Жријеб по мјери Новака - на Роџера и Рафу тек у финалу!

Новаков поглед ка финалу: Ни Роџера, ни Рафе на видику! Новак је на жребању обављеном "иза затворених врата", а касније емитованом на великом видео биму добио незгодног ривала у 2. колу, али. . .  Новак Ђоковић ће у првом колу Аустралијан опена играти против, још увек непознатог, квалификанта.

Тенис 10.01.2019 | 11:15
Жријеб по мјери Новака - на Роџера и Рафу тек у финалу!
Ђоковић ће свог противника добити након што се заврше квалификације, у петак ујутру.

У другом колу најбољи тенисер света може да се састане са бољим из дуела између Француза Жо-Вилфрида Цонге и Словака Мартина Клижана, док га после тога најверовантије очекује дуел са Денисом Шаповаловим.

Ако све прође по плану, Новак би у осмини финала требало да игра против Давида Гофана или Данила Медведева, док би четвртфиналу требало да се састане са Кеијем Нишикоријем. 

У полуфиналу би могао да буде виђен прави спектакл – уколико не направе кикс, у тој фази турнира састаће се финалисти лондонског Завршног мастерса Ђоковић и Александер Зверев. Немац ће на путу до полуфинала највећи изазов имати против Доминика Тима. 

Новак неће моћи да игра са другим и трећим тенисерима света, Роџером Федерером и Рафаелом Надалом, све до финалног меча Аустралијан опена. 

Јанко Типсаревић је у првој рунди, на првом турниру после годину и по дана, добио јако тежак задатак у виду бугарског тенисера Григора Димитрова, 20. носиоца турнира. 

Душан Лајовић ће имати нешто лакши задатак пошто је његов противник у првој рунди Пабло Куевас, уругвајски тенисер који се већ дуже време налази у јако лошој форми. 

Ласло Ђере је имао среће, пошто је као неко ко није носилац у првој рунди добио Руса Јевгенија Донскоја, тренутно 95. тенисера на планети, док ће Филип Крајиновић имати тежи задатак у виду италијанског тенисера добро познатог српској јавности, Марка Чекината. 

Од српских тенисера у главном жребу могу да се нађу још Миомир Кецмановић и Виктор Троицки.

Роџер Федерер и Рафаел Надал налазе се у тотално супротном делу жреба од Новака Ђоковића, а њихов потенцијални дуел заказан је за полуфинале.

Федерер у пвом колу игра против Дениса Истомина из Узбекистана, док га у другом очекује дуел између неог од квалификаната који буде бољи у првој рунди. После тога, у трећем колу, могућ је окршај са Гаелом Монфисом.

Швајцарца у четвртом колу чекају или Стефанос Циципас или Николоз Басилашвили (уколико не буде изненађења), а у четвртфиналу од потенцијалних противника ту су Роберто Баутиста Агут, Марин Чилић, Карен Хачанов и чак Енди Мари.

Мари није имао среће у жребу и њега у првом колу чека 22. носилац, Шпанац који је победио Ђоковића у полуфиналу Дохе, Роберто Баутиста Агут.

Рафаел Надал нема тежак посао у прва два кола, где ће по пројекцији морати да прође Џејмса Дакворта и Јан-Ленарта Штруфа. У трећој рунди имаће мотивисаног домаћег тенисера Алекса де Минора, а у осмини финала дуел са вероватно или Дијегом Шварцманом или Каљом Едмундом.

У четвртиналу "бик са Мајорке" може да игра против Кевина Андерсона, Григора Димитрова или Џона Изнера, док га у полуфиналу већ очекује поменти Роџер Федерер, уколико Швајцарац прође до тог дела такмичења.

Жреб у Мелбурну био је наклоњен према "Броју 1"!

(1) Новак Ђоковић добио је једног од победника квалификација за противника у 1. колу Аустралијан опена, након чега би у наредној рунди могао да се састане са Жо-Вилфредом Цонгом, који је био један од "лутајућих проблема" на јутрос емитованом жребању у Мелбурну.

Међутим, ривали који би шестоструком освајачу могли да се нађу на путу ка пројектованом полуфиналу са (4) Александером Зверевим (ако Немац не буде морао да одустане због повреде задобијене на тренингу ове недеље), руку на срце не спадају у ред оних са којима је Ђоковић током каријере имао проблема када је био здрав и оран.

Новак је на жребању обављеном "иза затворених врата", а касније емитованом на великом видео биму у присуству бранилаца трофеја, (3) Роџера Федерера и (3) Каролине Вознијацки, за ривала у 2. колу добио човека са којим је играо прво грен слем финале у каријери - управо у Мелбурну - давне 2008. године.

Иза Цонге, добитника "вајлд карда" за 107. ози опен, остала је сезона испресецана повредама, али је Француз на старту ове везао неколико звучних победа у Бризбејну, над Танасијем Кокинакисом, Таром Данијелом и Алексом де Минором, пре него га је савладао Данил Медведев.

Пре сусрета са шестоструким шампионом, Цонга би прво морао да победи Мартина Клижана.

Пројектовани ривал Ђоковићу у 3. рунди био би (25) Денис Шаповалов, а потом би у осмини финала наш ас могао да се састане са (15) Медведевим, (21) Давидом Гофаном, Јиржијем Веселим или Рајаном Харисоном.

Најбоље пласирани ривали у четвртфиналу могли би да му буду (8) Кеи Нишикори, (12) Фабио Фоњини, (23) Пабло Карењо Буста или (32) Филип Колшрјабер, а поред Зверева међу ривалима са којима не би могао да се састане пре полуфинала налазе се (7) Доминик Тим, (11) Борна Ћорић, (16) Милош Раонић, (17) Марко Чекинато, (28) Лука Пуј, али и земљаци, Филип Крајиновић и Ласло Ђере.

Крајиновић је за ривала у 1. колу добио управо Чекината, Новаковог дужника са прошлогодишњег Ролан Гароса, док ће Ђере играти са руским тенисером, Јевгенијем Донскојом.

Забележе ли победе, играће међусобно у 2. колу.

Јанко Типсаревић, који је попут Ендија Мареја и Стива Дарсиса искористио "заштићени пласман", "упао" је у доњу половину жреба у којој се налазе (2) Рафаел Надал и актуелни шампион, Федерер.

Ривал Типсаревићу биће бугарски тенисер (20) Григор Димитров, а занимљиво је да би и њему ривал већ у 2. колу могао да буде наш такмичар, Душан Лајовић. Он је за противника у 1. рунди добио уругвајског тенисер Пабла Куеваса, а потом можда и колегу из репрезентације.

Новакова финала у Мелбурну:

2008 Жо-Вилфред Цонга 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (7:2)
2011 Енди Мареј 6:4, 6:2, 6:3
2012 Рафаел Надал 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5
2013 Енди Мареј 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2
2015 Енди Мареј 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0
2016 Енди Мареј 6:1, 7:5, 7:6 (7:3)

Надал ће почети против добитника "специјалне позивнице", локалног момка Џејмса Дакфорда, док ће Федерер одбрану титуле, односно напад на седму, започети против Дениса Истомина.

Мареј је, као 270. тенисер света са повлашћеним статусом на жребу због одласка на операцију са 2. места на АТП листи, за ривала на старту добио Федерика Делбониса.

Од занимљивијих дуела првог кола, (16) Милош Раонић играће против домаћег играча, темпераментног Ника Кирјоса, млађи од браће Зверев против Аљежа Беденеа из Словеније, а (6) Марин Чилић из Хрватске против Аустралијанца хрватског порекла, Бернарда Томића.

У току ноћи Миомир Кецмановић пласирао се у последње коло квалификација, Пеђа Крстин је испао, а Ивана Јоровић на корак је до главног жреба.

Најбоље рангирана српска тенисерка Александра Крунић играће против Зарине Дијас из Казахстана на старту Аустралијан опена. Биће то њихов трећи међусобни меч и то оба претходна је добила тренутно 98. тенисерка света, у Манчестеру пре две године 6:4, 6:4 и пре четири у квалификацијама за Аустралијан опен 6:3, 2:6, 6:4. Уколико Крунић победи Дијас у другој рунди чека бољу из дуела Кијанг Ванг (Кина) - Фиона Феро (Француска). Крунићевој би у главном жребу могла да се придружи Ивана Јоровић, која у 3. колу квалификација игра против Харијет Дарт из Велике Британије.

Први пут од 1976, пети сет мушког сингла на Аустралијан опену биће одлучен у тај-брејку, али ће се у њему играти на десет освојених поена.

Наградни фонд за сингл:

квалификације

1. коло: 7.500
2. коло: 15.000
3. коло: 30.000

главни жреб

1. коло: 60.000
2. коло: 90.000
3. коло: 142.500
4. коло: 240.000
четвртфинале: 440.000
полуфинале: 880.000
финале: 2.000.000
титула: 4.000.000

*напомена: све суме су у аустралијским доларима.

Будућим шампионима у синглу припашће премија 2.480.000 евра.

Главни жреб Аустралијан опена почиње 14. јануара.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар