БиХ земља са тзв. хибридним режимом

Босна и Херцеговина недавно се нашла на још једној неславној листи. Овог пута у питању је недостатак демократског друштва, а према истраживању познатог европског магазина, БиХ само један бод дијели од ауторитарног режима.

Босна и Херцеговина 11.01.2019 | 19:18
БиХ земља са тзв. хибридним режимом
Демократија у БиХ у изворном облику, а то је владавина народа, не постоји. То показују најновија истраживања која је спровео британски магазин „Економист“. Они су након завршене анализе ситуације у прошлој години БиХ сврстали на 101. мјесто од 167 земаља. Анализа је показала и да је у БиХ прије пет, па и десет година било више демократије. Сада је на корак од земаља са ауторитарним режимом.

„Економист“ наводи да је БиХ земља са тзв „хибридним режимом“ односно земља коју карактеришу значајне неправилности у изборним процесима, широко распрострањена корупција, зависно правосуђе, слаба владавина права и слабо цивилно друштво, те чести напади и притисци на новинаре.

Алиби за овакво лошу позицију по питање демократије у БиХ не постоји, сматрају из институције Омбудсмена за људска права.

Омбудсмен БиХ Љубинко Митровић каже да нажалост, имамо дубоко бирократизовану управу.

"Ови проблеми у правосуђу су дефинитивно велики проблеми и на њих се мора одреаговати. Оно треба да буде на првом мјесту када су у питању људска права и слободе. Нажалост, ми имамо данас ситуацију да врло често имамо и проблематичну ситуацију, а највећи број жалби, што је и чињеница се односи на рад и поступање правосуђа. Правосуђе је број један. Сви надлежни државни органи су у причи која се зове заштита људских права", казао је он.

Осим неповјерења у рад надлежних органа, грађани су врло често неспремни да активније учествују у развоју друштва, сматрају из бањалучког Центра за људска права.

Дејан Лучка из Центра за људска права каже да код нас још од тог комунистичког доба се некако његује та култура „шути, трпи, немој ништа да причаш, да теби не буде горе“.

"Наша политичка култура је у ствари култура подаништва и култура која не дозвољава да се роди неки дашак побуне. Чак и кад се он роди међу народом он врло брзо буде угушен. Ми се не можемо упоређивати са неким западним демократијама, као што је слчучај Француске, у којој народ стварно брине о свом бољитку и наши грађани једноставно очекују да им се све дадне на руке и да се ни за шта не изборе", каже Лучка.

Пуно боља ситуација са развојем демократије није ни у земљама региона. Према анализи, у најбољој позицији је Словенија, која је смјештена на 36. мјесту. Хрватска је на 60., а Србија на 63.

Од БиХ боље су и Албанија која заузима 76., Македонија је 78., Црна Гора је 81. Испод БиХ земље су попуд Чада, Централноафричке Републике, Демократске Републике Конго, Сирије и Сјеверне Кореје.