Šta su političari obećali u 2019.

Kada je u pitanju politika i njeni glavni akteri, građane Bosne i Hercegovine su i na početku nove 2019. godine dočekala, kao i obično, mnoga obećanja.

Bosna i Hercegovina 10.01.2019 | 08:05
Šta su političari obećali u 2019.
Sudeći po svemu, na ispunjenje brojnih obećanja domaćih zvaničnika, a koja su prema najavama trebala biti ispunjena u 2018. godini, čekaćemo i u 2019. godini. Možda i duže.

Prošla godina nije nam donijela status zemlje kandidata za članstvo u EU, a nisu usvojene ni izmjene Izbornog zakona, što će predstavljati veliki problem za formiranje vlasti.

Nismo vidjeli ni obećane nove kilometre autoputeva i brzih cesta, prvenstveno u FBiH, a izostala je i masovna gradnja energetskih objekata. Stara obećanja po običaju su ponovljena, a Istinomjer u svojoj analizi donosi pregled nekoliko najznačajnijih čije je ispunjenje najavljeno u 2019. godini.

Savjet ministara

Dragan Čović najavio je formiranje Savjeta ministara BiH u januaru, te sredinom decembra prošle godine rekao:

“Kada je u pitanju Savjet ministara BiH, neće se čekati ni jedna druga razina, jer tamo nema nikakvih formalnih prepreka za implementaciju izbornih rezultata. Imamo sve preduvjete da do kraja siječnja imamo Savjet ministara u novom sazivu.”

Korak ka EU

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, već na kraju prošle godine najavio je da se mogu očekivati novi koraci ka EU, te u posljednjim danima prošlog mjeseca rekao:

“Realno je očekivati da BiH dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU u prvoj polovini iduće godine.” 

Povećanje plata

Kada je u pitanju Republika Srpska, ono što raduje sve građane jeste najavljeno povećanja plata, a predsjedavajući Predsjedništva BiH, je početkom oktorbra rekao:

“Ono što želimo iduće godine jeste povećanje prosječne plate. Odmah poslije izbora ćemo sjesti, izračunati i vidjeti šta nam je potrebno da obezbijedimo da prosječna plata bude 1.000 KM.”

Povećanje penzija

Obećanje je palo i kada su u pitanju povećanje penzija i socijalnih davanja, pa je, kako prenosi Istinomjer premijer Srpske Radovan Višković, početkom 2019. rekao:

“Razumijem položaj penzionera, i ne samo njih, već i boraca, RVI, kao i svih drugih koji očekuju veća primanja. Radićemo na tome da kroz više reda, rada i discipline omogućimo veći priliv sredstava u budžet, kako bi na kraju moglo doći do povećanja primanja za sve koje sam naveo.”

Godina je tek počela pa je rano suditi o tome u kojoj mjeri će obećanja naših zvaničnika biti ispunjena, ali jedno je sigurno, sve ovo jako lijepo  zvuči u teoriji, te se nadamo da će se ostvariti i u praksi.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

modricanin

10.01.2019 07:21

Šta god da su obećali, svjesno su slagali.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

10.01.2019 08:53

Daj maknite tu sliku, ne može se gledati u nju. Ili makar postavite ispod nje upozorenje: fotografija uznemiravajućeg sadržaja!

Name

Damir

10.01.2019 07:24

Nadama se da ce narod izaci na ulice i otjerati vas zauvijek

ODGOVORITE
Name

Ima rješenje

10.01.2019 07:50

Ako se, bože mojk, obećano ne ispuni, kao što obično biva, ipak ima izlaz. Obeća se ponovo. I mirna Bosna a sa njom i RS-a kao njen sastavni a nikako rastavni dio.

ODGOVORITE
Name

izreka

10.01.2019 09:26

Znas kako kazu ,ako je hodza umro nije lazi odnio. Kako ce govoriti istinu kad zive u lazi i prevarama.

Name

promise

10.01.2019 08:59

Nemaju oni sta obecati

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

10.01.2019 09:34

Извоз из Републике Српске у Србју током 2018-те је био 600 милиона евра. Извоз треба да се повећа на бар 1 МИЛИЈАРДУ евра. ...Србија је прошле године уложила 9 милиона евра (бесповратне помоћ) у Републику Српску. Те паре су искоришћене за: болнице, школе, путеве, вртиће, водовод. Србија и Република Српска ће да направе заједничу хидроелектрану. Србија и Република Српска заједно израђују нов модел тенка, а Деспот који је приказан јуче ће у извоз да иде уз помоћ Србије. ...Припрема се нов пакет бесповратне помоћи од неколико милиона евра, а то ће бити уложено у образовање, здравство и културу у Републици Српској. Србија је позвала своје јаче привреднике да улажу у Републику Српску, и да запошљавају народ у Р.Српској. ...Србија ће у будућности све више да улаже у Републику Српску, јер Србији је циљ јака Република Српска. ... Тако да: није толико важно шта кажу политичари од друга 2 народа. Битно је само да се Срби ојачају (што јаче Србија и Република Српска).

ODGOVORITE
Name

U straha su velike oci

10.01.2019 09:57

Novak Djokovic je napravio 40 vrtica i 3 bolnice i 8 skola u Srbiji!!!!

Name

code

10.01.2019 09:53

Ako neko dvadeset godina nesto obecava a ne ispunjava onda vise nije do njih sve je nazlost do nas

ODGOVORITE
Name

Dare

10.01.2019 14:43

OVO ŠTO VIDIM O NA SLICI TO SU KORUPTIVNI KRIMINALNI I ZLI LJUDI ZA BIH TO NISU POLITIČARI ŠTASU URADILI ZA 20 GODINA OSIM TOGA

ODGOVORITE