Шта су политичари обећали у 2019.

Када је у питању политика и њени главни актери, грађане Босне и Херцеговине су и на почетку нове 2019. године дочекала, као и обично, многа обећања.

Босна и Херцеговина 10.01.2019 | 08:05
Шта су политичари обећали у 2019.
Судећи по свему, на испуњење бројних обећања домаћих званичника, а која су према најавама требала бити испуњена у 2018. години, чекаћемо и у 2019. години. Можда и дуже.

Прошла година није нам донијела статус земље кандидата за чланство у ЕУ, а нису усвојене ни измјене Изборног закона, што ће представљати велики проблем за формирање власти.

Нисмо видјели ни обећане нове километре аутопутева и брзих цеста, првенствено у ФБиХ, а изостала је и масовна градња енергетских објеката. Стара обећања по обичају су поновљена, а Истиномјер у својој анализи доноси преглед неколико најзначајнијих чије је испуњење најављено у 2019. години.

Савјет министара

Драган Човић најавио је формирање Савјета министара БиХ у јануару, те средином децембра прошле године рекао:

“Када је у питању Савјет министара БиХ, неће се чекати ни једна друга разина, јер тамо нема никаквих формалних препрека за имплементацију изборних резултата. Имамо све предувјете да до краја сијечња имамо Савјет министара у новом сазиву.”

Корак ка ЕУ

Предсједник СДА Бакир Изетбеговић, већ на крају прошле године најавио је да се могу очекивати нови кораци ка ЕУ, те у посљедњим данима прошлог мјесеца рекао:

“Реално је очекивати да БиХ добије статус земље кандидата за чланство у ЕУ у првој половини идуће године.” 

Повећање плата

Када је у питању Република Српска, оно што радује све грађане јесте најављено повећања плата, а предсједавајући Предсједништва БиХ, је почетком окторбра рекао:

“Оно што желимо идуће године јесте повећање просјечне плате. Одмах послије избора ћемо сјести, израчунати и видјети шта нам је потребно да обезбиједимо да просјечна плата буде 1.000 КМ.”

Повећање пензија

Обећање је пало и када су у питању повећање пензија и социјалних давања, па је, како преноси Истиномјер премијер Српске Радован Вишковић, почетком 2019. рекао:

“Разумијем положај пензионера, и не само њих, већ и бораца, РВИ, као и свих других који очекују већа примања. Радићемо на томе да кроз више реда, рада и дисциплине омогућимо већи прилив средстава у буџет, како би на крају могло доћи до повећања примања за све које сам навео.”

Година је тек почела па је рано судити о томе у којој мјери ће обећања наших званичника бити испуњена, али једно је сигурно, све ово јако лијепо  звучи у теорији, те се надамо да ће се остварити и у пракси.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

модрицанин

10.01.2019 07:21

Шта год да су обећали, свјесно су слагали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

10.01.2019 08:53

Дај макните ту слику, не може се гледати у њу. Или макар поставите испод ње упозорење: фотографија узнемиравајућег садржаја!

Name

Дамир

10.01.2019 07:24

Надама се да це народ изаци на улице и отјерати вас заувијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има рјешење

10.01.2019 07:50

Ако се, боже мојк, обећано не испуни, као што обично бива, ипак има излаз. Обећа се поново. И мирна Босна а са њом и РС-а као њен саставни а никако раставни дио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

изрека

10.01.2019 09:26

Знас како казу ,ако је ходза умро није лази однио. Како це говорити истину кад зиве у лази и преварама.

Name

промисе

10.01.2019 08:59

Немају они ста обецати

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

10.01.2019 09:34

Извоз из Републике Српске у Србју током 2018-те је био 600 милиона евра. Извоз треба да се повећа на бар 1 МИЛИЈАРДУ евра. ...Србија је прошле године уложила 9 милиона евра (бесповратне помоћ) у Републику Српску. Те паре су искоришћене за: болнице, школе, путеве, вртиће, водовод. Србија и Република Српска ће да направе заједничу хидроелектрану. Србија и Република Српска заједно израђују нов модел тенка, а Деспот који је приказан јуче ће у извоз да иде уз помоћ Србије. ...Припрема се нов пакет бесповратне помоћи од неколико милиона евра, а то ће бити уложено у образовање, здравство и културу у Републици Српској. Србија је позвала своје јаче привреднике да улажу у Републику Српску, и да запошљавају народ у Р.Српској. ...Србија ће у будућности све више да улаже у Републику Српску, јер Србији је циљ јака Република Српска. ... Тако да: није толико важно шта кажу политичари од друга 2 народа. Битно је само да се Срби ојачају (што јаче Србија и Република Српска).

ОДГОВОРИТЕ
Name

У страха су велике оци

10.01.2019 09:57

Новак Дјоковиц је направио 40 вртица и 3 болнице и 8 скола у Србији!!!!

Name

цоде

10.01.2019 09:53

Ако неко двадесет година несто обецава а не испуњава онда висе није до њих све је назлост до нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

10.01.2019 14:43

ОВО ШТО ВИДИМ О НА СЛИЦИ ТО СУ КОРУПТИВНИ КРИМИНАЛНИ И ЗЛИ ЉУДИ ЗА БИХ ТО НИСУ ПОЛИТИЧАРИ ШТАСУ УРАДИЛИ ЗА 20 ГОДИНА ОСИМ ТОГА

ОДГОВОРИТЕ