Aplauz je trajao dugo, Šeki će trajati vječno!

Pižon i Moca, Dule i Bjeka, ali i 91-godišnji gospodin Marko Valok. . . Svi oni dugo su i glasno aplaudirali u čast neponovljivog Dragoslava Šekularca, druge Zvezdine zvezde i jednog od najvećih fudbalera koje je ova zemlja imala.

Fudbal 10.01.2019 | 14:45
Aplauz je trajao dugo, Šeki će trajati vječno!
Retke su prilike u kojima legende Partizana možete videti u Ljutice Bogdana, odnosno Crvene zvezde u Humskoj, a da nije dan "večitog derbija".

Odlazak Dragana Šekularca učinio je da danas jedan uz drugog stoje Pižon Petrović i Moca Vukotić, Dušan Savić i Nenad Bjeković, Marko Pantelić i Mladen Krstajić, Nebojša Čović i Ivica Dačić, itd.

Ovog tmurnog četvrtka u Ljutice Bogdana došao je i 91-godišnji Marko Valok, legendarni centarfor crno-belih, kako bi poslednji put pozdravio velikog rivala i još većeg prijatelja, Šekija.

Njih dvojca nadmetali su se početkom 60-ih stvarajući kult beogradskog "večitog derbija", utakmice u kojoj je Šeki uvek bio posebno inspirisan i nadahnut, a opet ostao poštovan i cenjen među partizanovcima i danas, kada više nije sa nama.

"U Zvezdi smo naučili da se trenerima i velikanima obraćamo na Vi, ali ja ću ovaj put morati na Ti. Hoću da imam osećaj kao da se obraćam rođenom bratu ili ocu...Imala je Crvena zvezda u svojoj istoriji velike majstore, kao što su Pižon Petrović i Dragan Stojković, fudbalsku eleganciju Dragana Džajića, imali smo džentlena kao što je Rajko Mitić, zatim Kobru sa Vardara - Darka Pančeva, pa Genija Savićevića. Ali zapamti, Šeki, nijedan nije bio kao ti - dribler! A, dribler je u fudbalu najvažniji, jer njega prvog zapazimo kada gledamo decu kako igraju fudbal", rekao je Boško Đurovski, jedan od velikana crveno-belih koji su govorili na veoma emotivnoj komemoraciji održanoj u prepunoj sali iznad zapadne tribine Stadiona "Rajko Mitić".

Posle govora, Đurovski je pozvao prisutne da se na neuobičajen način - aplauzom - oproste od voljene legende. Poziv je odmah prihvaćen, a aplauz je dugo odzvanjao Medija centrom "njegove Marakane".

Zvezdaši su posle Rajka Mitića, prve Zvezdine zvezde, ispratili i svoju drugu zvezdu, Šekularca, čoveka koji je sa loptom umeo sve, pa i da impresionira velikog Pelea.

"O Šekiju je i lako i teško govoriti. Lako, jer je mnogo toga osvojio. Teško, jer je nemoguće opisati kako je igrao. Među milionima igrača bio je jedinstven. Imao je driblinge i magiju u potezima kojima je privlačio publiku i izdvajao se od drugih. Bio je ličnost koja nikoga nije ostavljala ravnodušnim. Igrač, šmeker, šaljivdžija i boem... Dragi Šeki bio si i ostaćeš inspiracija mnogim fudbalerima", rekao je aktuelni predsednik Crvene zvezde, Svetozar Mijailović, na ivici suza.

Za govornicom je bio i Šekijev nekadašnji saigrač, Aleksandar Marković.

"Tužan je dan za sve Srbe i zvezdaše, od danas će Dragoslav biti na zvezdanom nebu. Tu i pripada... Imao sam sreću da igram sa njim, večno će živeti legenda njegovih anegdota", naveo je Marković.

Dragoslav Šekularac sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a i sahrani je prisustvovao veliki broj ljudi. Pored članova porodice i prijatelja bili su tu nekadašnji saigrači, predstavnici Zvezde, Partizana, OFK Beograda, Fudbalskog saveza Srbije, kao i ceo prvi tim crveno-belih. Na sahranu je došao i akademik Matija Bećković, te poznati fudbalski trener Dušan Bajević, Stevan Dika Stojanović, Ivan Adžić, Gordan Petrić, Dušan Mrakić, Ivan Ćurković, košarkaški trener Vlade Đurović i mnogi drugi.

Dušan Maravić, koji je igrao sa Šekularcem, podsetio je na popularnost koju je njegov saigrač uživao.

"U ime nas srećnika koji smo s tobom igrali možda nismo imali vremana i prilike da ti kažemo za života, pa ćemo sada. Ne samo da si bio najpopularniji među nama, nego si bio najbolji među nama. Mi smo s tobom igrali, ali smo te i gledali opčinjeni tvojim majstorstvom. Gde god smo bili širom sveta ti si dominirao. Bio si ravan Peleu i Garinči, tada najboljim fudbalerima na svetu, bio si magnet za navijače koji su dolazili tebe da gledaju. Recimo, u Split se tada putovalo spavaćim kolima, a navijači su noću zaustavljali voz da te vide. Bio si najtrofejniji među nama, a osvajao si trofeje i kao trener. I tu si dokazao da si najbolji", rekao je Maravić, posle čega je usledio aplauz više stotina ljudi na groblju, prenosi Tanjug.

U ime porodice, od legendarnog fudbalera oprostio se brat Mirko Šekularac.

"Za njega je život bio igra, voleo je šalu. Bila je privilegija biti član njegove porodice. I sada kada si otišao napravio si čudo, ujedinio si ljude svih vera i nacija sa svih kontinenata. Nadam se da će tvoj sinovac koji igra fudbal u Švajcarskoj da nastavi tradiciju", poručio je on.

Upečatljiv detalj ostaće i poruka na vencu: "Prave legende nikad ne umiru".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar