Svi iz regiona su prestigli BiH

Bosna i Hercegovina se našla na još jednoj neslavnoj listi.

Bosna i Hercegovina 11.01.2019 | 07:49
Svi iz regiona su prestigli BiH
Ovaj put je riječ o demokratiji, koja je sudeći prema ovoj analizi svake godine sve manje prisutna u BiH. Trenutno nas samo jedan bod dijeli od samovlade, odnosto autokratskog režima.

Analizu je objavio ugledni britanski magazin "The Economist". Prema objavljenom indeksu demokratije u ovogodišnjem izvještaju Bosna i Hercegovina se nalazi na 101. mjestu od 167 zemalja i ima "hibridni režim".

Ovo nije prvi put da je "The Economist" svrstao Bosnu i Hercegovinu u kategoriju država s "hibridnim režimom", odnosno zemalja koje ocijenjene ocjenom od 4,0 do 4,99.

Isto mjesto zauzela je i prošle i pretprošle godine. Analiza je pokazala još jednu neslavnu činjenicu - da je ovdje prije pet, pa i deset godina bilo više demokratije. Naime od 2006. do 2013. BiH je bila u sredini. Od 2014. do 2017. pomjerila se jedno mjesto unazad i sada je samo jedna ocjena dijeli od grupe kojoj pripadaju države sa autoritarskim režimom (od 0 do 3,99).

Termin "hibridni režim" pojavio se devedesetih godina prošlog vijeka kada su mnoge zemlje započele svoju tranziciju ka demokratiji. One države koje nisu uspješno obavile tranziciju te se nalaze negdje između demokratije i totalitarizma nazvane su zemljama s hibridnim režimom i karakterišu ih značajne nepravilnosti u izbornim procesima, široko rasprostranjena korupcija, zavisno pravosuđe, slaba vladavina prava i slabo civilno društvo, te česti napadi i pritisci na novinare.

U regionu nijedna zemlja nije rangirana kao potpuna demokratija, ali su svi po pitanju demokratije ispred nas- Slovenija na 36. mjestu, Hrvatska i Srbija na 60. odnosno 63. mjestu, Albanija zauzima 76., Makedonija je 78., Crna Gora je 81. Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava se osvrnuo na brojne stvari koji su BiH dovele do ovako niske ocjene: nikada implementirane  presude Evropskog suda za ljudska prava, Sejdić i Finci protiv BiH, Zornić protiv BiH i Pilav protiv BiH, neodržavanje izbora u Mostaru, izborni zakon koji ne doživljava promjene, reforme koje se ne provode, sve prisutni mito i korupcija, te ljudska i građanska prava koja postoje uglavnom samo „na papiru“.

Na pitanje zašto bh. građanin ne igra bilo kakvu važnu ulogu u našem društvu, nagalašava da ogroman dio problema leži u činjenici što u BiH ne postoji demokratska politička tradicija, a veliki je i manjak političke i građanske kulture. BiH je mlada demokratija, naglašava, u kojoj su ljudi godinama učeni da nije potrebno da budu aktivni građani, jer će im onaj koji je „na vlasti“ obezbijediti apsolutno sve. A ukoliko nešto krene loše, naći će se već neko ko će biti za to okrivljen. 

„Iako krivica leži i na političkim elitama, koji su građane sveli samo na izbornu mašineriju, jer im je to bilo (i jeste) u interesu, dosta krivice ima i u samim građanima. Mnogi problemi na lokalnom nivou mogu biti riješeni građanskim inicijativama, slanjem dopisa, žalbama i sl. Međutim, ogroman broj građana jednostavno ne želi da se miješa u to, vjerujući da će to neko drugi uraditi za njih ili proklinjući lokalnu vlast jer „ništa ne radi“.""Tu je i ono poznato komentarisanje i kritikovanje u kafanama i među „svoja četiri zida“, dok se rijetko ko odluči da stvarno nešto i pokuša promijeniti nabolje u društvu. Anemičnost i bezvoljnost su razlozi zašto je ovdje mali broj aktivnih građana koji igraju veće uloge u našem društvu. Sveopšta situacija u državi ne napreduje i ljudima se kao jedina alternativa nudi put u inostranstvo, u uređenije zemlje, jer vlada mišljenje da se ovdje jednostavno ništa više ne može uraditi. Mnogi su jednostalo „digli ruke“ od svega. Zato mi, u našem društvu, nažalost, imamo žalosne situacije u kojima gomila smeća stoji ispred zgrade, a niko od stanara zgrade ne obavještava komunalnu službu da to smeće dođe otjerati, a to niti je teško političko pitanje, niti je pitanje zbog kojeg bi se građani trebali ustručavati da reaguju“, istakao je Lučka za Buku.

Navedimo na kraju i zemlje koje su najbolje rangirane na indeksu demokratije- Norvešku, Island, Švedsku, Novi Zeland i Dansku, kao i one koje su dobile najnižu ocjenu Čad, Centralnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Sirija i Sjeverna Koreja.

(Buka/The Economist)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Burle+Gaco

11.01.2019 08:03

RS ima hibridni rezim, a predsjednik na crnoj listi. Kakavu perspektivu imaju gradjani osim iseljavanja?

ODGOVORITE
Name

Skeptik

11.01.2019 09:17

Jedan Marfijev zakon kaže otprilike ovako: Najsiromašnije države imaju najskuplje službene automobile.

Name

Hos

11.01.2019 08:03

Nije ni cudo kad se bavimo samo o ugrozenosti,konstitutivnosti i svim ostalim bezveznim stvarima.Radije bih bio nekonstitutivan a da imam obezbjedjenu egzistenciju,neko ovako konstititivan a sve neizvjesno,kako za mene,tako i za moju djecu

ODGOVORITE
Name

novi svetski poredak

11.01.2019 08:14

Ovo je geto,

ODGOVORITE
Name

Razvoj Poljoprivrede

11.01.2019 08:23

Višković: Onaj ko kupi “Ljubiju”, ako hoće, može da se bavi i poljoprivrednom – kaže on. Dokaz da su korisni idioti u akciji!

ODGOVORITE
Name

Brđo

11.01.2019 08:30

Mi u BiH mnogo kaskamo za istinskom demokratijom i životom dostojnim čovjeka.Za naše političare demokratija se ogleda jedino u činjenici da ih građani mogu da biraju za funkcije, a poslije toga oni preuzimaju sve u svoje ruke ignorišući mnoga demokratska prava onih koji su glasali za njih.Zato nije ni čudno što je BiH na začelju liste indeksa demokratije.

ODGOVORITE
Name

Veze

11.01.2019 08:32

Kako je Kina koja nema izbore manje autokratska nego Rusija koja ima??? Smeće od istraživanja ..

ODGOVORITE
Name

Ja

11.01.2019 09:37

Bravo!

Name

Hare

11.01.2019 08:46

Dobri smo mi ko nas vodi

ODGOVORITE
Name

Daaa

11.01.2019 08:51

Svi su manje više svjesni da smo dno davno dotakli. Svaki stanovnik RS vec u drugoj sedmici mjeseca prelazi u režim nemoguće matematike. Bez injekcija dijaspore, odavno bi izumrli. A vlast se guši u laganju, bahatosti i fingiranju podataka....

ODGOVORITE
Name

guz

11.01.2019 09:17

Prije 2006 BiH je bila ispred sviju,i onda je Dosao Dodik na vlast,pametnom dosta.

ODGOVORITE
Name

Damir

11.01.2019 09:22

Sve zahvaljujucu republici havala vam jos kad ona biserka podje sve sjajno sve stabilno ,jasno je sve na kraju ce vasi politicari pobjeci a vi cete ostati sa nama u dugovima

ODGOVORITE
Name

MastJag

11.01.2019 09:26

Svi iz regiona su prestigli BiH... Hmmmm, bas me cudi...

ODGOVORITE
Name

Re

11.01.2019 09:57

Niko u regionu nema ni D odo kabadahije Dodika. Jel to vise jasno svima?.

Name

Mile despot

11.01.2019 09:37

Zaista je smiješno nazivati režim u RS-u hibridnim :-).

ODGOVORITE
Name

Petar

11.01.2019 09:37

REPUBLIKA SRPSKA je moja svetinja.

ODGOVORITE
Name

Gavro

11.01.2019 09:53

A,sta je to bih? Sklepana tvorevina po - nicijem ukusu..Zivjela Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

Kiki

12.01.2019 00:35

Bili bi Mi prvi ..Al upravo rezim u srpskoj nam kvari prosjek..

Name

Догодине у Призрену!

11.01.2019 12:00

Ми живимо у гету у које нас је ЕУ и Америка од почетка и хтјела претвлрити, а ми неспособни, љени и слијепи смо то и дозболили. Њихове марионете смо бирали и добили ово што имамо данас. Сад нам је дошло у главу да се боримо против гетоизације и биће јако тешко, али далеко од тога да је неизвијесно да ћемо у томе успјети. Само нам треба истрајност и сложеност. СМРТ МАФИЈИ, СЛОБОДА НАРОДУ! САМО СЛОГА СРБИНА СПАШАВА! ПРАВДА ЗА ДАВИДА!

ODGOVORITE