Srbac: Sve manje stanovnika

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević priredio je tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike vjerskih zajednica ove opštine, koji je iskorišćen za sumiranje rezultata prošlogodišnje saradnje opštinske vlasti i vjerskih zajednica. Posebna pažnja posvećena je sprovedenim aktivnostima na obnovi i izgradnji vjerskih objekata i stvaranju boljih uslova za njihovo djelovanje.

Republika Srpska 11.01.2019 | 14:27
Srbac: Sve manje stanovnika
Na ovom skupu, kojem su prisustvovali sinđel Teofil iz manastira Osovica, protonamjesnik srbački Željko Sarić, sveštenici Slaviša Topić, Aleksandar Kusturić, Petko Vidović, Nenad Đurić i Živko Ilić, efendija Fikret Delić i protojerej Ukrajinske grkokatoličke crkve Petar Sitnik, konstatovano je da je saradnja opštinske uprave i vjerskih zajednica bila dobra, te da su međuvjerski odnosi bili na zavidnom nivou.

Prošla godina je bila u znaku velikih radova na obnovi starih i izgradnji novih vjerskih objekata i infrastrukture kod bogomolja, pri čemu je opština pružila značajnu podršku i materijalnu pomoć.

Svoje zadovoljstvo izrazio je i načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, koji očekuje da će ove godine ta saradnja biti još bolja, na zadovoljstvo svih.

Protonamjesnik Željko Sarić rekao je da je posjeta vjernika hramovima bila dobra, kao i saradnja sa lokalnom vlašću, ali da zabrinjava činjenica da je u prošloj godini umrlo 250 ljudi, a rođeno svega 140 beba.

„Treba ozbiljno da se zapitamo zbog čega je veći broj umrlih u odnosu na novorođene i zbog čega je došlo do zabrinjavajućeg odliva stanovništva. Da li bi poboljšanje životnog standarda doprinijelo zaustavljanju pada nataliteta i masovnog odlaska naroda, naročito mladih, za boljim životom“, zapitao se srbački protonamjesnik Željko Sarić. „Imamo obnovljene i opremljene škole, ali je, nažalost, đaka iz godine u godinu sve manje. Ovo nije karakteristično samo za srbačku opštinu, ovakvo stanje je i u drugim sredinama, u cijeloj Republici Srpskoj, pa i u regiji.

U znaku veoma dobre saradnje i razumijevanja, protojerej Ukrajinske crkve Petar Sitnik uručio je zahvalnicu crkve načelniku opštine Srbac Mlađanu Dragosavljeviću.

(BN)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Vlado

11.01.2019 13:37

Vlast rastjera mlade a svestenici zakljucavaju bogomolje kao da je sve to njihovo vlasnistvo a ne narodno.

ODGOVORITE
Name

Мирослав

11.01.2019 13:41

Зато имамо вилу на Јахорини.

ODGOVORITE
Name

Zasto,Zasto ?

11.01.2019 13:51

Ko pita ne skita ,zasto je banana savijena?,da nije savijena nebi bila banana .

ODGOVORITE
Name

Zato, zato, zato...

12.01.2019 18:38

Sto je tebi i tebi slicnima dobro i bas vas briga za druge i zà druga misljenja... Ti si dio vlasti i imas sve privilegije i tebi je banana kriva, veliki broj njih i ne zna sta je banana, ali tebe to i ne interesuje... Bitno je da ti i drugi dupeli..i imate sve...

Name

komsija

11.01.2019 14:11

od 12 gostuju 8 su iz crkve a gdje su privrednici ili se oni sami mole Bogu,

ODGOVORITE
Name

rokky

11.01.2019 14:36

Za ovakvo stanje u Srpcu krivi su isključivo srbački političari. Svi političari koji su proteklih 20 godina bili na vlasti nisu uspjeli pokrenuti privredu niti stvoriti uslove za dolazak novih investitora. To su preduslovi za normalan život. Važno je napomenuti da u proteklom ratu 1992-1995 Srbac nije pretrpio ratna razaranja a broj stanovnika je u padu. Ljudi odlaze iz ovakvih neperspektivnih sredina.

ODGOVORITE
Name

Pero

11.01.2019 15:14

Ne znam što im dajete na značaju, nisu oni političari već obične fukare za koje vi budale glasate...tako da bolje niste ni zaslužili

Name

T

11.01.2019 15:59

Pa mora i biti ZORA IH DOVUKLA U BL EVOJI KOLKO HOCES U PORESKOJ..CCCJEBES KURUZE ODO JA U BL

ODGOVORITE