ЕЛ: Фенер лако са Жалгирисом!

Меч у "Улкер арени" није био ни налик жестоким окршајима ова два тима из прошле сезоне.  Жалгирис је платио цех у Истанбулу, Слукас, Весели и Махмутоглу сломили Литванце.  Чешки репрезентативац имао дабл дабл учинак - 13 поена и десет скокова! Фенербахче рутински са Жалгирисом, 11 поена Жељкових Срба! Кошаркаши Фенербахчеа победили су Жалгирис са 78:61 у 18. колу Евролиге у Истанбулу.

Кошарка 10.01.2019 | 21:00
ЕЛ: Фенер лако са Жалгирисом!
Жалгирис већ неко време није ни сенка екипе која је успела да избори Фајнал фор Евролиге у Београду, а Фенер је показао да га пораз од Химкија није уздрмао.

Најбољи стрелци су међу жуто-црнима били Мелих Махмутолу и Костас Слукас са по 14 поена, док је Јан Весели додао 13. Српски кошаркаши Никола Калинић и Марко Гудурић имали су шест, односно пет поена.

У Жалгирису се као двоцифрен истакао једино Брендон Дејвис са 12 поена, а најближи му је био Паулиус Јанкунас са девет. Жалгирис је на старту повео са 5:0 тројком Милакниса и поенима Дејвиса, али је то све што је литвански тим имао да каже у првој деоници.

Момци Жељка Обрадовића су брзо преокренули и тај део игре завршили са +8, да би пре полувремена стекли и свих +18 пре него што се на паузу отишло резултатом 43:29.

Фенербахче све до последње четвртине није испуштао двоцифрену предност, а Едгарас Улановас, споменути Дејвис и некадашњи играч Црвене звезде Нејт Волтерс успели су да приближе састав из Каунаса на 57:50 на осам и по минута до краја.

Међутим, домаћин се након тога консолидовао, заиграо боље и није довео у питање своју шеснаесту победу у 18 мечева. Фенербахче је први у Евролиги, а Жалгирис тек 12. са седам победа и 11 пораза.

Кошаркаши Фенербахчеа без већих проблема су се вратили на победнички пут, након што су у уторак у Москви доживели тек други евролигашки пораз ове сезоне.

Фенербахче - Жалгирис 78:61 (19:11, 24:18, 14:15, 21:17), у мечу 18. кола елитног такмичења, после кога ће тим Жељка Обрадовића са скором 16-2 остати први на табели.

Домаћину је требало изненађујуће дуго да постигне своје прве поене, скоро четири и по минута, а играо се већ седми минут када је на семафору стајао "рукометни" резултат 4:5.

Онда је Костас Слукас уз помоћ Никола Мелија "разбудио" тим Фенербахчеа са неколико успешних потеза и већ на истеку прве деонице било је "плус осам".

Друга деоница донела је још квалитетнију партију домаћина, играчи Жалгириса жестоко су се мучили за сваки кош, па је после продора Мелиха Махмутоглуа у 17. минуту Фенер имао на свом конту дупло више поена него изабраници Шарунаса Јасикевичијуса - 38:19.

Шампион Литваније у наставку меча је успео да се примакне на седам поена (57:50, кошем бившег "звездаша" Нејта Волтерса у 32. минуту), међутим, из наредних пет напада је Жалгирис постигао само један кош (тројка Милакниса), па је Фенер опет успоставио потпуну контролу и при резултату 66:53 навео Јасикевичијуса да са клупе подигне младе снаге, Бирутиса (1997. годиште) и Јокубаитиса (2000).

За разлику од прошле сезоне, када су једни друге у неизвесним мечевима "тукли" у гостима, а затим водили исто тако жестоку борбу у полуфиналу завршног турнира Евролиге у Београду, Фенербахче је овом победом само потврдио да има квалитетнији састав, који ће се на пролеће сигурно борити да опет оде на Фајнал фор.

Да би ушао у Топ 8 фазу, Жалгирис (7-11) прво мора да прекине серију од четири пораза - наредног петка код куће против Панатинаикоса - а затим да у последњих 11 кола, када ће чак седам пута играти у гостима, пронађе ритам који би му дао шансу у трци са Арманијем, ПАО, Бајерном, Басконијом... који се такође налазе на граници горњег и доњег дела табеле.

Кошаркаши Фенербахчеа забележили су победу после два узастопна пораза. Екипа Жељка Обрадовића у Истанбулу је убедљиво савладала литвански Жалгирис са 78:61 у утакмици 18. кола Евролиге и поново се учврстила на лидерској позицији.

Веома добру партију пружио је чешки репрезентативац Јан Весели са дабл дабл учинком од 13 поена и десет ухваћених лопти.

Литванској екипи је ово био четврти узастопни пораз, ако се рачуна и литвански шампионат, односно трећи заредом у Евролиги.

Мелих Махмутоглу и Костас Слукас постигли су по 14 поена за домаћу екипу, Никола Калинић додао је на то још шест поена, док је Марко Гудурић имао пет поена и три асистенције.

Једини кошаркаш Жалгириса са двоцифреним кошгетерским учинком био је Брендон Дејвис са 12 поена, док јеНејт Волтерс додао осам, а Дион Томпсон дебитовао је са два поена.

РЕЗУЛТАТИ 18. КОЛА:

Ефес - Химки 81:72
Фенербахче - Жалгирис 78:61
Реал - Олимпијакос 21.00

петак

ЦСКА - Макаби 18.00
Будућност - Дарушафака 19.00
Басконија - Гран Канарија 20.30
Бајерн - Армани 20.30
Барселона - Панатинаикос 21.00

ТАБЕЛА: Фенербахче 16-2, Реал 14-3, ЦСКА 13-4, Ефес 12-6, Олимпијакос 11-6, Барселона 10-7, Армани 8-9, Панатинаикос 8-9, Бајерн 8-9, Басконија 7-10, Химки 7-11, Жалгирис 7-11, Макаби 6-11, Гран Канарија 6-11, Будућност 3-14, Дарушафака 2-15.

Извор: мондо.рс/моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар