Аплауз је трајао дуго, Шеки ће трајати вјечно!

Пижон и Моца, Дуле и Бјека, али и 91-годишњи господин Марко Валок. . . Сви они дуго су и гласно аплаудирали у част непоновљивог Драгослава Шекуларца, друге Звездине звезде и једног од највећих фудбалера које је ова земља имала.

Фудбал 10.01.2019 | 14:45
Аплауз је трајао дуго, Шеки ће трајати вјечно!
Ретке су прилике у којима легенде Партизана можете видети у Љутице Богдана, односно Црвене звезде у Хумској, а да није дан "вечитог дербија".

Одлазак Драгана Шекуларца учинио је да данас један уз другог стоје Пижон Петровић и Моца Вукотић, Душан Савић и Ненад Бјековић, Марко Пантелић и Младен Крстајић, Небојша Човић и Ивица Дачић, итд.

Овог тмурног четвртка у Љутице Богдана дошао је и 91-годишњи Марко Валок, легендарни центарфор црно-белих, како би последњи пут поздравио великог ривала и још већег пријатеља, Шекија.

Њих двојца надметали су се почетком 60-их стварајући култ београдског "вечитог дербија", утакмице у којој је Шеки увек био посебно инспирисан и надахнут, а опет остао поштован и цењен међу партизановцима и данас, када више није са нама.

"У Звезди смо научили да се тренерима и великанима обраћамо на Ви, али ја ћу овај пут морати на Ти. Хоћу да имам осећај као да се обраћам рођеном брату или оцу...Имала је Црвена звезда у својој историји велике мајсторе, као што су Пижон Петровић и Драган Стојковић, фудбалску елеганцију Драгана Џајића, имали смо џентлена као што је Рајко Митић, затим Кобру са Вардара - Дарка Панчева, па Генија Савићевића. Али запамти, Шеки, ниједан није био као ти - дриблер! А, дриблер је у фудбалу најважнији, јер њега првог запазимо када гледамо децу како играју фудбал", рекао је Бошко Ђуровски, један од великана црвено-белих који су говорили на веома емотивној комеморацији одржаној у препуној сали изнад западне трибине Стадиона "Рајко Митић".

После говора, Ђуровски је позвао присутне да се на неуобичајен начин - аплаузом - опросте од вољене легенде. Позив је одмах прихваћен, а аплауз је дуго одзвањао Медија центром "његове Маракане".

Звездаши су после Рајка Митића, прве Звездине звезде, испратили и своју другу звезду, Шекуларца, човека који је са лоптом умео све, па и да импресионира великог Пелеа.

"О Шекију је и лако и тешко говорити. Лако, јер је много тога освојио. Тешко, јер је немогуће описати како је играо. Међу милионима играча био је јединствен. Имао је дриблинге и магију у потезима којима је привлачио публику и издвајао се од других. Био је личност која никога није остављала равнодушним. Играч, шмекер, шаљивџија и боем... Драги Шеки био си и остаћеш инспирација многим фудбалерима", рекао је актуелни председник Црвене звезде, Светозар Мијаиловић, на ивици суза.

За говорницом је био и Шекијев некадашњи саиграч, Александар Марковић.

"Тужан је дан за све Србе и звездаше, од данас ће Драгослав бити на звезданом небу. Ту и припада... Имао сам срећу да играм са њим, вечно ће живети легенда његових анегдота", навео је Марковић.

Драгослав Шекуларац сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, а и сахрани је присуствовао велики број људи. Поред чланова породице и пријатеља били су ту некадашњи саиграчи, представници Звезде, Партизана, ОФК Београда, Фудбалског савеза Србије, као и цео први тим црвено-белих. На сахрану је дошао и академик Матија Бећковић, те познати фудбалски тренер Душан Бајевић, Стеван Дика Стојановић, Иван Аџић, Гордан Петрић, Душан Мракић, Иван Ћурковић, кошаркашки тренер Владе Ђуровић и многи други.

Душан Маравић, који је играо са Шекуларцем, подсетио је на популарност коју је његов саиграч уживао.

"У име нас срећника који смо с тобом играли можда нисмо имали времана и прилике да ти кажемо за живота, па ћемо сада. Не само да си био најпопуларнији међу нама, него си био најбољи међу нама. Ми смо с тобом играли, али смо те и гледали опчињени твојим мајсторством. Где год смо били широм света ти си доминирао. Био си раван Пелеу и Гаринчи, тада најбољим фудбалерима на свету, био си магнет за навијаче који су долазили тебе да гледају. Рецимо, у Сплит се тада путовало спаваћим колима, а навијачи су ноћу заустављали воз да те виде. Био си најтрофејнији међу нама, а освајао си трофеје и као тренер. И ту си доказао да си најбољи", рекао је Маравић, после чега је уследио аплауз више стотина људи на гробљу, преноси Тањуг.

У име породице, од легендарног фудбалера опростио се брат Мирко Шекуларац.

"За њега је живот био игра, волео је шалу. Била је привилегија бити члан његове породице. И сада када си отишао направио си чудо, ујединио си људе свих вера и нација са свих континената. Надам се да ће твој синовац који игра фудбал у Швајцарској да настави традицију", поручио је он.

Упечатљив детаљ остаће и порука на венцу: "Праве легенде никад не умиру".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар