Krivična prijava protiv ministra

Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnesena je krivična prijava protiv hrvatskog ministra odbrane Damira Krstičevića i više lica zbog sumnje da su 12. i 13. septembra 1995. godine u mjestu Bravnice kod Jajca ubili 81 srpskog civila, od čega osmoro djece.

  • Vijesti
  • Srbija


Krstičević, koji je bio komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske koja je učestvovala u raketiranju kolone srpskih izbjeglica koja se kretala putem Donji Vakuf-Jajce, i njegovi saučesnici, terete se za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika. 

Advokat Dušan Bratić naveo je u krivičnoj prijavi da je napad na srpske civile izvršen iz zasjede, bez bilo kakvog povoda, kada je autobus u kome su se nalazili bio u neposrednoj blizini mosta. 

"Otvorena je vatra iz pešadijskog naoružanja različitog kalibra. Prema izjavama preživjelih i ranjenih u autobusu `Servistransa` nije bilo naoružanih lica, niti je bilo ko od putnika dejstvovao vatrenim oružjem", naveo je Bratić za "Politiku". 

On je ukazao da je prilikom napada prvo smrtno pogođen vozač autobusa Zdravko Bandulaja, nakon čega je vozilo udarilo u nasip pored puta, a potom je neselektivnom paljbom iz vatrenog oružja pucano i na ostale putnike. 

Nakon toga je iz pravca položaja Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća odbrane ispaljena raketa iz ručnog raketnog bacača M-80 "zolja", nakon čega se autobus zapalio. 

"Smrtno stradali putnici i jedan broj teško ranjenih ostali su u zapaljenom autobusu, a zbog panike i straha koji je nastao preživeli i ranjeni su razbijajući bočna stakla iskakali napolje. Prema izjavama svedoka, u neposrednoj blizini autobusa nalazio se veći broj tela civila koji su nastradali u ovom napadu na izbegličku kolonu", rekao je Bratić. 

On je naveo da je među 81 ubijenim civilom bilo osmoro djece, najmlađa žrtva imala je tri, a najstarija 90 godina. 

"Na spisku ubijenih je više imena sa istim prezimenom: Đurić, Gudalo, Kaurin, Stojić, a stradalo je čak 10 članova porodice Janković i sedam članova porodice Zeljko", rekao je Bratić. 

On je naglasio da je prilikom ekshumacije u Carevom Polju kod Jajca 1998. godine iz masovne grobnice identifikovano i 16 lica za koje je utvrđeno da su se nalazili u izbjegličkoj koloni i da su stradali od povreda zadobijenih djelovanjem tupe, teške i zamahnute mehaničke sile u predjelu glave, a kod jednog broja vatrenim zrnom iz neposredne blizine, što ukazuje da su zarobljeni živi, a zatim ubijeni. 

Prema njegovim riječima, ovo je treća prijava podnesena zbog ubijanja srpskih civila u izbjegličkim kolonama poslije akcije "Oluja". 

"Prva se odnosi na kolonu kod Dvora na Uni 8. avgusta, a druga na kolonu na Petrovačkoj cesti 7. avgusta", rekao je Bratić i dodao da, s obzirom da ratni zločini ne zastarjevaju, srpsko tužilaštvo ima sva zakonska ovlašćenja da pokrene postupak na osnovu dokaza i izjava živih svjedoka. 

On ističe da je ćutanje, takođe, zločin i da se prikupljaju dokazi o teškim ratnim zločinima nad pripadnicima JNA u Sloveniji i Hrvatskoj. 

"Žrve su pripadnici svih nacionalnosti. Njihove porodice nisu videle pravdu", rekao je Bratić.  

(Srna)

KOMENTARI20
POŠALJITE PORUKU

XXX

12.01.2019 10:24

E sad neka Dodik jos vise pojaca ljubav s Covicem , najvece zlo nad srbima su hrvati kroz istoriju cinili. Dodik se zalaze za hrvate a najmanje za srbe. Gajiti laznu ljubav s krvnicima je najveca zabluda koja nama ne ide u prilog.

Кроз историју су окретали и муслимане против нас, чак и Тито је окренуо брата на брата, али нико нам није крив. Историја је страшна учитељица живота. Не поновило се!

Босанац

12.01.2019 11:06

DODIK SE ZALAŽE ZA HRVATE ALI DODIK JE PORIJEKLOM HRVAT SA OČEVE STRANE

XL

12.01.2019 11:43

I Radovan i Ratko su tokom rata saradjivali sa Hrvatima u BIH.Zepce je od muslimanske armije BIH branila VRS zajedno sa HVO,u Kiseljaku HVo isto zajexno sa VRS ratovao protiv armije bih oko darajeva itd Uvjek su srbi i hrvati gledali da se dogovore oko BIH Cvetkovic Macek,Pavelic Stojadinovic,Karadzic Bovan,Milosevic Tudjman,i sad Dodik Covic

Vladimir

12.01.2019 11:50

VRS

12.01.2019 10:26

Nigdje u proteklom ratu nije zabilježeno da su snage VRS iz zasjede napali kolonu civila,a HV je to bila specijalnost,civili se nemogu braniti,junačka HV

Napad na civile je direktno kršenje zakona i običaja ratovanja i uopšteno ljudskih prava evropske konvencije.... Ovaj je po lomandnoj odgovornosti naj odgovorni ja osoba za ratne zločine na području Jajca, Glamoča, Mrkonjić Grada i Šipova kao i Petrovačke kolone. Zašto nije uhapšen kada je dolazio u Bih na sastanak sa Marinom Pendeš.

Mostarac

12.01.2019 12:03

Realno

12.01.2019 10:31

Zato milokrad brani hrvate koji su ubijali neduzne srbe i djecu bice milokrad hrvatski advokat posto on nije srbin.

Откуд одједном брига за Србе?

Ре Реално

12.01.2019 11:44

Rade

12.01.2019 11:10

BIRAJTE DODIKA KOJI SKLAPA PAKT SA USTAŠAMA KOJI SU POKLALI PREKO 10000 CIVILA I VOJNIKA U 13 OPŠTINA ZAP KRAJINE ON BI MAJKU PRODAO ZA SVOJ INTERES DA NEBI R SRBSKU

Ratko

12.01.2019 11:12

Sve moje komsije, tekst je potvrdjeno tacan. To znaju svi iz D. Trebeuse. Ima prezivelih svedoka.

Ako glasamo za SNSD i Dodika sta treba ocekivati Sem sto je to bila legitimna vojna akcija.Sutra ce Dodik biti na obiljezavanju akcije Oluja i Bljesak .Svi mi znamo Snsd aktiviste i oni nam stalno pricaju o nekakvom patriotizmu i znamo ko sve glasa za iste.Jeste li ikada rekli nekima od njih da su zlo za Srpski narod i Republiku srpsku niste nikada .Ali mnogi su osudjivali Davora i grupu Pravda za Davida da su mrzitelji Srba i rusioci Republike srpske.

Nostradamus

12.01.2019 11:32

Pa dobili smo i ustašku unuku za predsjednika dali jasenopvačku građu ustašama i sad se čudimo što pišu knjige da je tu bila negdje neka žrtva slučajno stradala logor za djecu u sisku je ustvari obdanište . Sve ovo što nam se dešava je dgo spremano i ništa nije slučajno pa vi i dalje glasajte za velikog spasioca srba milu .

Dok Holidej

12.01.2019 11:33

Ne spavalo im mirno 10 narednih generacija.

Zlocinci

12.01.2019 11:54

E znate

12.01.2019 11:23

Koliko cete nasekirat hrvatsku ovom optuznicom? Toliko da ce vasvismijavat ili nece obratit paznju na to. Sto niste 90 tih digli optuznicu nego sad. Vi bi njima i rodjenu majku izrucili a oni vama nikad nikog. Uzalud vam trud sviraci

Ma mi trebamo sa Muslimanima imati dobre odnose,a ustaše daleko im kuća

Opt

12.01.2019 11:55

DODIK I BISERKA ĆE SREDITI BRAĆI RH. IĆE DODIK NA PROSLAVU OLUJE SA BISERKOM I LEGALIZOVATI TU AKCIJU

RE

12.01.2019 12:43

E jesi pametan ili pametna svaka cast

Za re

12.01.2019 15:07

Realno

12.01.2019 14:09

Sve ovo stoji. Ali moze li mi neko objasniti po kojem zakonu jedna drzava moze podici optuznicu za neko lice, koje je iz druge drzave a pritom napravio prekrsaj u trecoj drzavi a te zrtve nisu iz drzave koja je podigla optuznicu. Naprimjer BiH podigne optuznicu protiv nekog Švabe koji je pocinio zlocin recimo u Poljskoj a te zrtve nisu iz BiH.

To je radi toga sto Beograd misli da jos postoji JugoslavijaI da oni mogu naredjivat i komandovat i donositi odluke koje njima odgovaraju.

boticeli

12.01.2019 18:17

Odmah gada zatvoriti doživotno !

Komšo

13.01.2019 22:13

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.