Вучић: Договор доноси трајан мир

Председник Србије најављује у том тексту и наставак реформи, које су већ довеле до трогодишњег суфицита у буџету и да остаје при убеђењу да ће само договор са Приштином донети трајан мир региону, који, наводи лист, и даље трпи последице ратова и распада бивше Југославије.

Србија 09.01.2019 | 21:46
Вучић: Договор доноси трајан мир
"Они који мисле да је могуће обуздати замрзнути конфликт - он никада није замрзнут, јер се у неком тренутку 'отопи'. А када се то догоди, то је катастрофа за све", рекао је Вучић у интервјуу који је угледном британском листу дао након церемоније уношења бадњака у Председништво Србије.

Лист наводи да је Вучић на прослави православног Божића угостио и неке од оних политичара, које Запад сматра претњом по крхки мир у региону, укључујући Милорада Додика, који је већ две године под санкцијама САД, због опасности да може да угрози Дејтонски споразум, али и проруске политичаре из Црне Горе, Андрију Мандић и Милана Кнежевића, иначе оптужене за покушај државног удара 2016. године како би спречили улазак земље у НАТО.

Упркос везама са тим политичарима, западне дипломате полажу наде у Вучића, пише ФТ и додаје да многи Срби сматрају Косово колевком српске православне вере и да Вучића, због разматрања територијалног компромиса са Приштином, напада лепеза противника - од левичарских лидера, до тврдокорних националистичких конзервативаца.

"Знам да се Срби у већини противе решењу косовског проблема и да је све што говорим супротно ономе што јавност жели", рекао је Вучић и додао да опозициони лидери "нису у позицији да прихвате реланост". "Они немају план, једина важна ствар за њих је да ме називају издајником и да све остане како јесте. Али не марим за то", рекао је председник Србије, цитира "Фајненшел тајмс".

Он је казао и да би економски и трговински развој, као и договор о Косову помогли стабилности у региону. "Ако будемо у стању да се међусобно повежемо економски и на друге начине, имамо шанси да будемо успешне земље. Иначе ће бити катастрофа за све нас. Сви одлазе из региона и зато нам је очајнички потребно да променимо укупну атмосферу у региону. Ако то не учинимо, не видим излаз, нема ни трачка наде на крају тунела", рекао је Вучић.

(Тањуг)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Реално

10.01.2019 06:48

Ма шта више будалите? Косово има подршку кључних земаља које се неста питају на овом свијету... Ако вам је до чувања богомоља онда лијепо тразите да те богомоље буду власништво Србије и да имају једнака права као амбасаде... Јел вам треба 30% Албанаца у Србији који имају раст становништва док у Србији опада. Јел хоћете да за 50 година имају већину? Опет вас је запад спасио од вас самих али не видите ви даље од носа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

10.01.2019 06:52

Без европског пута и вриједности, европског надахнуца и прегаластва, демократије и заједниства свих насих народа и народности нема даље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трајни мир?

10.01.2019 06:53

Не постоји трајни мир господине Вучићу. Разумијем какво је стање али ко вам гарантује тај трајни мир? Шта год ви дали Албанцима, они ће хтјети више И више по принципу даш некоме прст, хоће цијели руку. Србија не треба да жури са ријешењима него, да се још више ојача у свакоме погледу, јер само са позције моћи, може да добије више, а овако практично ништа. Нека се Шиптари кухају у властитом лонцу, нема више таквога наталитета И сви се селе, кро 10-15 година неће И бити ни 500.000, а Србија мора направити све на расту наталитета Срспке популације и у Србији и у покрајини Косово и Метохија.

ОДГОВОРИТЕ