегличкој колони и да су страдали од повреда задобијених дјеловањем тупе, тешке и замахнуте механичке силе у предјелу главе, а код једног броја ватреним зрном из непосредне близине, што указује да су заробљени живи, а затим убијени. 

Према његовим ријечима, ово је трећа пријава поднесена због убијања српских цивила у избјегличким колонама послије акције "Олуја". 

"Прва се односи на колону код Двора на Уни 8. августа, а друга на колону на Петровачкој цести 7. августа", рекао је Братић и додао да, с обзиром да ратни злочини не застарјевају, српско тужилаштво има сва законска овлашћења да покрене поступак на основу доказа и изјава живих свједока. 

Он истиче да је ћутање, такође, злочин и да се прикупљају докази о тешким ратним злочинима над припадницима ЈНА у Словенији и Хрватској. 

"Жрве су припадници свих националности. Њихове породице нису виделе правду", рекао је Братић.  

(Срна)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

XXX

12.01.2019 09:24

Е сад нека Додик јос висе појаца љубав с Цовицем , највеце зло над србима су хрвати кроз историју цинили. Додик се залазе за хрвате а најмање за србе. Гајити лазну љубав с крвницима је највеца заблуда која нама не иде у прилог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

12.01.2019 10:06

Кроз историју су окретали и муслимане против нас, чак и Тито је окренуо брата на брата, али нико нам није крив. Историја је страшна учитељица живота. Не поновило се!

Name

12.01.2019 10:43

ДОДИК СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ХРВАТЕ АЛИ ДОДИК ЈЕ ПОРИЈЕКЛОМ ХРВАТ СА ОЧЕВЕ СТРАНЕ

Name

Владимир

12.01.2019 10:50

И Радован и Ратко су током рата сарадјивали са Хрватима у БИХ.Зепце је од муслиманске армије БИХ бранила ВРС заједно са ХВО,у Кисељаку ХВо исто зајеxно са ВРС ратовао против армије бих око дарајева итд Увјек су срби и хрвати гледали да се договоре око БИХ Цветковиц Мацек,Павелиц Стојадиновиц,Карадзиц Бован,Милосевиц Тудјман,и сад Додик Цовиц

Name

ВРС

12.01.2019 09:26

Нигдје у протеклом рату није забиљежено да су снаге ВРС из засједе напали колону цивила,а ХВ је то била специјалност,цивили се немогу бранити,јуначка ХВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

12.01.2019 11:03

Напад на цивиле је директно кршење закона и обичаја ратовања и уопштено људских права европске конвенције.... Овај је по ломандној одговорности нај одговорни ја особа за ратне злочине на подручју Јајца, Гламоча, Мркоњић Града и Шипова као и Петровачке колоне. Зашто није ухапшен када је долазио у Бих на састанак са Марином Пендеш.

Name

Реално

12.01.2019 09:31

Зато милокрад брани хрвате који су убијали недузне србе и дјецу бице милокрад хрватски адвокат посто он није србин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Реално

12.01.2019 10:44

Откуд одједном брига за Србе?

Name

Раде

12.01.2019 10:10

БИРАЈТЕ ДОДИКА КОЈИ СКЛАПА ПАКТ СА УСТАШАМА КОЈИ СУ ПОКЛАЛИ ПРЕКО 10000 ЦИВИЛА И ВОЈНИКА У 13 ОПШТИНА ЗАП КРАЈИНЕ ОН БИ МАЈКУ ПРОДАО ЗА СВОЈ ИНТЕРЕС ДА НЕБИ Р СРБСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

12.01.2019 10:12

Све моје комсије, текст је потврдјено тацан. То знају сви из Д. Требеусе. Има презивелих сведока.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

12.01.2019 10:32

Ако гласамо за СНСД и Додика ста треба оцекивати Сем сто је то била легитимна војна акција.Сутра це Додик бити на обиљезавању акције Олуја и Бљесак .Сви ми знамо Снсд активисте и они нам стално прицају о некаквом патриотизму и знамо ко све гласа за исте.Јесте ли икада рекли некима од њих да су зло за Српски народ и Републику српску нисте никада .Али многи су осудјивали Давора и групу Правда за Давида да су мрзитељи Срба и русиоци Републике српске.

Name

Док Холидеј

12.01.2019 10:33

Па добили смо и усташку унуку за предсједника дали јасенопвачку грађу усташама и сад се чудимо што пишу књиге да је ту била негдје нека жртва случајно страдала логор за дјецу у сиску је уствари обданиште . Све ово што нам се дешава је дго спремано и ништа није случајно па ви и даље гласајте за великог спасиоца срба милу .

Name

Злоцинци

12.01.2019 10:54

Не спавало им мирно 10 наредних генерација.

Name

Е знате

12.01.2019 10:23

Колико цете насекират хрватску овом оптузницом? Толико да це васвисмијават или неце обратит пазњу на то. Сто нисте 90 тих дигли оптузницу него сад. Ви би њима и родјену мајку изруцили а они вама никад никог. Узалуд вам труд свираци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опт

12.01.2019 10:55

Ма ми требамо са Муслиманима имати добре односе,а усташе далеко им кућа

Name

РЕ

12.01.2019 11:43

ДОДИК И БИСЕРКА ЋЕ СРЕДИТИ БРАЋИ РХ. ИЋЕ ДОДИК НА ПРОСЛАВУ ОЛУЈЕ СА БИСЕРКОМ И ЛЕГАЛИЗОВАТИ ТУ АКЦИЈУ

Name

За ре

12.01.2019 14:07

Е јеси паметан или паметна свака цаст

Name

Реално

12.01.2019 13:09

Све ово стоји. Али мозе ли ми неко објаснити по којем закону једна дрзава мозе подици оптузницу за неко лице, које је из друге дрзаве а притом направио прекрсај у трецој дрзави а те зртве нису из дрзаве која је подигла оптузницу. Напримјер БиХ подигне оптузницу против неког Швабе који је поцинио злоцин рецимо у Пољској а те зртве нису из БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ботицели

12.01.2019 17:17

То је ради тога сто Београд мисли да јос постоји ЈугославијаИ да они могу наредјиват и командоват и доносити одлуке које њима одговарају.

Name

Комшо

13.01.2019 21:13

Одмах гада затворити доживотно !