Србац: Све мање становника

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић приредио је традиционални новогодишњи пријем за представнике вјерских заједница ове општине, који је искоришћен за сумирање резултата прошлогодишње сарадње општинске власти и вјерских заједница. Посебна пажња посвећена је спроведеним активностима на обнови и изградњи вјерских објеката и стварању бољих услова за њихово дјеловање.

Република Српска 11.01.2019 | 14:27
Србац: Све мање становника
На овом скупу, којем су присуствовали синђел Теофил из манастира Осовица, протонамјесник србачки Жељко Сарић, свештеници Славиша Топић, Александар Кустурић, Петко Видовић, Ненад Ђурић и Живко Илић, ефендија Фикрет Делић и протојереј Украјинске гркокатоличке цркве Петар Ситник, констатовано је да је сарадња општинске управе и вјерских заједница била добра, те да су међувјерски односи били на завидном нивоу.

Прошла година је била у знаку великих радова на обнови старих и изградњи нових вјерских објеката и инфраструктуре код богомоља, при чему је општина пружила значајну подршку и материјалну помоћ.

Своје задовољство изразио је и начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, који очекује да ће ове године та сарадња бити још боља, на задовољство свих.

Протонамјесник Жељко Сарић рекао је да је посјета вјерника храмовима била добра, као и сарадња са локалном влашћу, али да забрињава чињеница да је у прошлој години умрло 250 људи, а рођено свега 140 беба.

„Треба озбиљно да се запитамо због чега је већи број умрлих у односу на новорођене и због чега је дошло до забрињавајућег одлива становништва. Да ли би побољшање животног стандарда допринијело заустављању пада наталитета и масовног одласка народа, нарочито младих, за бољим животом“, запитао се србачки протонамјесник Жељко Сарић. „Имамо обновљене и опремљене школе, али је, нажалост, ђака из године у годину све мање. Ово није карактеристично само за србачку општину, овакво стање је и у другим срединама, у цијелој Републици Српској, па и у регији.

У знаку веома добре сарадње и разумијевања, протојереј Украјинске цркве Петар Ситник уручио је захвалницу цркве начелнику општине Србац Млађану Драгосављевићу.

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Владо

11.01.2019 13:37

Власт растјера младе а свестеници закљуцавају богомоље као да је све то њихово власниство а не народно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.01.2019 13:41

Зато имамо вилу на Јахорини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто,Засто ?

11.01.2019 13:51

Ко пита не скита ,засто је банана савијена?,да није савијена неби била банана .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зато, зато, зато...

12.01.2019 18:38

Сто је теби и теби слицнима добро и бас вас брига за друге и зà друга мисљења... Ти си дио власти и имас све привилегије и теби је банана крива, велики број њих и не зна ста је банана, али тебе то и не интересује... Битно је да ти и други дупели..и имате све...

Name

комсија

11.01.2019 14:11

од 12 гостују 8 су из цркве а гдје су привредници или се они сами моле Богу,

ОДГОВОРИТЕ
Name

роккy

11.01.2019 14:36

За овакво стање у Српцу криви су искључиво србачки политичари. Сви политичари који су протеклих 20 година били на власти нису успјели покренути привреду нити створити услове за долазак нових инвеститора. То су предуслови за нормалан живот. Важно је напоменути да у протеклом рату 1992-1995 Србац није претрпио ратна разарања а број становника је у паду. Људи одлазе из оваквих неперспективних средина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

11.01.2019 15:14

Не знам што им дајете на значају, нису они политичари већ обичне фукаре за које ви будале гласате...тако да боље нисте ни заслужили

Name

Т

11.01.2019 15:59

Па мора и бити ЗОРА ИХ ДОВУКЛА У БЛ ЕВОЈИ КОЛКО ХОЦЕС У ПОРЕСКОЈ..ЦЦЦЈЕБЕС КУРУЗЕ ОДО ЈА У БЛ

ОДГОВОРИТЕ