Jokić zaspao u 4 ujutru, pa upisao tripl-dabl!

Za razliku od asa Denvera, koji je poenima 2,4 sekunde pre kraja utišao Majami, naši Kingsi nisu imali lepu noć u Finiksu.  Maestralni Jokić – 20. tripl-dabl i neverovatan koš za pobedu! Srpski košarkaš Nikola Jokić nastavio je sa sjajnim partijama u NBA i potvrdio da je trenutno jedan od najboljih igrača u najjačoj ligi sveta.  Bogdan i Bjelica podbacili, veliki preokret Kokoškova protiv Kingsa! Košarkaši Finiks Sansa napravili su veliki preokret i savladali Sakramento Kingse rezultatom 115:111.

Košarka 09.01.2019 | 16:30
Jokić zaspao u 4 ujutru, pa upisao tripl-dabl!
Jokić je u trijumfu svog Denvera nad Majamijem rezultatom 103:99 upisao tripl-dabl i na 2,4 sekunde do kraja postigao odlučujući pogodak.

Jokić je na terenu proveo nešto manje od 40 minuta i za to vreme postigao 29 poena (11-21 iz igre, 1-2 za tri, 6-6 slobodna bacanja), uz 11 skokova, 10 asistencija i jednu ukradenu loptu.

Majami je u drugoj četvrtini uspeo da nadoknadi minus od 6 poena, da bi se u drugom poluvremenu vodila velika borba. Sve do samog finiša viđen je egal, da bi onda Nikola posle pik-en-rola sa Džamalom Marejem, iz veoma teške situacije pogodio "flouter" i rešio pitanje pobednika.

Marej je sa linije penala potom postavio konačan rezultat.



To je Jokiću bio četvrti tripl-dabl ove sezone, a ukupno 20. u karijeri.

Spomenuti Marej odlično ga je pratio sa 18 poena i 6 skokova, Lajls je dodao 15, tri više od Milsapa.

Sa druge strane, najefikasniji je bio Vejters sa 15 poena, a po 13 su dodali Olinik i Adebajo. Podbacio je Dvejn Vejd koji je za skoro pola sata na parketu postigao 10 poena i podelio 6 uspešnih dodavanja.

Denver je lider Zapadne konferencije sa učinkom 27-12, dok je Majami sedmi na Istoku sa skorom 19-20.



Denver Nagetsi doputovali su na Floridu prekasno da bi se naspavali pred utakmicu sa Majami Hitom.

U hotelske sobe ušli su u 4 časa ujutru i odspavali koliko je to bilo moguće do početka standardnih rutina na dan meča.

To nije sprečilo Nikolu Jokića da jubilarni, 20. tripl-dabl u karijeri "potpiše" košem za šestu pobedu u poslednjih sedam mečeva, postignutim preko ruku jednog od najboljih defanzivaca lige, Hasana Vajtsajda.

Taj čovek radio je sve što bi trebalo u poslednjoj četvrtini, svaki od Jokićevih četiri pokušaja učinio đavolski teškim šutem, ali nijednom nije uspeo da spreči našeg asa da spusti loptu u dno mrežice.

I fotke i snimci govore u prilog tome da Jokić teško i da je video koš, kada je na 2,4 sekunde pre kraja postigao "cluch" poene u tipičnoj "evroligaškoj" akciji za koju se trener Majkl Maloun odlučio na tajm-autu pre toga: Tori Krejg u jednom, Majkl Bizli u drugom uglu, Pol Milsap na čeonoj liniji spreman za skok i "popravni", a Džamal Marej i Jokić u igri "2 na 2".

Završeno je poenima najboljeg košarkaša Zapadne konferencije u prethodnoj nedelji za dva razlike, nakon čega Erik Spolstra nije imao odgovor, pa je Marej sa linije penala samo popravio skor na konačnih - 99:103.

"Ti završeci… Bili smo prilično dobri u završavanju napetih utakmica, a Džamal i Nikola su u svakoj imali veoma važne uloge. Uostalom, to je ono što radimo", prokomentarisao je Maloun, koji je čekajući povratak povređenih Vila Bartona (16,5 poena) i Garija Herisa (16,0 poena) praktično "napravio" njih dvojicu od daleko skromnijih napadača, Bizlija i Krejga.

I, dok je Krejg imao važnu sporednu ulogu u finišu, Bizli je umalo "zeznuo" stvar na kraju kada mu je ispala lopta na 34,7 sekundi do kraja, nakon čega je Hit dobio "ekstra" šansu da izjednači. Videvši da se Jokić pomalo zadihao posle serije 2:12 koju je praktično sam inicirao (6 poena bez promašaja i 2 asistencije za 95:99 posle 93:87), Maloun ga je ostavio na klupi posle tajm-auta za koji se odlučio Spolstra i sačuvao za poslednji napad.

Ispostavilo se da je to bio napad za vođstvo i pobedu, jer ulazak Mejsona Plamlija nije sprečio Džoša Ričardsona i Bama Adebaja da odigraju lepu i prostu akciju za 99:99 na svega 22,9 sekundi pre kraja.

To je bilo sasvim dovoljno vremena za najbolji tim Zapada ove sezone.

Marej i Jokić odigrali su "pik", a Somborac pogodio nešto što liči na "floater", ali prilično nespretno izveden.

Bio je to 29. poen našeg asa, uz 11 skokova i deset asistencija. Denver je sa Jokićem na parketu napravio devet poena razlike, što je ujedno bio i najbolji plus/minus rejting na utakmici odigranoj pred 14.000 navijača.

Ipak, Maloun je drugog igrača izbacio u prvi plan tokom razgovora sa novinarima.

"Tori Krejg, rekao bih, bio je naš MVP večeras", apostrofirao je trener ulogu "drugopozivca", koji se nametnuo sa 11 poena, 16 skokova i četiri asistencije, s tim da je krilni košarkaš šest skokova "skupio" pod protivničkim košem.

"Nikola je ostvario još jedan tripl-dabl i to je izvanredna stvar, ali… Mislim da je Krejgova odbrana napravila razliku, imali smo ga na svakom njihovom igraču u nekom trenutku".

Jokić na poslednje 4 utakmice:

26 poena, 10/18 iz igre, 13 skokova, 6 asistencija (Sakramento - Denver 113:117)
39 poena, 16/29 iz igre, 12 skokova, 6 asistencija (Denver - Šarlot 123:110)
24 poena, 11/20 iz igre, 13 skokova, 4 asistencije (Hjuston - Denver 125:113)
29 poena, 11/21 iz igre, 11 skokova, 10 asistencija (Majami - Denver 99:103)

Jokić u sezoni 2018/19:

18,9 poena, 50,2% iz igre, 10,1 skok, 7,4 asistencija, 31,1 minut

SPOLSTRA: LEGITIMNI SU

Denver od jutros ima skor 27-12, a 11-9 na gostovanjima. U prethodnih sedam mečeva, Nagetse su porazili samo Hjuston Roketsi.

"Ako ste u ovom periodu sezone i dalje prvi na Zapadu, legitimni ste", prokomentarisao je dvostruki NBA šampion, Sposltra, snagu Denverovog (ispovređivanog) tima.

"Ali, to nije nešto što se dogodilo ove sezone, to je jaka grupa momaka, koja se drži zajedno, a svedoci smo njihovog očiglednog napretka i sve to može lepo da se vidi ove godine", dodao je.

Spolstra je imao šestoricu "dvocifrenih" u timu, ali ne i igrača koji bi odgovorio na Jokićev učinak. Dion Vejters pogodio je tri trojke "sa klupe" i doneo 15 poena, što ga je učinilo najefikasnijim igračem u timu u kom prilično nedostaje povređeni Goran Dragić.

Pored Bartona i Herisa, Maloun čeka oporavak i Ajzee Tomasa, kao i Džareda Vanderbilta i Majkla Portera.

"Nadam se da će Vil biti sa nama sledeće nedelje ili one tamo", prokomentarisao je uzdržano, svestan da povratak Harisa na parket u pomenutom porazu od Roketsa nije prošao dobro, utoliko što je šuter osetio neprijatnost u zadnjoj loži i preventivno napustio igru.

Očekivano, nije bio u rotaciji na Floridi, gde se okupio i veliki broj naših navijača, oduševljenih onime što je Jokić prikazao na parketu.

FINIKS: PORAZ OČAJNIH KINGSA

Ekipa koju vodi srpski trener Igor Kokoškov uspela je da nadoknadi minus od 21 poena (74:53) i prekinu niz od šest vezanih poraza.

Sansi su tek od tog trenutka počeli da igraju na pravi način i tope prednost rivala, da bi u penal završnici nekako uspelio da trijumfuju – Vili-Koli Stajn je promašio oba slobodna bacanja, posle čega je trijumf potvrdio Diandre Ejton.

Najbolji u pobedničkom timu bio je Keli Ubre sa 26 poena, 5 skokova i 4 asistencije, Ti Džej Voren je dodao 21, dok je Ejton stao na 17.

Najefikasniji kod Kingsa bili su Foks sa 24 poena, četiri više od Meklemora.

Srpski košarkaši nisu imali svoje veče – Bogdan Bogdanović je za 30 minuta postigao 7 poena (3-11 iz igre, 1-5 za tri), uz 3 skoka, 5 asistencija i 4 izgubljene lopte, dok je Nemanja Bjelica upisao 4 poena (1-4 iz igre, 0-1 za tri, 2-2 slobodna bacanja), uz 5 skokova, 2 asistencije i jednu ukradenu loptu.

Sakramento je sada 11. na Zapadu sa 20 pobeda i 21 porazom, dok je Finiks i dalje zakucan za dno sa skorom 10-32.



U noći između utorka i srede na drugoj strani SAD razloga za zadovoljstvo imao je samo naš trener, Igor Kokoškov, čiji su oslabljeni Finiks Sansi u haotičnoj utakmici savladali katastrofalno loše Sakramento Kingse, čija je spoljna linija Dearon Foks, Badi Hild, Bogdan Bogdanović izgubila 17 lopti i bukvalno "pozvala" najlošiji tim lige da zabeleži prvu pobedu posle šest poraza - 115:111.

Sakramento je u drugoj četvrtini od rezultata 43:42 stigao do 19 poena prednosti serijom 10:30 i uspeo to da "proćerda" pre početka poslednje deonice.

Računajući i prvi napad u njoj, Sansi su serijom 16:2 povratili vođstvo (89:86) i potom bili spretniji i srećniji u egal završnici.

Kokoškov je, čekajući povratak prve zvezde, Devina Bukera, na klupi za rezerve pronašao igrače za prekid serije poraza i prvi ovosezonski trijumf nad Kingsima.

Keli Ubre postigao je rekord karijere od 26 poena, računajući i dva "prikucana" na 11 sekundi pre kraja za presudnih četiri razlike. On je u Arizonu stigao u trejd u kom je Trevor Ariza postao igrač Vašington Vizardsa, a rano jutros iskoristio je prilično neodgovornu igru bekovske linije Sakramenta u kojoj se Bogdanović ponovo mučio da dođe do pozicije za šut u završnici.

Dva puta se podigao sa distance u četvrtoj četvrtini i oba puta bio neprecizan, pa je prekinuo seriju mečeva u kojima je postizao dvocifren broj poena. Ako ne računamo prve dve utakmice po povratku iz povrede, u kojima je ubacio šest i sedam poena u "limitiranoj" minutaži, Bogdanović je protiv Finiksa tek drugi put ostao "jednocifren": 7 poena, 2/6 za dva, 1/5 za tri, 3 skoka, 5 asistencija, 1 blokada, 4 izgubljene lopte za 30 minuta.

Bogdanović, koji u drugoj NBA sezoni u karijeri beleži prosečno 15,7 poena, 3,7 skokova i 4 asistencije, prethodni put postigao je manje od deset poena 17. decembra u porazu od Minesota Timbervulvsa 132:105.

Nemanja Bjelica, takođe kao starter, igrao je duplo manje i postigao četiri poena uz šut 1/4 iz igre, a imao je i pet skokova i dve asistencije.

Trener Dejv Jerger nije ga uvodio u igru u poslednjoj četvrtini, u kojoj je samo Foks uspevao "ponešto" da pogodi, za razliku od ostalih startera. Levoruki bek ubacio je 24 poena (7/12 iz igre), ali imao i osam izgubljenih lopti, dok je Hild postigao 16 poena (5/11 iz igre), uz pet izgubljenih lopti i negativan plus/minus rejting od 11 poena.

U redovima domaćih, Ubrea su pratili Ti-Džej Voren sa 21 poenom i prvi pik sa letošnjeg drafta, Deandre Ejton, sa snažnim dabl-dabl učinkom od 17 poena i 12 skokova. Rišon Holms imao je važnu ulogu kao rezervista - pogodio je sva četiri šuta iz igre za 12 poena, četiri skoka i "plus 14" s njim na parketu.

BOBI OPET NA KLUPI, TEO OPET NI NA KLUPI

Los Anđeles Klipersi deklasirali su Šarlot Hornetse u "Stejpls centru" rezultatom 128:109.

Boban Marjanović ponovo nije ulazio u igru, dok Miloš Teodosić ponovo nije bio u sastavu trenera Doka Riversa, čiji su rezervisti "ubii" goste sa Istoka. Sa Lu Vilijamsom na parketu, Klipersi su napravili 30 razlike, a ovaj pouzdani šuter završio je meč sa 27 poena i deset asistencija.

Severno od Los Anđelesa, u Ouklendu, Klej Tompson postigao je 43 poena (11/13 za dva, 7/16 za tri) u ubedljivoj pobedi Golden Stejt Voriorsa nad Njujork Niksima - 122:95.

Njegovog "brata", Stefena Karija, šut nije služio (2/7 za dva, 3/12 za tri), ali je dvostruki MPV neprepoznatljivih 14 poena nadoknadio sa 14 asistencija.

Većina ih je išla prema raspoloženom Tompsonu, kog sudije nijednom nisu poslale na liniju slobodnih bacanja.

U jednom trenutku, Tompsonu je "duh" spustio rampu prilikom skok šuta.

Kevin Durent postigao je 24 poena, a Drajmond Grin samo dva, s tim da je imao 11 skokova i deset asistencija.

Rezultati:

Klivlend - Indijana 115:123
/Tompson 15, 13 sk, 5 as - Jang 26, 5 sk, 3 as/

Filadelfija - Vašington 132:115
/Šamet 29, 3 sk - Bil 28, 3 sk, 2 as/

Majami - Denver 99:103
/Vajtsajd 12, 11 sk, 3 bl - Jokić 29, 11 sk, 10 as/

Toronto - Atlanta 104:101
/Lenard 31, 4 sk, 6 as - Kolins 21, 14 sk, 2 as/

Oklahoma - Minesota 117:119
/Vestbruk 25, 5 sk, 16 as - Vigins 40, 10 sk, 4 as/

Finiks - Sakramento 115:111
/Ubre 26, 5 sk, 4 as - Foks 24, 3 sk, 5 as/

L. A. Klipers - Šarlot 128:109
/Vilijams 27, 10 as, Heris 23, Herel 23, 11 sk - Monk 24/

Golden Stejt - Njujork 122:95
/Tompson 43, Kari 14, 14 as - Hezonja 19/

Lepa scena viđena je u Torontu, gde su navijači Reptorsa višeminutnim ovacijama dočekali ulazak legendarnog Vinsa Kartera, a potom i njegov poslednji izlazak sa parketa dvorane u kojoj je 1998. odigrao prve NBA mečeve u nezaboravnoj karijeri. Ovaj 40-godišnjak i najstariji aktivni košarkaš u ligi igra poslednju, 21. sezonu pre odlaska u zasluženu penziju. Njegovi Atlanta Hoksi poraženi su 104:101. Karer je dres Reptorsa nosio do 2004. i stekao nadimak "Air Canada".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar