Јокић заспао у 4 ујутру, па уписао трипл-дабл!

За разлику од аса Денвера, који је поенима 2,4 секунде пре краја утишао Мајами, наши Кингси нису имали лепу ноћ у Финиксу.  Маестрални Јокић – 20. трипл-дабл и невероватан кош за победу! Српски кошаркаш Никола Јокић наставио је са сјајним партијама у НБА и потврдио да је тренутно један од најбољих играча у најјачој лиги света.  Богдан и Бјелица подбацили, велики преокрет Кокошкова против Кингса! Кошаркаши Финикс Санса направили су велики преокрет и савладали Сакраменто Кингсе резултатом 115:111.

Кошарка 09.01.2019 | 16:30
Јокић заспао у 4 ујутру, па уписао трипл-дабл!
Јокић је у тријумфу свог Денвера над Мајамијем резултатом 103:99 уписао трипл-дабл и на 2,4 секунде до краја постигао одлучујући погодак.

Јокић је на терену провео нешто мање од 40 минута и за то време постигао 29 поена (11-21 из игре, 1-2 за три, 6-6 слободна бацања), уз 11 скокова, 10 асистенција и једну украдену лопту.

Мајами је у другој четвртини успео да надокнади минус од 6 поена, да би се у другом полувремену водила велика борба. Све до самог финиша виђен је егал, да би онда Никола после пик-ен-рола са Џамалом Марејем, из веома тешке ситуације погодио "флоутер" и решио питање победника.

Мареј је са линије пенала потом поставио коначан резултат.



То је Јокићу био четврти трипл-дабл ове сезоне, а укупно 20. у каријери.

Споменути Мареј одлично га је пратио са 18 поена и 6 скокова, Лајлс је додао 15, три више од Милсапа.

Са друге стране, најефикаснији је био Вејтерс са 15 поена, а по 13 су додали Олиник и Адебајо. Подбацио је Двејн Вејд који је за скоро пола сата на паркету постигао 10 поена и поделио 6 успешних додавања.

Денвер је лидер Западне конференције са учинком 27-12, док је Мајами седми на Истоку са скором 19-20.



Денвер Нагетси допутовали су на Флориду прекасно да би се наспавали пред утакмицу са Мајами Хитом.

У хотелске собе ушли су у 4 часа ујутру и одспавали колико је то било могуће до почетка стандардних рутина на дан меча.

То није спречило Николу Јокића да јубиларни, 20. трипл-дабл у каријери "потпише" кошем за шесту победу у последњих седам мечева, постигнутим преко руку једног од најбољих дефанзиваца лиге, Хасана Вајтсајда.

Тај човек радио је све што би требало у последњој четвртини, сваки од Јокићевих четири покушаја учинио ђаволски тешким шутем, али ниједном није успео да спречи нашег аса да спусти лопту у дно мрежице.

И фотке и снимци говоре у прилог томе да Јокић тешко и да је видео кош, када је на 2,4 секунде пре краја постигао "цлуцх" поене у типичној "евролигашкој" акцији за коју се тренер Мајкл Малоун одлучио на тајм-ауту пре тога: Тори Крејг у једном, Мајкл Бизли у другом углу, Пол Милсап на чеоној линији спреман за скок и "поправни", а Џамал Мареј и Јокић у игри "2 на 2".

Завршено је поенима најбољег кошаркаша Западне конференције у претходној недељи за два разлике, након чега Ерик Сполстра није имао одговор, па је Мареј са линије пенала само поправио скор на коначних - 99:103.

"Ти завршеци… Били смо прилично добри у завршавању напетих утакмица, а Џамал и Никола су у свакој имали веома важне улоге. Уосталом, то је оно што радимо", прокоментарисао је Малоун, који је чекајући повратак повређених Вила Бартона (16,5 поена) и Гарија Хериса (16,0 поена) практично "направио" њих двојицу од далеко скромнијих нападача, Бизлија и Крејга.

И, док је Крејг имао важну споредну улогу у финишу, Бизли је умало "зезнуо" ствар на крају када му је испала лопта на 34,7 секунди до краја, након чега је Хит добио "екстра" шансу да изједначи. Видевши да се Јокић помало задихао после серије 2:12 коју је практично сам иницирао (6 поена без промашаја и 2 асистенције за 95:99 после 93:87), Малоун га је оставио на клупи после тајм-аута за који се одлучио Сполстра и сачувао за последњи напад.

Испоставило се да је то био напад за вођство и победу, јер улазак Мејсона Пламлија није спречио Џоша Ричардсона и Бама Адебаја да одиграју лепу и просту акцију за 99:99 на свега 22,9 секунди пре краја.

То је било сасвим довољно времена за најбољи тим Запада ове сезоне.

Мареј и Јокић одиграли су "пик", а Сомборац погодио нешто што личи на "флоатер", али прилично неспретно изведен.

Био је то 29. поен нашег аса, уз 11 скокова и десет асистенција. Денвер је са Јокићем на паркету направио девет поена разлике, што је уједно био и најбољи плус/минус рејтинг на утакмици одиграној пред 14.000 навијача.

Ипак, Малоун је другог играча избацио у први план током разговора са новинарима.

"Тори Крејг, рекао бих, био је наш МВП вечерас", апострофирао је тренер улогу "другопозивца", који се наметнуо са 11 поена, 16 скокова и четири асистенције, с тим да је крилни кошаркаш шест скокова "скупио" под противничким кошем.

"Никола је остварио још један трипл-дабл и то је изванредна ствар, али… Мислим да је Крејгова одбрана направила разлику, имали смо га на сваком њиховом играчу у неком тренутку".

Јокић на последње 4 утакмице:

26 поена, 10/18 из игре, 13 скокова, 6 асистенција (Сакраменто - Денвер 113:117)
39 поена, 16/29 из игре, 12 скокова, 6 асистенција (Денвер - Шарлот 123:110)
24 поена, 11/20 из игре, 13 скокова, 4 асистенције (Хјустон - Денвер 125:113)
29 поена, 11/21 из игре, 11 скокова, 10 асистенција (Мајами - Денвер 99:103)

Јокић у сезони 2018/19:

18,9 поена, 50,2% из игре, 10,1 скок, 7,4 асистенција, 31,1 минут

СПОЛСТРА: ЛЕГИТИМНИ СУ

Денвер од јутрос има скор 27-12, а 11-9 на гостовањима. У претходних седам мечева, Нагетсе су поразили само Хјустон Рокетси.

"Ако сте у овом периоду сезоне и даље први на Западу, легитимни сте", прокоментарисао је двоструки НБА шампион, Спослтра, снагу Денверовог (исповређиваног) тима.

"Али, то није нешто што се догодило ове сезоне, то је јака група момака, која се држи заједно, а сведоци смо њиховог очигледног напретка и све то може лепо да се види ове године", додао је.

Сполстра је имао шесторицу "двоцифрених" у тиму, али не и играча који би одговорио на Јокићев учинак. Дион Вејтерс погодио је три тројке "са клупе" и донео 15 поена, што га је учинило најефикаснијим играчем у тиму у ком прилично недостаје повређени Горан Драгић.

Поред Бартона и Хериса, Малоун чека опоравак и Ајзее Томаса, као и Џареда Вандербилта и Мајкла Портера.

"Надам се да ће Вил бити са нама следеће недеље или оне тамо", прокоментарисао је уздржано, свестан да повратак Хариса на паркет у поменутом поразу од Рокетса није прошао добро, утолико што је шутер осетио непријатност у задњој ложи и превентивно напустио игру.

Очекивано, није био у ротацији на Флориди, где се окупио и велики број наших навијача, одушевљених ониме што је Јокић приказао на паркету.

ФИНИКС: ПОРАЗ ОЧАЈНИХ КИНГСА

Екипа коју води српски тренер Игор Кокошков успела је да надокнади минус од 21 поена (74:53) и прекину низ од шест везаних пораза.

Санси су тек од тог тренутка почели да играју на прави начин и топе предност ривала, да би у пенал завршници некако успелио да тријумфују – Вили-Коли Стајн је промашио оба слободна бацања, после чега је тријумф потврдио Диандре Ејтон.

Најбољи у победничком тиму био је Кели Убре са 26 поена, 5 скокова и 4 асистенције, Ти Џеј Ворен је додао 21, док је Ејтон стао на 17.

Најефикаснији код Кингса били су Фокс са 24 поена, четири више од Меклемора.

Српски кошаркаши нису имали своје вече – Богдан Богдановић је за 30 минута постигао 7 поена (3-11 из игре, 1-5 за три), уз 3 скока, 5 асистенција и 4 изгубљене лопте, док је Немања Бјелица уписао 4 поена (1-4 из игре, 0-1 за три, 2-2 слободна бацања), уз 5 скокова, 2 асистенције и једну украдену лопту.

Сакраменто је сада 11. на Западу са 20 победа и 21 поразом, док је Финикс и даље закуцан за дно са скором 10-32.



У ноћи између уторка и среде на другој страни САД разлога за задовољство имао је само наш тренер, Игор Кокошков, чији су ослабљени Финикс Санси у хаотичној утакмици савладали катастрофално лоше Сакраменто Кингсе, чија је спољна линија Деарон Фокс, Бади Хилд, Богдан Богдановић изгубила 17 лопти и буквално "позвала" најлошији тим лиге да забележи прву победу после шест пораза - 115:111.

Сакраменто је у другој четвртини од резултата 43:42 стигао до 19 поена предности серијом 10:30 и успео то да "проћерда" пре почетка последње деонице.

Рачунајући и први напад у њој, Санси су серијом 16:2 повратили вођство (89:86) и потом били спретнији и срећнији у егал завршници.

Кокошков је, чекајући повратак прве звезде, Девина Букера, на клупи за резерве пронашао играче за прекид серије пораза и први овосезонски тријумф над Кингсима.

Кели Убре постигао је рекорд каријере од 26 поена, рачунајући и два "прикуцана" на 11 секунди пре краја за пресудних четири разлике. Он је у Аризону стигао у трејд у ком је Тревор Ариза постао играч Вашингтон Визардса, а рано јутрос искористио је прилично неодговорну игру бековске линије Сакрамента у којој се Богдановић поново мучио да дође до позиције за шут у завршници.

Два пута се подигао са дистанце у четвртој четвртини и оба пута био непрецизан, па је прекинуо серију мечева у којима је постизао двоцифрен број поена. Ако не рачунамо прве две утакмице по повратку из повреде, у којима је убацио шест и седам поена у "лимитираној" минутажи, Богдановић је против Финикса тек други пут остао "једноцифрен": 7 поена, 2/6 за два, 1/5 за три, 3 скока, 5 асистенција, 1 блокада, 4 изгубљене лопте за 30 минута.

Богдановић, који у другој НБА сезони у каријери бележи просечно 15,7 поена, 3,7 скокова и 4 асистенције, претходни пут постигао је мање од десет поена 17. децембра у поразу од Минесота Тимбервулвса 132:105.

Немања Бјелица, такође као стартер, играо је дупло мање и постигао четири поена уз шут 1/4 из игре, а имао је и пет скокова и две асистенције.

Тренер Дејв Јергер није га уводио у игру у последњој четвртини, у којој је само Фокс успевао "понешто" да погоди, за разлику од осталих стартера. Леворуки бек убацио је 24 поена (7/12 из игре), али имао и осам изгубљених лопти, док је Хилд постигао 16 поена (5/11 из игре), уз пет изгубљених лопти и негативан плус/минус рејтинг од 11 поена.

У редовима домаћих, Убреа су пратили Ти-Џеј Ворен са 21 поеном и први пик са летошњег драфта, Деандре Ејтон, са снажним дабл-дабл учинком од 17 поена и 12 скокова. Ришон Холмс имао је важну улогу као резервиста - погодио је сва четири шута из игре за 12 поена, четири скока и "плус 14" с њим на паркету.

БОБИ ОПЕТ НА КЛУПИ, ТЕО ОПЕТ НИ НА КЛУПИ

Лос Анђелес Клиперси декласирали су Шарлот Хорнетсе у "Стејплс центру" резултатом 128:109.

Бобан Марјановић поново није улазио у игру, док Милош Теодосић поново није био у саставу тренера Дока Риверса, чији су резервисти "убии" госте са Истока. Са Лу Вилијамсом на паркету, Клиперси су направили 30 разлике, а овај поуздани шутер завршио је меч са 27 поена и десет асистенција.

Северно од Лос Анђелеса, у Оукленду, Клеј Томпсон постигао је 43 поена (11/13 за два, 7/16 за три) у убедљивој победи Голден Стејт Вориорса над Њујорк Никсима - 122:95.

Његовог "брата", Стефена Карија, шут није служио (2/7 за два, 3/12 за три), али је двоструки МПВ непрепознатљивих 14 поена надокнадио са 14 асистенција.

Већина их је ишла према расположеном Томпсону, ког судије ниједном нису послале на линију слободних бацања.

У једном тренутку, Томпсону је "дух" спустио рампу приликом скок шута.

Кевин Дурент постигао је 24 поена, а Драјмонд Грин само два, с тим да је имао 11 скокова и десет асистенција.

Резултати:

Кливленд - Индијана 115:123
/Томпсон 15, 13 ск, 5 ас - Јанг 26, 5 ск, 3 ас/

Филаделфија - Вашингтон 132:115
/Шамет 29, 3 ск - Бил 28, 3 ск, 2 ас/

Мајами - Денвер 99:103
/Вајтсајд 12, 11 ск, 3 бл - Јокић 29, 11 ск, 10 ас/

Торонто - Атланта 104:101
/Ленард 31, 4 ск, 6 ас - Колинс 21, 14 ск, 2 ас/

Оклахома - Минесота 117:119
/Вестбрук 25, 5 ск, 16 ас - Вигинс 40, 10 ск, 4 ас/

Финикс - Сакраменто 115:111
/Убре 26, 5 ск, 4 ас - Фокс 24, 3 ск, 5 ас/

Л. А. Клиперс - Шарлот 128:109
/Вилијамс 27, 10 ас, Херис 23, Херел 23, 11 ск - Монк 24/

Голден Стејт - Њујорк 122:95
/Томпсон 43, Кари 14, 14 ас - Хезоња 19/

Лепа сцена виђена је у Торонту, где су навијачи Репторса вишеминутним овацијама дочекали улазак легендарног Винса Картера, а потом и његов последњи излазак са паркета дворане у којој је 1998. одиграо прве НБА мечеве у незаборавној каријери. Овај 40-годишњак и најстарији активни кошаркаш у лиги игра последњу, 21. сезону пре одласка у заслужену пензију. Његови Атланта Хокси поражени су 104:101. Карер је дрес Репторса носио до 2004. и стекао надимак "Аир Цанада".

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар