ЕЛ: Кол нестварним шутем спасао Будућност!

И избавио је са дна Евролиге! Кошаркаши Будућности победили су са 75:74 турску Дарушафаку на домаћем паркету у 18. колу Евролиге.  Велика драма у Морачи, Кол погодио за победу Будућности на четири секунде до краја! Дарушафака није искористила последњи напад. . .  Луди кош Кола прекинуо црну серију Будућности! Подгоричани 3,5 секунде пре краја извојевали победу над Дарушафаком у 18. колу Евролиге. Макаби славио у Москви.

Кошарка 11.01.2019 | 21:25
ЕЛ: Кол нестварним шутем спасао Будућност!
Будућност је успела да победи Дарушафаку и освети им се за пораз који су им нанели нешто раније ове сезоне у Истанбулу.

Будућност је водила после прве четвртине и одржавала своју предност током другог квартала, али је Дарушафака серијом 9:0 дошла до шест поена предности и вођства на паузи.

Изабраници Јасмина Репеше су доста боље заиграли у трећој четвртини, поготово дефанзивно, те тај део игре решили у своју корист са убедљивих 22:11.

До краја утакмице Будућност је чувала своју предност и одбијала нападе Дарушафаке. Домаћин је на два и по минута до краја имао значајних 72:66, али је затим уследила тројка Озмизрака, изгубљена лопта Котија Кларка, те нова тројка Дарушафаке за потпуни егал и изједначење на минут и по до краја.

После неколико конфузних напада на обе стране који су завршени изгубљених лоптама, лошу кошарку прекинуо је Немања Гордић, који је био половичан са линије пенала.

Остало је 40 секунди до краја, а Будућност их је искористила да испуни бонус, па су Турци кренули у последњи напад. Норис Кол је наизглед намерно фаулирао Озмизрака на 13 секунди до краја не би ли његова екипа имала напад за победу, колико год то чудно звучало.

Озмизрак је био оба пута прецизан, а Будућност је кренула у напад – лопта је дошла до Кола, који је на три секунде погодио нестварно тежак шут са полудистанце, испоставиће се за победу јер гости нису успели да упуте шут до краја утакмице.

Актуелни шампион АБА лиге прекинуо је "црну" серију од шест узастопних пораза у Евролиги и успео да слави, па је Дарушафаку оставио "закуцану" за дно табеле Евролиге. Да је Кол промашио тежак шут Будућност би оставио на последњем месту, а овако су успекли да побегну Дачки и остану на претпоследњем месту.

Најбољи у победничком саставу били су Едвин Џексон и Норис Кол. Џексон је имао 18 поена, док је Кол додао један мање. Пратили су их Коти Кларк и Гога Битадзе са по 11 поена.

Код гостију Тони Даглас је имао 14, а Огуш Саваш и Џереми Еванс по 12 поена.

Будућност наредни евролигашки меч игра 18. јануара против Реал Мадрида у Подгорици.

Кошаркаши Будућности прекинула су серија од шест везаних пораза у Евролиги у мечу са "фењерашем" Дарушафаком, теже али и узбудљивије него што се могло очекивати уочи дуела старих ривала.

Главни кривац за драму у Морачи био је Норис Кол који у кризирао у првом полувремену, али у другом зато повукао "плаве" до укупно четврте победе у елтином клупском такмичењу Старог континента.

Његов последњи кош, на 3,5 секунде пре краја, одлучио је победника а стигао је након готово очајничког шута бека Будућности преко руку двојице противничких играча Стентона Кида и Тонија Дагласа.

Будућност - Дарушафака 75:74 (16:14, 20:28, 22:11, 17:21).

На непуна три минута пре краја чинило се да је Будућност сломила отпор турског тима и да у финишу неће бити драме, када је на семафору стајало 72:66. Гости су се, међутим, вратили са два шута у два наредна напада тројкама Езмизрака и Дагласа и у последњи минут ушли са поравнатим резутатом (72:72). На 42 секунде пре краја Гордић је са пенала постигао свој први и једини кош на мечу, а Езмизрак 13 секунди прие последњег звука сирене, такође са линије бацања, преокренуо на 73:74.

Репеша је затражио тајм-аут, нацртао последњи напад својим играчима али то није помогло "плавима" да се изборе за отворен шут. Када је видео да ствари не иду по плану, ствари је у своје руке преузео Норис Кол и поготком из немогуће ситуације преломио меч.

У екипи Будућности осим Кола, који је уписао 17 поена, истакао се Едвин Џексон са 18 погодака, док су Коти Кларк и Гога Битадзе постигли по 11.

Најбољи у редовима Дарушафаке, која има скор 2-16, био је Тони Даглас са 14 поена и девет асистенција.

Велика драма у Морачи за четврти тријумф Будућности ове сезоне у Евролиги! Кошем Нориса Кола на четири секунде пре краја, готово из немогуће позиције, у паду, Подгоричани су стигли до 75:74 и испоставиће се, тријумфа који је закуцао Дарушафаку за последње место на табели! 

Едвин Џексон вукао је читав меч шампиона Јадрана ка победи. На 2:43 до краја убацио је своју четврту тројку (из шестог покушаја) и подигао разлику на плус шест (72:66), када је изгледало да је све готово, међутим гости су се тргли после тајм-аута, успели да преко Озмизрака и и Тонија Дагласа стигну до поравнања (две тројке), па се ушло у врло неизвесну, пенал завршницу. 

Од готовог, домаћи су направили вересију. Немања Гордић убацио је само једно слободно бацање на 42 секунде пре краја. Затим је фаулиран Картал Озмизрак, али он је погодио оба пута. И тако су се Црногорци на 13 секунди нашли у врло незавидној позицији. Морали су да реализују последњи напад, а остало им је свега 13 секунди. Лопта је ишла у руке Нориса Кола који није баш блистао вечерас (изгубио пет лопти), али када је било најважније амерички плејмејкер био је на висини задатка. Погодио је ужасно тешке позиције за ерупцију одушевљења у Морачи. 

Преостале су гостима још четири секунде. Дарушафака је играла акцију на Тонија Дагласа, одбрана је била добра и славље домаћих навијача могло је да почне. Прва победе Јасмина Репеше у Евролиги као тренера Будућности и први тријумф Подгоричана после пет везаних неуспеха...

Црногорски и регионални шампион најбољи је био у трећој деоници, када је затегао одбрану, дозволио само 11 примљених поена (22:11) и вратио предност на своју страну. Криза из финиша (серија Дарушафаке 8:1) могла је да дође главе Будућности, но Норис Кол се искупио за неке раније промашаје и изгубљене лопте, те обезбедио значајну победу свом тиму.  

Едвин Џексон био најефикаснији у победничкој екипи са 18 поена, Кол се зауставио на 17, по 11 убацили суКоти Кларк и Гога Битадзе који је имао и по четири скока и блокаде. На другој страни Тони Даглас најбоји са 14 кошева, по 12 дали су Саваш и Еванс.

Евролига, 18. коло:

ЦСКА Москва – Макаби 76:93
Будућност – Дарушафака 75:74
Басконија – Гран Канарија
Бајерн – Армани Милано
Барселона – Панатинаикос

четвртак:

Ефес – Химки 81:72
Фенербахче – Жалгирис 78:61
Реал – Олимпијакос 94:78

ТАБЕЛА: Фенербахче 16-2, Реал 15-3, ЦСКА 13-5, Ефес 12-6, Олимпијакос 11-7, Барселона 10-7, Армани 8-9, Панатинаикос 8-9, Бајерн 8-9, Басконија 7-10, Химки 7-11, Жалгирис 7-11, Макаби 7-11, Гран Канарија 6-11, Будућност 4-14, Дарушафака 2-16.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар