EL: Fener lako sa Žalgirisom!

Meč u "Ulker areni" nije bio ni nalik žestokim okršajima ova dva tima iz prošle sezone.  Žalgiris je platio ceh u Istanbulu, Slukas, Veseli i Mahmutoglu slomili Litvance.  Češki reprezentativac imao dabl dabl učinak - 13 poena i deset skokova! Fenerbahče rutinski sa Žalgirisom, 11 poena Željkovih Srba! Košarkaši Fenerbahčea pobedili su Žalgiris sa 78:61 u 18. kolu Evrolige u Istanbulu.

Košarka 10.01.2019 | 21:00
EL: Fener lako sa Žalgirisom!
Žalgiris već neko vreme nije ni senka ekipe koja je uspela da izbori Fajnal for Evrolige u Beogradu, a Fener je pokazao da ga poraz od Himkija nije uzdrmao.

Najbolji strelci su među žuto-crnima bili Melih Mahmutolu i Kostas Slukas sa po 14 poena, dok je Jan Veseli dodao 13. Srpski košarkaši Nikola Kalinić i Marko Gudurić imali su šest, odnosno pet poena.

U Žalgirisu se kao dvocifren istakao jedino Brendon Dejvis sa 12 poena, a najbliži mu je bio Paulius Jankunas sa devet. Žalgiris je na startu poveo sa 5:0 trojkom Milaknisa i poenima Dejvisa, ali je to sve što je litvanski tim imao da kaže u prvoj deonici.

Momci Željka Obradovića su brzo preokrenuli i taj deo igre završili sa +8, da bi pre poluvremena stekli i svih +18 pre nego što se na pauzu otišlo rezultatom 43:29.

Fenerbahče sve do poslednje četvrtine nije ispuštao dvocifrenu prednost, a Edgaras Ulanovas, spomenuti Dejvis i nekadašnji igrač Crvene zvezde Nejt Volters uspeli su da približe sastav iz Kaunasa na 57:50 na osam i po minuta do kraja.

Međutim, domaćin se nakon toga konsolidovao, zaigrao bolje i nije doveo u pitanje svoju šesnaestu pobedu u 18 mečeva. Fenerbahče je prvi u Evroligi, a Žalgiris tek 12. sa sedam pobeda i 11 poraza.

Košarkaši Fenerbahčea bez većih problema su se vratili na pobednički put, nakon što su u utorak u Moskvi doživeli tek drugi evroligaški poraz ove sezone.

Fenerbahče - Žalgiris 78:61 (19:11, 24:18, 14:15, 21:17), u meču 18. kola elitnog takmičenja, posle koga će tim Željka Obradovića sa skorom 16-2 ostati prvi na tabeli.

Domaćinu je trebalo iznenađujuće dugo da postigne svoje prve poene, skoro četiri i po minuta, a igrao se već sedmi minut kada je na semaforu stajao "rukometni" rezultat 4:5.

Onda je Kostas Slukas uz pomoć Nikola Melija "razbudio" tim Fenerbahčea sa nekoliko uspešnih poteza i već na isteku prve deonice bilo je "plus osam".

Druga deonica donela je još kvalitetniju partiju domaćina, igrači Žalgirisa žestoko su se mučili za svaki koš, pa je posle prodora Meliha Mahmutoglua u 17. minutu Fener imao na svom kontu duplo više poena nego izabranici Šarunasa Jasikevičijusa - 38:19.

Šampion Litvanije u nastavku meča je uspeo da se primakne na sedam poena (57:50, košem bivšeg "zvezdaša" Nejta Voltersa u 32. minutu), međutim, iz narednih pet napada je Žalgiris postigao samo jedan koš (trojka Milaknisa), pa je Fener opet uspostavio potpunu kontrolu i pri rezultatu 66:53 naveo Jasikevičijusa da sa klupe podigne mlade snage, Birutisa (1997. godište) i Jokubaitisa (2000).

Za razliku od prošle sezone, kada su jedni druge u neizvesnim mečevima "tukli" u gostima, a zatim vodili isto tako žestoku borbu u polufinalu završnog turnira Evrolige u Beogradu, Fenerbahče je ovom pobedom samo potvrdio da ima kvalitetniji sastav, koji će se na proleće sigurno boriti da opet ode na Fajnal for.

Da bi ušao u Top 8 fazu, Žalgiris (7-11) prvo mora da prekine seriju od četiri poraza - narednog petka kod kuće protiv Panatinaikosa - a zatim da u poslednjih 11 kola, kada će čak sedam puta igrati u gostima, pronađe ritam koji bi mu dao šansu u trci sa Armanijem, PAO, Bajernom, Baskonijom... koji se takođe nalaze na granici gornjeg i donjeg dela tabele.

Košarkaši Fenerbahčea zabeležili su pobedu posle dva uzastopna poraza. Ekipa Željka Obradovića u Istanbulu je ubedljivo savladala litvanski Žalgiris sa 78:61 u utakmici 18. kola Evrolige i ponovo se učvrstila na liderskoj poziciji.

Veoma dobru partiju pružio je češki reprezentativac Jan Veseli sa dabl dabl učinkom od 13 poena i deset uhvaćenih lopti.

Litvanskoj ekipi je ovo bio četvrti uzastopni poraz, ako se računa i litvanski šampionat, odnosno treći zaredom u Evroligi.

Melih Mahmutoglu i Kostas Slukas postigli su po 14 poena za domaću ekipu, Nikola Kalinić dodao je na to još šest poena, dok je Marko Gudurić imao pet poena i tri asistencije.

Jedini košarkaš Žalgirisa sa dvocifrenim košgeterskim učinkom bio je Brendon Dejvis sa 12 poena, dok jeNejt Volters dodao osam, a Dion Tompson debitovao je sa dva poena.

REZULTATI 18. KOLA:

Efes - Himki 81:72
Fenerbahče - Žalgiris 78:61
Real - Olimpijakos 21.00

petak

CSKA - Makabi 18.00
Budućnost - Darušafaka 19.00
Baskonija - Gran Kanarija 20.30
Bajern - Armani 20.30
Barselona - Panatinaikos 21.00

TABELA: Fenerbahče 16-2, Real 14-3, CSKA 13-4, Efes 12-6, Olimpijakos 11-6, Barselona 10-7, Armani 8-9, Panatinaikos 8-9, Bajern 8-9, Baskonija 7-10, Himki 7-11, Žalgiris 7-11, Makabi 6-11, Gran Kanarija 6-11, Budućnost 3-14, Darušafaka 2-15.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar