Сви из региона су престигли БиХ

Босна и Херцеговина се нашла на још једној неславној листи.

Босна и Херцеговина 11.01.2019 | 07:49
Сви из региона су престигли БиХ
Овај пут је ријеч о демократији, која је судећи према овој анализи сваке године све мање присутна у БиХ. Тренутно нас само један бод дијели од самовладе, односто аутократског режима.

Анализу је објавио угледни британски магазин "Тхе Ецономист". Према објављеном индексу демократије у овогодишњем извјештају Босна и Херцеговина се налази на 101. мјесту од 167 земаља и има "хибридни режим".

Ово није први пут да је "Тхе Ецономист" сврстао Босну и Херцеговину у категорију држава с "хибридним режимом", односно земаља које оцијењене оцјеном од 4,0 до 4,99.

Исто мјесто заузела је и прошле и претпрошле године. Анализа је показала још једну неславну чињеницу - да је овдје прије пет, па и десет година било више демократије. Наиме од 2006. до 2013. БиХ је била у средини. Од 2014. до 2017. помјерила се једно мјесто уназад и сада је само једна оцјена дијели од групе којој припадају државе са ауторитарским режимом (од 0 до 3,99).

Термин "хибридни режим" појавио се деведесетих година прошлог вијека када су многе земље започеле своју транзицију ка демократији. Оне државе које нису успјешно обавиле транзицију те се налазе негдје између демократије и тоталитаризма назване су земљама с хибридним режимом и карактеришу их значајне неправилности у изборним процесима, широко распрострањена корупција, зависно правосуђе, слаба владавина права и слабо цивилно друштво, те чести напади и притисци на новинаре.

У региону ниједна земља није рангирана као потпуна демократија, али су сви по питању демократије испред нас- Словенија на 36. мјесту, Хрватска и Србија на 60. односно 63. мјесту, Албанија заузима 76., Македонија је 78., Црна Гора је 81. 



Дејан Лучка из Бањалучког центра за људска права се осврнуо на бројне ствари који су БиХ довеле до овако ниске оцјене: никада имплементиране  пресуде Европског суда за људска права, Сејдић и Финци против БиХ, Зорнић против БиХ и Пилав против БиХ, неодржавање избора у Мостару, изборни закон који не доживљава промјене, реформе које се не проводе, све присутни мито и корупција, те људска и грађанска права која постоје углавном само „на папиру“.

На питање зашто бх. грађанин не игра било какву важну улогу у нашем друштву, нагалашава да огроман дио проблема лежи у чињеници што у БиХ не постоји демократска политичка традиција, а велики је и мањак политичке и грађанске културе. БиХ је млада демократија, наглашава, у којој су људи годинама учени да није потребно да буду активни грађани, јер ће им онај који је „на власти“ обезбиједити апсолутно све. А уколико нешто крене лоше, наћи ће се већ неко ко ће бити за то окривљен. 

„Иако кривица лежи и на политичким елитама, који су грађане свели само на изборну машинерију, јер им је то било (и јесте) у интересу, доста кривице има и у самим грађанима. Многи проблеми на локалном нивоу могу бити ријешени грађанским иницијативама, слањем дописа, жалбама и сл. Међутим, огроман број грађана једноставно не жели да се мијеша у то, вјерујући да ће то неко други урадити за њих или проклињући локалну власт јер „ништа не ради“."



"Ту је и оно познато коментарисање и критиковање у кафанама и међу „своја четири зида“, док се ријетко ко одлучи да стварно нешто и покуша промијенити набоље у друштву. Анемичност и безвољност су разлози зашто је овдје мали број активних грађана који играју веће улоге у нашем друштву. Свеопшта ситуација у држави не напредује и људима се као једина алтернатива нуди пут у иностранство, у уређеније земље, јер влада мишљење да се овдје једноставно ништа више не може урадити. Многи су једностало „дигли руке“ од свега. Зато ми, у нашем друштву, нажалост, имамо жалосне ситуације у којима гомила смећа стоји испред зграде, а нико од станара зграде не обавјештава комуналну службу да то смеће дође отјерати, а то нити је тешко политичко питање, нити је питање због којег би се грађани требали устручавати да реагују“, истакао је Лучка за Буку.

Наведимо на крају и земље које су најбоље рангиране на индексу демократије- Норвешку, Исланд, Шведску, Нови Зеланд и Данску, као и оне које су добиле најнижу оцјену Чад, Централноафричка Република, Демократска Република Конго, Сирија и Сјеверна Кореја.

(Бука/Тхе Ецономист)

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

Бурле+Гацо

11.01.2019 07:03

РС има хибридни резим, а предсједник на црној листи. Какаву перспективу имају градјани осим исељавања?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

11.01.2019 08:17

Један Марфијев закон каже отприлике овако: Најсиромашније државе имају најскупље службене аутомобиле.

Name

Хос

11.01.2019 07:03

Није ни цудо кад се бавимо само о угрозености,конститутивности и свим осталим безвезним стварима.Радије бих био неконститутиван а да имам обезбједјену егзистенцију,неко овако констититиван а све неизвјесно,како за мене,тако и за моју дјецу

ОДГОВОРИТЕ
Name

нови светски поредак

11.01.2019 07:14

Ово је гето,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Развој Пољопривреде

11.01.2019 07:23

Вишковић: Онај ко купи “Љубију”, ако хоће, може да се бави и пољопривредном – каже он. Доказ да су корисни идиоти у акцији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брђо

11.01.2019 07:30

Ми у БиХ много каскамо за истинском демократијом и животом достојним човјека.За наше политичаре демократија се огледа једино у чињеници да их грађани могу да бирају за функције, а послије тога они преузимају све у своје руке игноришући многа демократска права оних који су гласали за њих.Зато није ни чудно што је БиХ на зачељу листе индекса демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Везе

11.01.2019 07:32

Како је Кина која нема изборе мање аутократска него Русија која има??? Смеће од истраживања ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

11.01.2019 08:37

Браво!

Name

Харе

11.01.2019 07:46

Добри смо ми ко нас води

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дааа

11.01.2019 07:51

Сви су мање више свјесни да смо дно давно дотакли. Сваки становник РС вец у другој седмици мјесеца прелази у режим немогуће математике. Без ињекција дијаспоре, одавно би изумрли. А власт се гуши у лагању, бахатости и фингирању података....

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуз

11.01.2019 08:17

Прије 2006 БиХ је била испред свију,и онда је Досао Додик на власт,паметном доста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

11.01.2019 08:22

Све захваљујуцу републици хавала вам јос кад она бисерка подје све сјајно све стабилно ,јасно је све на крају це васи политицари побјеци а ви цете остати са нама у дуговима

ОДГОВОРИТЕ
Name

МастЈаг

11.01.2019 08:26

Сви из региона су престигли БиХ... Хмммм, бас ме цуди...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.01.2019 08:57

Нико у региону нема ни Д одо кабадахије Додика. Јел то висе јасно свима?.

Name

Миле деспот

11.01.2019 08:37

Заиста је смијешно називати режим у РС-у хибридним :-).

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

11.01.2019 08:37

РЕПУБЛИКА СРПСКА је моја светиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавро

11.01.2019 08:53

А,ста је то бих? Склепана творевина по - ницијем укусу..Зивјела Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

11.01.2019 23:35

Били би Ми први ..Ал управо резим у српској нам квари просјек..

Name

Догодине у Призрену!

11.01.2019 11:00

Ми живимо у гету у које нас је ЕУ и Америка од почетка и хтјела претвлрити, а ми неспособни, љени и слијепи смо то и дозболили. Њихове марионете смо бирали и добили ово што имамо данас. Сад нам је дошло у главу да се боримо против гетоизације и биће јако тешко, али далеко од тога да је неизвијесно да ћемо у томе успјети. Само нам треба истрајност и сложеност. СМРТ МАФИЈИ, СЛОБОДА НАРОДУ! САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА! ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

ОДГОВОРИТЕ