Калорична и љута храна узима данак

Компликације могу бити запаљење, фиброза са појавом везивног ткива у јетри, цироза, па чак и хепатоцелуларни карцином

Здравље 10.01.2019 | 08:12
Калорична и љута храна узима данак
Када седнете да уживате у различитим гурманлуцима, помислите на вашу јетру, која мора да се избори са свим масним и калоричним састојцима. Уколико често уносите такву храну, јетра постаје све оптерећенија, а током времена полако посустаје у "испуњавању обавеза" које јој организам намеће. Епилог оваквих неумерених дешавања је појава масне јетре, најчешће неинфективне болести у овом веку.

Шта такву јетру карактерише и до каквих компликација све може да дође, објашњава специјалиста интерне медицине професор др Рада Јешић Вукићевић, начелник Одељења клинике за гастроентерологију и хепатологију Института за дигестивне болести Клиничког центра Србије:

- Масна јетра је она јетра која у себи има више од пет до десет одсто масти. Болест поприма пандемијски карактер и углавном се јавља код становништа у развијеним и транзиционим земљама. Чак 80 одсто гојазних има масну јетру, док преосталих 20 процената отпада на мршаве. Карактеристично је да се јавља и код три одсто деце са нормалном тежином, а у више од 50 одсто случајева код гојазних малишана. Колико је проблем масне јетре раширен код нас најбоље показује податак да у Србији 36,6 одсто има прекомерну тежину, а да је 17,3 процента гојазно. На глобалном нивоу сваки четврти становник планете је гојазан.

* Да ли на појаву масне јетре утичу још неки узроци?

- На појаву масне јетре могу да утичу и лекови, алкохол, вирусне болести... Према томе, да бисмо били сигурни да масна јетра настаје због гојазности морамо анамнезом и прегледима да искључимо све друге факторе ризика. Болест има еволутивни ток, може да траје и деценију јер не даје никакве упозоравајуће симптоме, а када дође до даљих компликација почињу да се јављају и симптоми. Уколико се оглуше о прекомерне килограме и гојазност, код лекара их на крају доводе упорна мучнина, слабост, болови испод десног ребарног лука, надимање стомака, главобоља... Током времена ови симптоми постају све израженији, јер после масне јетре може да дође до њеног запаљења, фиброзе (накупљање везивног ткива у јетри), цирозе, а у најгорем случају и до хепатоцелуларног карцинома.


* Постоји ли начин да се масна јетра открије на време?

- Најчешће се открива на систематским прегледима. Иначе, све време она обавља нормално своје функције, па када се и открије болест, особа не зна да има оштећење овог органа. Најчешћи начини дијагностиковања обухватају примену неинвазивних стандардних тестова, биомаркера, ултразвука који је у стању да покаже чак више од 30 одсто масти. Фиброскен се примењује приликом сумње на фиброзу, а може притом да замени биопсију која представља златни стандард за утврђивање болести. Биопсија се, иначе, циљано ради код пацијената да би се искључило присуство и неке друге болести. С обзиром на то да носи одређене ризике биопсија није рутинска метода. Често је пожељан преглед магнетном резонанцом јер открива масну јетру са пет до десет одсто масти на самом почетку болести.

СУМОРНЕ ПРОГНОЗЕНа планети је две милијарде људи гојазно, а свака друга трансплантација у САД је, примера ради, узрокована масном јетром. Суморне прогнозе предвиђају да ће до 2025. године најчешћи узрок пресађивања овог органа, код свих оболелих, бити управо масна јетра - упозорава др Рада Јешић Вукићевић.

* А масна јетра узрокована неким другим факторима?

- Ту се ради о такозваној секундарној масној јетри која обично настаје због узимања одређених лекова. Масна јетра може бити алкохолна код људи који конзумирају алкохол. Јавља се и код особа које болују од дијабетеса, а често и у трудноћи због хормонски измењеног стања. Генетика такође игра знатну улогу. У сваком случају, и овде је реч о тихој болести, без симптома, који почињу да се јављају тек када се обољење развије у неки други облик.

* Шта подразумева терапија?

- Конкретне терапије нема, већ оболели треба да уведе правилан режим исхране. Мора да избаци засићене масти у млеку, сиру, месним прерађевинама. Не треба да конзумира теста, колаче, слаткише, брзу храну, алкохол... Јетри не прија често узимање великих количина масне и прерађене хране. Пржени кромпирићи, крофне, чипс и слични производи представљају извор масти које делују токсично на јетру. Исто се односи и на зачињену, поховану, пржену, конзервирану храну. Материје из овако припремљене хране оштећују мембране ћелије јетре, продиру у њу и настављају штетне процесе.

* На чему треба да почива здрава исхрана?

- Масти којима треба дати предност су хладно цеђена уља. Међу њима је најпожељније маслиново и уље семенки бундеве. Више треба да је заступљена храна са незасићеним масним киселинама. Најважније су житарице, воће и поврће, доста рибе. Препорука је, заправо, медитеранска исхрана. Иначе, свако преједање изазива слабост организма, а то је управо због замора јетре која није у стању сву ту количину хране да свари. Физичка активност је такође неопходна, по могућству пет пута недељно у трајању од по 45 минута.

* Осим наведених компликација, због чега је још масна јетра опасна?

- Зато што је најчешће удружена са дијабетесом, хипертензијом, кардиоваскуларним болестима, а знамо до чега ове болести све могу да доведу. Доказано је да може да делује врло лоше на кардиоваскуларни систем. Она је, заправо, системска болест коју треба да сагледава више специјалиста. Зато би свако ко је гојазан и има хипертензију требало обавезно да прегледа јетру. Јер, уколико се рано, односно у првој фази открије масна јетра, много је лакше кориговати лоше навике. У том тренутку је најлакше сачувати и њене, за организам животно важне функције, као што су елиминација штетних продуката, детоксикација и друге. Кориговање телесне тежине је од пресудне важности, не само за одрасле, већ и за децу.

АЛКОХОЛ И ГАЗИРАНА ПИЋА

Јетра уопште не воли алкохол и газирана пића. Кафа је пожељна, јер делује позитивно на њен рад и смањује могућност настанка карцинома, показују последња истраживања. Заправо, треба бити умерен и у јелу и у пићу и по могућству избегавати што више стресне моменте - наглашава наша саговорница.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неко

11.01.2019 07:44

То је више болест богатих. Наш народ,зајваљујући власти,која се брине о здравственом стању свију нас,не дозвољава такву врсту исхране . Управо да не би дошло до болести јетре...

ОДГОВОРИТЕ