EL: Kol nestvarnim šutem spasao Budućnost!

I izbavio je sa dna Evrolige! Košarkaši Budućnosti pobedili su sa 75:74 tursku Darušafaku na domaćem parketu u 18. kolu Evrolige.  Velika drama u Morači, Kol pogodio za pobedu Budućnosti na četiri sekunde do kraja! Darušafaka nije iskoristila poslednji napad. . .  Ludi koš Kola prekinuo crnu seriju Budućnosti! Podgoričani 3,5 sekunde pre kraja izvojevali pobedu nad Darušafakom u 18. kolu Evrolige. Makabi slavio u Moskvi.

Košarka 11.01.2019 | 21:25
EL: Kol nestvarnim šutem spasao Budućnost!
Budućnost je uspela da pobedi Darušafaku i osveti im se za poraz koji su im naneli nešto ranije ove sezone u Istanbulu.

Budućnost je vodila posle prve četvrtine i održavala svoju prednost tokom drugog kvartala, ali je Darušafaka serijom 9:0 došla do šest poena prednosti i vođstva na pauzi.

Izabranici Jasmina Repeše su dosta bolje zaigrali u trećoj četvrtini, pogotovo defanzivno, te taj deo igre rešili u svoju korist sa ubedljivih 22:11.

Do kraja utakmice Budućnost je čuvala svoju prednost i odbijala napade Darušafake. Domaćin je na dva i po minuta do kraja imao značajnih 72:66, ali je zatim usledila trojka Ozmizraka, izgubljena lopta Kotija Klarka, te nova trojka Darušafake za potpuni egal i izjednačenje na minut i po do kraja.

Posle nekoliko konfuznih napada na obe strane koji su završeni izgubljenih loptama, lošu košarku prekinuo je Nemanja Gordić, koji je bio polovičan sa linije penala.

Ostalo je 40 sekundi do kraja, a Budućnost ih je iskoristila da ispuni bonus, pa su Turci krenuli u poslednji napad. Noris Kol je naizgled namerno faulirao Ozmizraka na 13 sekundi do kraja ne bi li njegova ekipa imala napad za pobedu, koliko god to čudno zvučalo.

Ozmizrak je bio oba puta precizan, a Budućnost je krenula u napad – lopta je došla do Kola, koji je na tri sekunde pogodio nestvarno težak šut sa poludistance, ispostaviće se za pobedu jer gosti nisu uspeli da upute šut do kraja utakmice.

Aktuelni šampion ABA lige prekinuo je "crnu" seriju od šest uzastopnih poraza u Evroligi i uspeo da slavi, pa je Darušafaku ostavio "zakucanu" za dno tabele Evrolige. Da je Kol promašio težak šut Budućnost bi ostavio na poslednjem mestu, a ovako su uspekli da pobegnu Dački i ostanu na pretposlednjem mestu.

Najbolji u pobedničkom sastavu bili su Edvin Džekson i Noris Kol. Džekson je imao 18 poena, dok je Kol dodao jedan manje. Pratili su ih Koti Klark i Goga Bitadze sa po 11 poena.

Kod gostiju Toni Daglas je imao 14, a Oguš Savaš i Džeremi Evans po 12 poena.

Budućnost naredni evroligaški meč igra 18. januara protiv Real Madrida u Podgorici.

Košarkaši Budućnosti prekinula su serija od šest vezanih poraza u Evroligi u meču sa "fenjerašem" Darušafakom, teže ali i uzbudljivije nego što se moglo očekivati uoči duela starih rivala.

Glavni krivac za dramu u Morači bio je Noris Kol koji u krizirao u prvom poluvremenu, ali u drugom zato povukao "plave" do ukupno četvrte pobede u eltinom klupskom takmičenju Starog kontinenta.

Njegov poslednji koš, na 3,5 sekunde pre kraja, odlučio je pobednika a stigao je nakon gotovo očajničkog šuta beka Budućnosti preko ruku dvojice protivničkih igrača Stentona Kida i Tonija Daglasa.

Budućnost - Darušafaka 75:74 (16:14, 20:28, 22:11, 17:21).

Na nepuna tri minuta pre kraja činilo se da je Budućnost slomila otpor turskog tima i da u finišu neće biti drame, kada je na semaforu stajalo 72:66. Gosti su se, međutim, vratili sa dva šuta u dva naredna napada trojkama Ezmizraka i Daglasa i u poslednji minut ušli sa poravnatim rezutatom (72:72). Na 42 sekunde pre kraja Gordić je sa penala postigao svoj prvi i jedini koš na meču, a Ezmizrak 13 sekundi prie poslednjeg zvuka sirene, takođe sa linije bacanja, preokrenuo na 73:74.

Repeša je zatražio tajm-aut, nacrtao poslednji napad svojim igračima ali to nije pomoglo "plavima" da se izbore za otvoren šut. Kada je video da stvari ne idu po planu, stvari je u svoje ruke preuzeo Noris Kol i pogotkom iz nemoguće situacije prelomio meč.

U ekipi Budućnosti osim Kola, koji je upisao 17 poena, istakao se Edvin Džekson sa 18 pogodaka, dok su Koti Klark i Goga Bitadze postigli po 11.

Najbolji u redovima Darušafake, koja ima skor 2-16, bio je Toni Daglas sa 14 poena i devet asistencija.

Velika drama u Morači za četvrti trijumf Budućnosti ove sezone u Evroligi! Košem Norisa Kola na četiri sekunde pre kraja, gotovo iz nemoguće pozicije, u padu, Podgoričani su stigli do 75:74 i ispostaviće se, trijumfa koji je zakucao Darušafaku za poslednje mesto na tabeli! 

Edvin Džekson vukao je čitav meč šampiona Jadrana ka pobedi. Na 2:43 do kraja ubacio je svoju četvrtu trojku (iz šestog pokušaja) i podigao razliku na plus šest (72:66), kada je izgledalo da je sve gotovo, međutim gosti su se trgli posle tajm-auta, uspeli da preko Ozmizraka i i Tonija Daglasa stignu do poravnanja (dve trojke), pa se ušlo u vrlo neizvesnu, penal završnicu. 

Od gotovog, domaći su napravili veresiju. Nemanja Gordić ubacio je samo jedno slobodno bacanje na 42 sekunde pre kraja. Zatim je fauliran Kartal Ozmizrak, ali on je pogodio oba puta. I tako su se Crnogorci na 13 sekundi našli u vrlo nezavidnoj poziciji. Morali su da realizuju poslednji napad, a ostalo im je svega 13 sekundi. Lopta je išla u ruke Norisa Kola koji nije baš blistao večeras (izgubio pet lopti), ali kada je bilo najvažnije američki plejmejker bio je na visini zadatka. Pogodio je užasno teške pozicije za erupciju oduševljenja u Morači. 

Preostale su gostima još četiri sekunde. Darušafaka je igrala akciju na Tonija Daglasa, odbrana je bila dobra i slavlje domaćih navijača moglo je da počne. Prva pobede Jasmina Repeše u Evroligi kao trenera Budućnosti i prvi trijumf Podgoričana posle pet vezanih neuspeha...

Crnogorski i regionalni šampion najbolji je bio u trećoj deonici, kada je zategao odbranu, dozvolio samo 11 primljenih poena (22:11) i vratio prednost na svoju stranu. Kriza iz finiša (serija Darušafake 8:1) mogla je da dođe glave Budućnosti, no Noris Kol se iskupio za neke ranije promašaje i izgubljene lopte, te obezbedio značajnu pobedu svom timu.  

Edvin Džekson bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi sa 18 poena, Kol se zaustavio na 17, po 11 ubacili suKoti Klark i Goga Bitadze koji je imao i po četiri skoka i blokade. Na drugoj strani Toni Daglas najboji sa 14 koševa, po 12 dali su Savaš i Evans.

Evroliga, 18. kolo:

CSKA Moskva – Makabi 76:93
Budućnost – Darušafaka 75:74
Baskonija – Gran Kanarija
Bajern – Armani Milano
Barselona – Panatinaikos

četvrtak:

Efes – Himki 81:72
Fenerbahče – Žalgiris 78:61
Real – Olimpijakos 94:78

TABELA: Fenerbahče 16-2, Real 15-3, CSKA 13-5, Efes 12-6, Olimpijakos 11-7, Barselona 10-7, Armani 8-9, Panatinaikos 8-9, Bajern 8-9, Baskonija 7-10, Himki 7-11, Žalgiris 7-11, Makabi 7-11, Gran Kanarija 6-11, Budućnost 4-14, Darušafaka 2-16.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar