BiH zemlja sa tzv. hibridnim režimom

Bosna i Hercegovina nedavno se našla na još jednoj neslavnoj listi. Ovog puta u pitanju je nedostatak demokratskog društva, a prema istraživanju poznatog evropskog magazina, BiH samo jedan bod dijeli od autoritarnog režima.

Bosna i Hercegovina 11.01.2019 | 19:18
BiH zemlja sa tzv. hibridnim režimom
Demokratija u BiH u izvornom obliku, a to je vladavina naroda, ne postoji. To pokazuju najnovija istraživanja koja je sproveo britanski magazin „Ekonomist“. Oni su nakon završene analize situacije u prošloj godini BiH svrstali na 101. mjesto od 167 zemalja. Analiza je pokazala i da je u BiH prije pet, pa i deset godina bilo više demokratije. Sada je na korak od zemalja sa autoritarnim režimom.

„Ekonomist“ navodi da je BiH zemlja sa tzv „hibridnim režimom“ odnosno zemlja koju karakterišu značajne nepravilnosti u izbornim procesima, široko rasprostranjena korupcija, zavisno pravosuđe, slaba vladavina prava i slabo civilno društvo, te česti napadi i pritisci na novinare.

Alibi za ovakvo lošu poziciju po pitanje demokratije u BiH ne postoji, smatraju iz institucije Ombudsmena za ljudska prava.

Ombudsmen BiH Ljubinko Mitrović kaže da nažalost, imamo duboko birokratizovanu upravu.

"Ovi problemi u pravosuđu su definitivno veliki problemi i na njih se mora odreagovati. Ono treba da bude na prvom mjestu kada su u pitanju ljudska prava i slobode. Nažalost, mi imamo danas situaciju da vrlo često imamo i problematičnu situaciju, a najveći broj žalbi, što je i činjenica se odnosi na rad i postupanje pravosuđa. Pravosuđe je broj jedan. Svi nadležni državni organi su u priči koja se zove zaštita ljudskih prava", kazao je on.

Osim nepovjerenja u rad nadležnih organa, građani su vrlo često nespremni da aktivnije učestvuju u razvoju društva, smatraju iz banjalučkog Centra za ljudska prava.

Dejan Lučka iz Centra za ljudska prava kaže da kod nas još od tog komunističkog doba se nekako njeguje ta kultura „šuti, trpi, nemoj ništa da pričaš, da tebi ne bude gore“.

"Naša politička kultura je u stvari kultura podaništva i kultura koja ne dozvoljava da se rodi neki dašak pobune. Čak i kad se on rodi među narodom on vrlo brzo bude ugušen. Mi se ne možemo upoređivati sa nekim zapadnim demokratijama, kao što je slčučaj Francuske, u kojoj narod stvarno brine o svom boljitku i naši građani jednostavno očekuju da im se sve dadne na ruke i da se ni za šta ne izbore", kaže Lučka.

Puno bolja situacija sa razvojem demokratije nije ni u zemljama regiona. Prema analizi, u najboljoj poziciji je Slovenija, koja je smještena na 36. mjestu. Hrvatska je na 60., a Srbija na 63.

Od BiH bolje su i Albanija koja zauzima 76., Makedonija je 78., Crna Gora je 81. Ispod BiH zemlje su popud Čada, Centralnoafričke Republike, Demokratske Republike Kongo, Sirije i Sjeverne Koreje.



BN TV

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

grbo

11.01.2019 18:28

nikad nije bila, niti ce biti drzava..to je zapadnjacka prcija.

ODGOVORITE
Name

Borac

11.01.2019 19:33

Britanci istraživali???????

Name

Re grbo

11.01.2019 20:26

Zbog takvi kao ti ,sto glasaju za budale na valasti i propada

Name

Dorbirn

12.01.2019 01:10

Ja eto,RS je pravo mocna.Ona ce opstat,a BiH propast..

Name

075

12.01.2019 05:55

Ovdje je režim na svim stranama! Prije par dana čujem da dok su u februaru 2014. batinali iz MUP F.BiH ljude u Sarajevu da je MUP RS čekao iznad Vraca poziv "vlasti" iz F.BiH da dođu upomoć! Ista je stoka na svim " stranama "!

Name

Pro Vidno

12.01.2019 05:56

Dejan Lučko iz Centra za ljudska prava (!) krivi komunizam i narod iz komunizma! Iz komunizma smo imali masovno preletanje iz SKJ u preko sto partija. Najopasniji komunistički žbiri su na čelu partija kao Tito - doživotno. Malo koji rukovodilac da nije bio doušnik. Imali boljeg i težeg primjera od Dodika. A Lečko, drug iz Centra dobro je proučio ponašanje masa i za potrebe službe tako se i ponaša. On je u narodu poznatoj grupi UVLAKAČA. Opasna grupa!

Name

A

11.01.2019 18:28

A bogami i sa HIBRIDNIM MILIJARDERIMA...Imaih ima ito bogami podosta..BRAVO BiH....I TO SVE BEZ POKRICA I PORJEKLA MILIJARDI...EEE

ODGOVORITE
Name

che

11.01.2019 18:31

DIKTATURA...TAMA...HUNTA VLADA....UBIJA DJECU I INTELEKTUALCE....

ODGOVORITE
Name

Kiki

12.01.2019 08:02

Mi bi bili 6 u europi al nam ta Dodikova hunta kvari prosjek...stas...srpska posla. Al et..kakvi su da su..nasi su.

Name

Despot

11.01.2019 19:19

BiH političari se hvale da smo zemlja sa razvijenom demokratijom i da u mnogo čemu ne zaostajemo za svijetom, a relevantna istraživanja i podaci, uovom slučaju uglednog britanskog časopisa "Ekonomist" pokazuju sasvim drugu - veoma lošu sliku, te je BiH u pogledu demokratije, svrstana na začelje zemalja svijeta. Ovdašnji političari smatraju demokratijom jedino to što je građanima omogućeno da ih biraju na izborima, a poslije toga se ponašaju autokratski, ignorišući potrebe i interese građana koji su im povjerili mandate na raznim funkcijama.

ODGOVORITE
Name

Миливоје

11.01.2019 19:30

Pa ja sam proživjeo u zapadnim "demokratijama" i koliko znam tamo vladaju partokrati ili elite. Imao sam pravo da budem biran. Međutim kao nezavisni kandidat bih morao da sakupim toliko hiljada podrške (potpisa) državljana a to neće niko besplatno. U britanskom parlamentu godinama sjede jedni te isti lordovi, plemići, veleposjednici itd. Pod farsom demokratskih i ljudskih prava, slobodnom kretanju ljudi, robe i kapitala se pod tom krinkom odvijaju najprljaviji poslovi, koje pošten čovjek ne može ni da zamisli.

ODGOVORITE
Name

re re re

11.01.2019 20:54

PoBogu brate dragi imamo li mi te studente. Ustajte studenti ustajte šta čekate ? Jel čekate da vam zabrane i disanje?????

Name

Kanada za Milivoja

12.01.2019 05:10

Ma, sta lupas? Ti koji si " prozivjeo" u zapadnim demokratijama ne bi trebao dozvoliti sebi da pises nebuloze. Pogotovo ne kada se radi o vladavini prava, slobodi govora, misljenja I okupljanja, o ostavarivanju svih prava gradjanina kao pojedinca. U cijeloj BiH , znaci I u RS , demokratija je svedena ja jedno jedino pravo a to je pravo glasa na izborima . I to pravo bi bilo ukinuto da im ne trebaju glasaci koji ce ih ustoliciti na kojekakvim pozicijama koje im sluze samo za kradju , nepotizam , korupciju , ubijanje I represiju nad narodom.

Name

Quotuzier

11.01.2019 20:23

BiH je rupetina bez dna. Bila i ostala.

ODGOVORITE
Name

Dora.

12.01.2019 07:24

Nažalost u Bosni I Hercegovine će još dosta proteći vode dok Ljudi nauče kulture, Svaka druga riječ je vulgarna i povezana sa psovkama i ne poštovanjem, Prema sve mu štoje drugačije i drugačije misli, Nisa još nigdje čula takvih psovki i ružnih riječe kao u Bosni, Turci su ostavili trag i nekulturu za vrijeme svoje vladavine, Prevariti slagati oteti i prisvojili i otuđiti što im ne pripada, Bosancisu su pršljivi ne strpljivi ne tolerantni.

Name

realno

11.01.2019 22:26

Kanalite priznatu i nezavisnu drzavu u kojoj zivite. Pa sami ste krivi sto ste glasali za lopove. Vi ste krivi! I kome ne odgovara, vrata su mu sirom otvorena i idite gdje vam je bolje.

ODGOVORITE
Name

Demokratski Kapacitet

12.01.2019 06:47

Varas se druze, ni izbori u BiH nemaju smisla jer je sve namjesteno, kupljeno ili prodano!

Name

Direkt

11.01.2019 23:24

Hibrid je jos od Dejtona, a sada i hibrid u doba totalitarizma.

ODGOVORITE
Name

Propast

12.01.2019 07:45

Bilo kako bilo,mudrujte koliko hocete,pa i objasnjenja tog "strucnjaka", ja MRZIM drzavu ili prostor u kome zivim. Upoganjena vlast,a upoganjen i narod!!!

ODGOVORITE