Лоше прикривено саучесништво

Нажалост, изгледа да су најодговорнији људи за "ефикасност рада тужилаштава" расправљали искључиво о томе како сакрити неефикасност, уклонити предмет из правосуђа РС и амнестирати од одговорности појединце који су од једне трагичне смрти направили трагичан полицијско-правосудни и политички случај.

Република Српска 11.01.2019 | 10:21
Лоше прикривено саучесништво
У случај "Драгичевић" умијешао се, на неочекиван начин, Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС). У Бањалуци је пред Нову годину одржан састанак предсједника ВСТС-а Милана Тегелтије и Комисије за ефикасност рада тужилаштава (какве ли ироније!) са чланом ВСТС-а и главним тужиоцем Тужилаштва РС Мухамедом Швраком, на коме је објелодањена намјера да се случај "Драгичевић" уступи Тужилаштву БиХ. Више занимљивости пратило је ово сусретање људи из правосудног независног регулатора, који се, по природи посла, редовно сусрећу по неколико пута сваког мјесеца.

Једна од њих, најчешће истицана у медијима, јесте дан раније јавно изречен и приједлог предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да се предмет уступи Тужилаштву БиХ. Коинциденције овакве врсте не морају, али могу, имати везе. Мени је више пало у очи то што су чланови ВСТС-а дошли "на ноге" свом колеги Мухамеду Швраки да би разговарали о ономе о чему им је он досад могао и морао подносити детаљне извјештаје на сједницама ВСТС-а. И поред те необичности ништа ме не би чудило да се на том дружењу разговарало о процедуралним и правним аспектима истраге неразјашњене смрти Давида Драгичевића.

Нажалост, изгледа да су најодговорнији људи за "ефикасност рада тужилаштава" расправљали искључиво о томе како сакрити неефикасност, уклонити предмет из правосуђа РС и амнестирати од одговорности појединце који су од једне трагичне смрти направили трагичан полицијско-правосудни и политички случај.

Ако се очигледна намјера оствари и предмет уступи Тужилаштву БиХ, биће то још једно лоше прикривено саучесништво правосуђа у заташкавању случаја. За оне који су осмислили ову идеју биће то и пуцањ у властиту ногу.

Десет година Влада РС и представници правосудних институција из РС жестоко су оспоравали члан 7. Закона о Суду БиХ, према коме државно правосуђе може преузимати предмете од ентитетског правосуђа. Овакво ексклузивно право Тужилаштва и Суда БиХ сматрано је неуставним подривањем ентитетског правосуђа. Зашто се однос према државним правосудним институцијама и њиховим овлаштењима преко ноћи промијенио у тужилачком случају "Драгичевић"?

Нема разумног објашњења, осим да се и члан 7. и "неуставне државне институције" Тужилаштво и Суд БиХ признају када то правосуђу и политици у РС одговара! Таква врста институционалне и политичке недосљедности говори о карактеру власти и политике и професионалној (не)зрелости људи који управљају правосуђем.

Прије десетак година Окружно тужилаштво из Источног Сарајева затражило је образложеним писмом од Тужилаштва БиХ да преузме предмет из њихове надлежности (случај "Ждрале"!), с образложењем да ентитетско правосуђе није у стању да оконча овај случај, алудирајући на спрегу полиције с организованим криминалом у РС. Тужилаштво БиХ је овај предмет преузело, али нико није разматрао проблеме због којих Окружно тужилаштво у Источном Сарајеву није било у стању да спроведе истрагу у убиству Маузера.

Случај неразјашњене смрти Давида Драгичевића би био други случај убиства који правосуђе у РС није у стању да оконча! За људе који управљају правосудним институцијама, као и за ВСТС, ова два случаја била би знак за аларм. Поставља се питање да ли правосудни систем у РС заиста постоји ако није у стању да се носи с класичним криминалом!? Неко би требао да одговори на питање зашто тужилаштва у РС нису у стању да спроводе истраге у предметима убистава? Да ли су проблеми у сарадњи са полицијом, или тужилаштва нису у стању да управљају истрагама. Ко ће у РС да осигура владавину права ако то нису у стању полиција и правосуђе?

ВСТС је прије одлуке о уступању случаја "Драгичевић" Тужилаштву БиХ морао да утврди да ли је проблем у управљачкој и персоналној структури Окружног тужилаштва Бањалука или су проблеми у функционисању у МУП-у РС. Ако је проблем у бањалучком Окружном тужилаштву, случај је требало да преузме Републичко тужилаштво. Није ваљда да ни тамо нема ко преузети истрагу!? Тако би се случај ријешио у складу са законом у оквирима тужилачког система.

Ако су проблеми у полицијским структурама, требало је утврдити има ли у (не)раду полиције обиљежја кривичних дјела (злоупотреба овлаштења) или су у питању некомпетенције или неки други разлози. Другачије речено, прије одлуке о уступању предмета Тужилаштву БиХ, јавност је требало да зна због чега се предмет уступа и шта је законски основ за уступање. На крају, и Тужилаштво и Суд БиХ морају имати пред собом чињенице које ће бити правни основ за преузимање предмета из надлежности ентитетског правосуђа.

Будући да ВСТС није разматрао правне околности случаја, очигледно је уплитање у случај "Драгичевић" услиједило из неких других разлога. Није моје да о томе нагађам. И о томе треба да се разговара у институцијама државне власти.

Без обзира на то да ли је план скован у дослуху политике и правосудног врха, ради се о трагичном незнању и кратковидости, које ће продубити проблем и ескалирати у нежељеном смјеру. Случај ће упловити у још мрачније воде, жртве трагичног случаја и даље ће пролазити пакао неизвјесности и различитих облика виктимизације, а правосуђе и политика ће се ваљати у властитом блату. Изгубиће много и политика и правосуђе.

Шта би пребацивањем предмета институцијама државног правосуђа могао добити Давор Драгичевић? Само сатисфакцију да је у случај увукао независну државну институцију (ВСТС) и државно правосуђе и тиме показао да је правосудни систем урушен од врха до дна, а државне институције под контролом неидентификованих центара моћи. Није мало, али је ништа за правни епилог неразјашњене смрти Давида Драгичевића.

Тужилаштво БиХ је институција у професионалном колапсу, која због недостатка компетентне управљачке структуре није у стању да спроведе најједноставнију истрагу и ријеши ниједан озбиљан случај организованог криминала. Није у стању ни да се носи с криминалом у властитим редовима. Све што се везује за ову институцију су скандали у које су упетљани тужиоци.

Шта ће Тужилаштво БиХ преузети? Ништа! Преузеће истрагу које нема и записнике о уништеним доказима. С ким ће сарађивати? С људима који су, можда, учествовали у опструкцији истраге!? Шетање предмета по институцијама је опробан механизам куповања времена до застаре кривичног гоњења.

Развој догађаја показује да несрећни Давор Драгичевић с неизмјерном људском патњом тумара беспућем у жељи да се разјасни смрт његовог сина. Надао се да ће му Анкетни одбор Народне скупштине помоћи да дође до истине, да би на крају схватио да се радило о политичком игроказу, у коме је требало избацити из игре опозицију. Након тога повјеровао је да ће му у томе помоћи независни адвокатски тим, да би се касно увјерио да тим није ни независан, а ни његов (с изузетком адвоката Ифета Ферагета!).

Сада му се чини да је дохватио сламку спаса приближавањем Тужилаштву БиХ. Нажалост, неће му дуго требати да се увјери да је поново упао у исту замку. Корисни идиоти у служби система чине све да га у томе спријече и покажу своју моћ, чак и када постаје очигледно да то што раде руши тај исти систем.

За утјеху, храброст Давидових родитеља да без страха дижу глас и истрајавају на путу истине и правде показује да човјек и људске врлине још постоје. А њихова нада и наивно вјеровање да је систем на њиховој страни доказ су да иза њих не стоји никаква озбиљна политика, а поготово не озбиљна служба.

Била би срећа за нашу будућност да су са Давором и његовом групом све политике и сваки политичар. Храброст која се бори боља је од слабости која траје!

Аутор: Бранко Петрић
(Независне)
(Изнесени коментари су приватна мишљења аутора, који је судија Суда БиХ).

Коментари / 39

Оставите коментар
Name

xyз

11.01.2019 09:31

Срамно шта се дешава пред лицем народа! Зар је могуће да исти који не признају федерално тужилаштво и суд дају предмет том истом органу??? Срамно да срамније бити не може! Зашто ћуте персоне из власти?? Кога чувате и чије фотеље? Зар све ово није довољно да дође до смјена у врху МУП РС, до смјене тужиоца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гцxyс

11.01.2019 10:22

Предају јер су суд и тузиластво у сарајеву јос корумпираније и под утицајем политицке мафије и тамо це јос лаксе затаскати слуцај

Name

Гаврило

11.01.2019 10:37

Да се на протеклим изборима,смјенила власт несто би се и оцекивало да це бити боље,а овако цорак. Тузиластво БиХ слуцај Драгицевиц це највјероватније вратити на поновно разматрање у РС,а то је вец тако видјена ствар.

Name

Ре

11.01.2019 10:43

То је нама наша борба дала, да имамо доду БиХ - Деспота, машала.

Name

Требава

11.01.2019 11:15

Мафија на власти скројила је државу по својој мјери ! Они не само да су изнад закона него су они закон!

Name

халим

11.01.2019 11:49

Један исто проблематични судија,јаране није Мухамед већ Махмут.

Name

Ћело

11.01.2019 09:31

Проблем је у том што исти тај ВСТС толерише коруптивна дјела, понашање и коруптивна студије и тужиоце с знају све чак и за њихова незаконито поступања и радје и ВСТС је фарса оно је ту да умота и заштити студију или тужиоца против којег је поднесена жалба или постоје докази за коруптивна дјело у томе је проблем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за

11.01.2019 13:33

Проблем је јаране сто су Нецастиви ( Додик ) и Тегелтија "цело", велики ЈАРАНИ !

Name

ре Ћело

11.01.2019 14:57

Нпр. нико више не говори о Кемалу Чаушевићу

Name

ДФ

11.01.2019 09:40

Бранко сад имас сансу да донесес пресуду по овом предмету. Ипак си судија у Суду БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ДФ

11.01.2019 13:34

На основу којих доказа да донесе пресуду?И Тужилаштво БиХ ће као и тужиластво РС изнијети доказе и чињенице на основу којих се ништа неће моћи пресудити.И они ће морати доказе тражити од полиције РС,чији је врх умјешан у прикривање злочина,па ти сам закључи може ли од тога бити ишта

Name

нормално

11.01.2019 09:43

Ста је нормалније ако ови немогу да ријесе него да иде на виси ниво,па могу утврдити и дали је било пропуста.Ово су у једном тренутку тразили и родитељи покојног Давида,а и Ферагету це бит близзе због другог слуцаја ци родитељи такодје упорно тразе да слуцај иде туyиластву БиХ И за суда треба преддмет дати судији Бранку Петрицу он има кредибилитет да то суди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неморално

11.01.2019 12:00

Имали смо пропаст Банке Српске и Бобар банке.Све се поравнало са преношењем једног дијела надлежности са Агенције за банкарство РС на БиХ ниво.И случај Драгичевић ће се поравнати преко надлежности МУП-а РС или потписивањем годишњег акционог плана за приступање НАТО...

Name

Вивија

11.01.2019 09:59

Ко и остали, само критикује, без конкретног решења. Прије два мјесеца је имао мишљење да Тужилаштво БиХ преузме случај, а види сада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2019 14:58

Глупост. Па није предмет код њега да га он рјешава.

Name

Није рекао да га он ријешава, него да овај само критикује

12.01.2019 11:15

Па какав је проблем ако предмет узме Тужилаштво БиХ, јер ће онда сем МУП РС, по предмету ће поступати и СИПА, а ту не видим ништа лоше...

Name

марцо

11.01.2019 09:59

Не десавају се затаскавања само код нас, то се ради у цијелом свијету, и врло ријетко у таквим слуцајевима убице буду откривене и процесуиране, на залост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2019 12:12

Да, Али је ријеткост да институције лазу од првог момента И оцигледно цине све да купе вријеме, сакрију, оптузе породицу зртве ... То само овде има

Name

+ре

11.01.2019 13:38

Али да врх полиције,министар мупа и предсједник државе учествују у прикривању убиства једног обичног градјанина за тако нешто јошнисам чуо

Name

Бања лука

11.01.2019 10:01

Зашто не дигну свој глас сви нормални и поштени тузиоци и студије у цијелој БиХ. Паметни и учени људи да сачувају свој образ. Није ваљда да сви морају цутати овој багри која је затровала РС а и цјелу БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

11.01.2019 10:26

Има ли их поштених??? мислим да не

Name

ре

11.01.2019 11:54

Реци ми друже да ли знаш неког најбољег ђака из разреда да је уписао право,данас шупља глава студира права,па са дипломом приватног права данас се улази у судове.Сви стари адвокати су интелигентнији од судија.Прави ђак студира машинство,електротехнику ,математику,то су гране гдје треба мозгати.

Name

Мила

11.01.2019 13:43

Засто цути Удрузење правника,Адвокатска комора РС,правници експерти,сви знају да су уцињене елементарне повреде Закона о кривицном поступку,у најмању руку..Свака цаст госп.Бранку,рекао је јавно ста мисли,па нека га неко и оспорава,па ста онда.Цовјек је показао интегритет,наклон.

Name

Питање за Милу

11.01.2019 14:45

На шта мислиш кад кажеш да су учињене повреде кривичног поступка ?

Name

нови светски поредак

11.01.2019 10:09

Шта онда да каже грађанин БИХ , како да се обрати том БИХ правосуђу , кад се зна да се пресуде купују , да нотари , судије , тужиоци доносе пресуде само у корист оних ко им плати. Тужно је ово што се дешава у БИХ и са БИХ тужно да тужније неможе бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ нови светски поредак

11.01.2019 10:56

Па не суде нотари они су јавни белезници.

Name

Брод

11.01.2019 10:29

Браво господине Петрићу храбро и стручно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

11.01.2019 12:32

Цвака част Бранко

Name

МИМИ53

11.01.2019 10:39

Погодили сте у мету.Камо среце да је Високи представник одузео овласти ВСТСу ,устроио тузиластво и суд по медј. стандардима, удаљио тузиоце и "судије"који су се "доказали"у свим лоповлуцима гдје би нам био крај? Не би данас имали слуцајева : Ауто пут, Станари, Бобар и друге банке,Глиница, Суме РС, Електро Српске,....................овако имам утисак да су и медјународни циниоци судионици у пљацки овог народа.Смјенили су патриоте који су стварали РС, а довели ове који су нас опустили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само бонска овлаштења

11.01.2019 11:42

Доношење бонских овлаштења везано за суд и тужилаштво БиХ а то је поновно увођење страних судија и тужилаца,Не кажем да је то најсретније рјешење али барем покушати

Name

Молим Вас.

11.01.2019 10:56

Немојте давати анализе и претпоставке. Помозите људима, дајте им правне савјете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заташкавање

11.01.2019 13:14

Ако државно тужилаштво БИХ преузме случај,стим ће власти и тужилаштво РС скинути одговорност са својих институција и пребацити сву кривњу на тужилаштво БИХ,с временом ће престати протести у Бањалуци тако да Лукач ,Додик и остала екипа могу наставити тамо гдје их је народ зауставио а то је несметана пљачка и убијање невине дјеце и поштеног народа РС Туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

12.01.2019 11:19

Не разумијем што уопште њих и прозивају. Удји мало дубље у конкретан случај. Кога то Додик штити? Лукача. Па шта ако он буде смјењен? Шта ће се промјенити? Кога то штити Лукач? Хајде конкретно. Кажете тамо неког инспекторцица. Ма дај, будите реални.

Name

Ста нам наприца

11.01.2019 13:22

Нисмо цули од вас ко је убио Давида. Наравно да нецемо цути јер сте ви мудрица која зна да се за клевету одговара. Медјутим вама није проблем у томе нити у цињеници сто це предмет бити пребацен на Тузиластво БиХ вец сто це то тузиластво 100% показати да није било затаскавања и умијесаности полиције Републике Српске у тај догадјај. Нецете ваљда оспорити компетенције и професионализам адвоката Нобила који је у пар реценица све објаснио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за

11.01.2019 13:40

А , ста нам ти наприца ЈУНАЦЕ, па погледај фотографије на којима су Додик и Нобило на разним теревенкама загрљени, пјевају, врло срдацни....

Name

Пеле

11.01.2019 13:31

ЗАР ОВО НИЈЕ ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ, ЦРНИ МИЛЕ. СПАСАВАШ СВОЈУ УМЈЕШАНОСТ У УБИСТВУ МЛАДОГ ДАВИДА. ИПАК, СТИЋИ ЋЕ ТЕ ПРАВДА, ОЛОШУ ЈЕДАН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гринго

11.01.2019 15:38

Тегелтија је Додиков потрцко, којега је Додик са Цовицем плански инсталирао за сефа ВСТВ.Плански делегирају предмет у Тузиластво БиХ, гдје ова екипа све дрзи у својим рукама.Неце Давор и Муриз са том екипом добити правду ни за 100 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

11.01.2019 15:52

Све ово говори да људима у власти лагано измице самоконтрола!! Јадан,ал заслузан крај!! Помозимо им,на изборима!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као у серији

11.01.2019 18:21

Овај Тегелтија неодољиво подсјећа на једног од главних ликова познате талијанске серије Гомора. На оног обријане главе, по имену Чиро Ди Марцио, један од шефова у напуљској мафији Камора.

ОДГОВОРИТЕ