Партизан на раскрсници: Таворење или нови систем?!

Партизан почео припреме без појачања и одлазака из клуба. Челници црно-белих најављују промене у играчком кадру. Прикључени фудбалери из Школе. Да ли је у њима решење за нови систем и бољи Партизан?

Фудбал 09.01.2019 | 23:14
Партизан на раскрсници: Таворење или нови систем?!
Наизглед уобичајена атмосфера у "Земунелу". Али, већ по првој реченици тренера Зорана Мирковића закључујемо да не иде све по плану и жељама стручног штаба и управе.

"Таква је ситуација, такве су могућности. Једино што могу да кажем - идемо даље са овим кадром. Знам шта у животу значи кад се нема, не можете да тражите неке ствари кад нешто нема", овим речима почео је обраћање новинарима тренер црно-белих на почетку зимских припрема.

Због чега?

На прозивци у Спортском центру "Телеоптик" ниједно ново име!

Тачније, без правих појачања. На списку од 29 фудбалера нашли су се староседеоци и тројица "полетараца" из Партизанове школе – Страхиња Павловић, Бојан Балаж и Филип Стевановић.

И најстаријим навијачима Партизана био би проблем да се сете када су црно-бели почели припреме, било да су у питању летње или зимске, а да у међувремену није потписан фудбалер који би својим квалитетима у визији тренера или спортског сектора требало да у будућем периоду допринесе резултатима.

Додуше, није било ни продаје, што у финансијском смислу додатно отежава ситуацију у Хумској. Изостанком пласмана у групну фазу Лиге Европе "парни ваљак" је остао без неопходног новца за маневре у прелазном року.

У табели када су одласци и доласци из Партизана стоји:

ДОШЛИ: Нико!
ОТИШЛИ: Нико!

Први на списку фудбалера који би ове зиме требало да напусте Хумску је Саша Здјелар. Наводно се воде преговори са клубовима из Француске (Бордо), али је трансфер члана златне генерације "орлића" са Новог Зеланда и даље у магли. О одласку Светозара Марковића у протеклих неколико месеци било је пуно речи. Међутим, на том пољу, барем не јавно, и даље нема помака. Марко Јанковић ће због повреде (оперисао трбушни зид крајем 2018) и ове зиме највероватније остати у Партизану, а доброј понуди се нада и десни бек Немања Р. Милетић. Турци су поново показали интересовање за Зорана Тошића…

Чини се да у актуелном саставу црно-белих нема играча за кога би управа Партизана у овом тренутку одбила иоле примамљиву понуду, као што је био случају у претходним прелазним роковима.

"Шушка" се чак и о одласку Рикарда Гомеша, нападача који је прошлог лета појачао Партизан и за кога се испоставило да је био права инвестицијама, што је головима у Суперлиги Србије и потврдио.

Навијачи нестрпљиво чекају први потпис, али информације о могућим појачањима слабо долазе до јавности и оне које су се за сада појавиле углавном нису добре. Радосав Петровић ниједног момента ове зиме није био у озбиљној причи око повратка, Евертон Луиз је потписом за Реал Солт Лејк отклонио све дилеме где ће наставити каријеру, а Иван Обрадовић, који је био већ виђен међу повратницима у Хумску, добио је позив од новог тренера Андерлехта Фреда Рутена да са екипом оде на припреме у Шпанију.

Генерални директор Милош Вазура поручио је пре три дана да би до 20. јануара требало много тога да се реши у прелазном року.

"Идемо на то да доведемо квалитетне играче, али сада ћемо применити и већ опробану стратегију, а то је убацивање и форсирање млађих фудбалера", истакао је челник Партизана.

Из тренутне перспективе делује да црно-бели немају јасно дефинисан план и стратегију за будућност и да функционишу од данас до сутра. Актуелна ситуација у којој је "ваљак" финансијски уздрман, а резултатски километрима далеко од првог места и титуле шампиона, може се сматрати идеалном за почетак прављења дугогодишњег плана, с циљем да се Партизан у будућности више ослања на најталентованије дечаке из сопственог погона, али и ширења мреже скаута по региону.

То подразумева да млади фудбалери не буду "пуштени" на прву понуду од неколико милиона евра, а да већ после само годину-две за њих најбогатији клубови Европе дају вишеструко више новца.

Уз такву политику, која би се односила на концентрисање најбољих младих играча и уз квалитетне проверене странце и домаће фудбалере, кадре да направе разлику на терену, а не да буду ангажовани као "отпаци" фудбалске пијаце, "ваљак" би већ за неколико сезона могао да постави веће и озбиљније циљеве од ових који се истичу на почетку сваке сезоне – да буде бољи од Црвене звезде и да игра епизодну улогу у Европи.

"Битно је да не очекујемо не знам ни ја шта... Важно је да покажемо морал, да јачамо тим у наредних пет-шест година, да нам приоритет буде да направимо екипу за будућност, за време када нам буде дозвољено да се у егалу боримо. Друге циљеве у тренутној ситуацији не можемо да имамо", рекао је голман Партизана и тако практично показао челницима клуба пут којим би црно-бели требало да крену.

Партизан има инфраструктуру и надалеко познату Школу. Потребно је стрпљење навијача, као и искреност и агилност управе, спремне да се упусти у тако радикалан пројекат.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар