Partizan na raskrsnici: Tavorenje ili novi sistem?!

Partizan počeo pripreme bez pojačanja i odlazaka iz kluba. Čelnici crno-belih najavljuju promene u igračkom kadru. Priključeni fudbaleri iz Škole. Da li je u njima rešenje za novi sistem i bolji Partizan?

Fudbal 09.01.2019 | 23:14
Partizan na raskrsnici: Tavorenje ili novi sistem?!
Naizgled uobičajena atmosfera u "Zemunelu". Ali, već po prvoj rečenici trenera Zorana Mirkovića zaključujemo da ne ide sve po planu i željama stručnog štaba i uprave.

"Takva je situacija, takve su mogućnosti. Jedino što mogu da kažem - idemo dalje sa ovim kadrom. Znam šta u životu znači kad se nema, ne možete da tražite neke stvari kad nešto nema", ovim rečima počeo je obraćanje novinarima trener crno-belih na početku zimskih priprema.

Zbog čega?

Na prozivci u Sportskom centru "Teleoptik" nijedno novo ime!

Tačnije, bez pravih pojačanja. Na spisku od 29 fudbalera našli su se starosedeoci i trojica "poletaraca" iz Partizanove škole – Strahinja Pavlović, Bojan Balaž i Filip Stevanović.

I najstarijim navijačima Partizana bio bi problem da se sete kada su crno-beli počeli pripreme, bilo da su u pitanju letnje ili zimske, a da u međuvremenu nije potpisan fudbaler koji bi svojim kvalitetima u viziji trenera ili sportskog sektora trebalo da u budućem periodu doprinese rezultatima.

Doduše, nije bilo ni prodaje, što u finansijskom smislu dodatno otežava situaciju u Humskoj. Izostankom plasmana u grupnu fazu Lige Evrope "parni valjak" je ostao bez neophodnog novca za manevre u prelaznom roku.

U tabeli kada su odlasci i dolasci iz Partizana stoji:

DOŠLI: Niko!
OTIŠLI: Niko!

Prvi na spisku fudbalera koji bi ove zime trebalo da napuste Humsku je Saša Zdjelar. Navodno se vode pregovori sa klubovima iz Francuske (Bordo), ali je transfer člana zlatne generacije "orlića" sa Novog Zelanda i dalje u magli. O odlasku Svetozara Markovića u proteklih nekoliko meseci bilo je puno reči. Međutim, na tom polju, barem ne javno, i dalje nema pomaka. Marko Janković će zbog povrede (operisao trbušni zid krajem 2018) i ove zime najverovatnije ostati u Partizanu, a dobroj ponudi se nada i desni bek Nemanja R. Miletić. Turci su ponovo pokazali interesovanje za Zorana Tošića…

Čini se da u aktuelnom sastavu crno-belih nema igrača za koga bi uprava Partizana u ovom trenutku odbila iole primamljivu ponudu, kao što je bio slučaju u prethodnim prelaznim rokovima.

"Šuška" se čak i o odlasku Rikarda Gomeša, napadača koji je prošlog leta pojačao Partizan i za koga se ispostavilo da je bio prava investicijama, što je golovima u Superligi Srbije i potvrdio.

Navijači nestrpljivo čekaju prvi potpis, ali informacije o mogućim pojačanjima slabo dolaze do javnosti i one koje su se za sada pojavile uglavnom nisu dobre. Radosav Petrović nijednog momenta ove zime nije bio u ozbiljnoj priči oko povratka, Everton Luiz je potpisom za Real Solt Lejk otklonio sve dileme gde će nastaviti karijeru, a Ivan Obradović, koji je bio već viđen među povratnicima u Humsku, dobio je poziv od novog trenera Anderlehta Freda Rutena da sa ekipom ode na pripreme u Španiju.

Generalni direktor Miloš Vazura poručio je pre tri dana da bi do 20. januara trebalo mnogo toga da se reši u prelaznom roku.

"Idemo na to da dovedemo kvalitetne igrače, ali sada ćemo primeniti i već oprobanu strategiju, a to je ubacivanje i forsiranje mlađih fudbalera", istakao je čelnik Partizana.

Iz trenutne perspektive deluje da crno-beli nemaju jasno definisan plan i strategiju za budućnost i da funkcionišu od danas do sutra. Aktuelna situacija u kojoj je "valjak" finansijski uzdrman, a rezultatski kilometrima daleko od prvog mesta i titule šampiona, može se smatrati idealnom za početak pravljenja dugogodišnjeg plana, s ciljem da se Partizan u budućnosti više oslanja na najtalentovanije dečake iz sopstvenog pogona, ali i širenja mreže skauta po regionu.

To podrazumeva da mladi fudbaleri ne budu "pušteni" na prvu ponudu od nekoliko miliona evra, a da već posle samo godinu-dve za njih najbogatiji klubovi Evrope daju višestruko više novca.

Uz takvu politiku, koja bi se odnosila na koncentrisanje najboljih mladih igrača i uz kvalitetne proverene strance i domaće fudbalere, kadre da naprave razliku na terenu, a ne da budu angažovani kao "otpaci" fudbalske pijace, "valjak" bi već za nekoliko sezona mogao da postavi veće i ozbiljnije ciljeve od ovih koji se ističu na početku svake sezone – da bude bolji od Crvene zvezde i da igra epizodnu ulogu u Evropi.

"Bitno je da ne očekujemo ne znam ni ja šta... Važno je da pokažemo moral, da jačamo tim u narednih pet-šest godina, da nam prioritet bude da napravimo ekipu za budućnost, za vreme kada nam bude dozvoljeno da se u egalu borimo. Druge ciljeve u trenutnoj situaciji ne možemo da imamo", rekao je golman Partizana i tako praktično pokazao čelnicima kluba put kojim bi crno-beli trebalo da krenu.

Partizan ima infrastrukturu i nadaleko poznatu Školu. Potrebno je strpljenje navijača, kao i iskrenost i agilnost uprave, spremne da se upusti u tako radikalan projekat.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar