Žrijeb po mjeri Novaka - na Rodžera i Rafu tek u finalu!

Novakov pogled ka finalu: Ni Rodžera, ni Rafe na vidiku! Novak je na žrebanju obavljenom "iza zatvorenih vrata", a kasnije emitovanom na velikom video bimu dobio nezgodnog rivala u 2. kolu, ali. . .  Novak Đoković će u prvom kolu Australijan opena igrati protiv, još uvek nepoznatog, kvalifikanta.

Tenis 10.01.2019 | 11:15
Žrijeb po mjeri Novaka - na Rodžera i Rafu tek u finalu!
Đoković će svog protivnika dobiti nakon što se završe kvalifikacije, u petak ujutru.

U drugom kolu najbolji teniser sveta može da se sastane sa boljim iz duela između Francuza Žo-Vilfrida Conge i Slovaka Martina Kližana, dok ga posle toga najverovantije očekuje duel sa Denisom Šapovalovim.

Ako sve prođe po planu, Novak bi u osmini finala trebalo da igra protiv Davida Gofana ili Danila Medvedeva, dok bi četvrtfinalu trebalo da se sastane sa Keijem Nišikorijem. 

U polufinalu bi mogao da bude viđen pravi spektakl – ukoliko ne naprave kiks, u toj fazi turnira sastaće se finalisti londonskog Završnog mastersa Đoković i Aleksander Zverev. Nemac će na putu do polufinala najveći izazov imati protiv Dominika Tima. 

Novak neće moći da igra sa drugim i trećim teniserima sveta, Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom, sve do finalnog meča Australijan opena. 

Janko Tipsarević je u prvoj rundi, na prvom turniru posle godinu i po dana, dobio jako težak zadatak u vidu bugarskog tenisera Grigora Dimitrova, 20. nosioca turnira. 

Dušan Lajović će imati nešto lakši zadatak pošto je njegov protivnik u prvoj rundi Pablo Kuevas, urugvajski teniser koji se već duže vreme nalazi u jako lošoj formi. 

Laslo Đere je imao sreće, pošto je kao neko ko nije nosilac u prvoj rundi dobio Rusa Jevgenija Donskoja, trenutno 95. tenisera na planeti, dok će Filip Krajinović imati teži zadatak u vidu italijanskog tenisera dobro poznatog srpskoj javnosti, Marka Čekinata. 

Od srpskih tenisera u glavnom žrebu mogu da se nađu još Miomir Kecmanović i Viktor Troicki.

Rodžer Federer i Rafael Nadal nalaze se u totalno suprotnom delu žreba od Novaka Đokovića, a njihov potencijalni duel zakazan je za polufinale.

Federer u pvom kolu igra protiv Denisa Istomina iz Uzbekistana, dok ga u drugom očekuje duel između neog od kvalifikanata koji bude bolji u prvoj rundi. Posle toga, u trećem kolu, moguć je okršaj sa Gaelom Monfisom.

Švajcarca u četvrtom kolu čekaju ili Stefanos Cicipas ili Nikoloz Basilašvili (ukoliko ne bude iznenađenja), a u četvrtfinalu od potencijalnih protivnika tu su Roberto Bautista Agut, Marin Čilić, Karen Hačanov i čak Endi Mari.

Mari nije imao sreće u žrebu i njega u prvom kolu čeka 22. nosilac, Španac koji je pobedio Đokovića u polufinalu Dohe, Roberto Bautista Agut.

Rafael Nadal nema težak posao u prva dva kola, gde će po projekciji morati da prođe Džejmsa Dakvorta i Jan-Lenarta Štrufa. U trećoj rundi imaće motivisanog domaćeg tenisera Aleksa de Minora, a u osmini finala duel sa verovatno ili Dijegom Švarcmanom ili Kaljom Edmundom.

U četvrtinalu "bik sa Majorke" može da igra protiv Kevina Andersona, Grigora Dimitrova ili Džona Iznera, dok ga u polufinalu već očekuje pomenti Rodžer Federer, ukoliko Švajcarac prođe do tog dela takmičenja.

Žreb u Melburnu bio je naklonjen prema "Broju 1"!

(1) Novak Đoković dobio je jednog od pobednika kvalifikacija za protivnika u 1. kolu Australijan opena, nakon čega bi u narednoj rundi mogao da se sastane sa Žo-Vilfredom Congom, koji je bio jedan od "lutajućih problema" na jutros emitovanom žrebanju u Melburnu.

Međutim, rivali koji bi šestostrukom osvajaču mogli da se nađu na putu ka projektovanom polufinalu sa (4) Aleksanderom Zverevim (ako Nemac ne bude morao da odustane zbog povrede zadobijene na treningu ove nedelje), ruku na srce ne spadaju u red onih sa kojima je Đoković tokom karijere imao problema kada je bio zdrav i oran.

Novak je na žrebanju obavljenom "iza zatvorenih vrata", a kasnije emitovanom na velikom video bimu u prisustvu branilaca trofeja, (3) Rodžera Federera i (3) Karoline Voznijacki, za rivala u 2. kolu dobio čoveka sa kojim je igrao prvo gren slem finale u karijeri - upravo u Melburnu - davne 2008. godine.

Iza Conge, dobitnika "vajld karda" za 107. ozi open, ostala je sezona ispresecana povredama, ali je Francuz na startu ove vezao nekoliko zvučnih pobeda u Brizbejnu, nad Tanasijem Kokinakisom, Tarom Danijelom i Aleksom de Minorom, pre nego ga je savladao Danil Medvedev.

Pre susreta sa šestostrukim šampionom, Conga bi prvo morao da pobedi Martina Kližana.

Projektovani rival Đokoviću u 3. rundi bio bi (25) Denis Šapovalov, a potom bi u osmini finala naš as mogao da se sastane sa (15) Medvedevim, (21) Davidom Gofanom, Jiržijem Veselim ili Rajanom Harisonom.

Najbolje plasirani rivali u četvrtfinalu mogli bi da mu budu (8) Kei Nišikori, (12) Fabio Fonjini, (23) Pablo Karenjo Busta ili (32) Filip Kolšrjaber, a pored Zvereva među rivalima sa kojima ne bi mogao da se sastane pre polufinala nalaze se (7) Dominik Tim, (11) Borna Ćorić, (16) Miloš Raonić, (17) Marko Čekinato, (28) Luka Puj, ali i zemljaci, Filip Krajinović i Laslo Đere.

Krajinović je za rivala u 1. kolu dobio upravo Čekinata, Novakovog dužnika sa prošlogodišnjeg Rolan Garosa, dok će Đere igrati sa ruskim teniserom, Jevgenijem Donskojom.

Zabeleže li pobede, igraće međusobno u 2. kolu.

Janko Tipsarević, koji je poput Endija Mareja i Stiva Darsisa iskoristio "zaštićeni plasman", "upao" je u donju polovinu žreba u kojoj se nalaze (2) Rafael Nadal i aktuelni šampion, Federer.

Rival Tipsareviću biće bugarski teniser (20) Grigor Dimitrov, a zanimljivo je da bi i njemu rival već u 2. kolu mogao da bude naš takmičar, Dušan Lajović. On je za protivnika u 1. rundi dobio urugvajskog teniser Pabla Kuevasa, a potom možda i kolegu iz reprezentacije.

Novakova finala u Melburnu:

2008 Žo-Vilfred Conga 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (7:2)
2011 Endi Marej 6:4, 6:2, 6:3
2012 Rafael Nadal 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5
2013 Endi Marej 6:7 (2:7), 7:6 (7:3), 6:3, 6:2
2015 Endi Marej 7:6 (7:5), 6:7 (4:7), 6:3, 6:0
2016 Endi Marej 6:1, 7:5, 7:6 (7:3)

Nadal će početi protiv dobitnika "specijalne pozivnice", lokalnog momka Džejmsa Dakforda, dok će Federer odbranu titule, odnosno napad na sedmu, započeti protiv Denisa Istomina.

Marej je, kao 270. teniser sveta sa povlašćenim statusom na žrebu zbog odlaska na operaciju sa 2. mesta na ATP listi, za rivala na startu dobio Federika Delbonisa.

Od zanimljivijih duela prvog kola, (16) Miloš Raonić igraće protiv domaćeg igrača, temperamentnog Nika Kirjosa, mlađi od braće Zverev protiv Alježa Bedenea iz Slovenije, a (6) Marin Čilić iz Hrvatske protiv Australijanca hrvatskog porekla, Bernarda Tomića.

U toku noći Miomir Kecmanović plasirao se u poslednje kolo kvalifikacija, Peđa Krstin je ispao, a Ivana Jorović na korak je do glavnog žreba.

Najbolje rangirana srpska teniserka Aleksandra Krunić igraće protiv Zarine Dijas iz Kazahstana na startu Australijan opena. Biće to njihov treći međusobni meč i to oba prethodna je dobila trenutno 98. teniserka sveta, u Mančesteru pre dve godine 6:4, 6:4 i pre četiri u kvalifikacijama za Australijan open 6:3, 2:6, 6:4. Ukoliko Krunić pobedi Dijas u drugoj rundi čeka bolju iz duela Kijang Vang (Kina) - Fiona Fero (Francuska). Krunićevoj bi u glavnom žrebu mogla da se pridruži Ivana Jorović, koja u 3. kolu kvalifikacija igra protiv Harijet Dart iz Velike Britanije.

Prvi put od 1976, peti set muškog singla na Australijan openu biće odlučen u taj-brejku, ali će se u njemu igrati na deset osvojenih poena.

Nagradni fond za singl:

kvalifikacije

1. kolo: 7.500
2. kolo: 15.000
3. kolo: 30.000

glavni žreb

1. kolo: 60.000
2. kolo: 90.000
3. kolo: 142.500
4. kolo: 240.000
četvrtfinale: 440.000
polufinale: 880.000
finale: 2.000.000
titula: 4.000.000

*napomena: sve sume su u australijskim dolarima.

Budućim šampionima u singlu pripašće premija 2.480.000 evra.

Glavni žreb Australijan opena počinje 14. januara.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar