Најјачи кланови настављају рат

Сукоб два најјача црногорска клана, “шкаљарског” и “кавачког”, букти од 2014. године, када је у Валенсији нестао товар од 200 килограма кокаина. Од тада до данас у овом крвавом рату ликвидиране су 24 особе. И у години за нама, ови кланови брутално су ратовали на улицама Црне Горе, Србије, али и Беча. Уточишта за припаднике ове двије групе више нема, рат до истребљења је у току.  

Србија 09.01.2019 | 08:23
Најјачи кланови настављају рат
У години за нама припадници ова два клана били су брутални као и 2017. године. Неколико кључних људи два клана је убијено. Убице многих од њих до данас нису идентификоване. А најјачи ударац клановима су ипак су задале полиције Србије и Црне Горе, у сарадњи са колегама из иностранства, када су ухапшене вође оба клана. И Јовица Вукотић и Слободан Кашћелан увелико су иза решетака.

Такође, 2018. годину, обележила су и коначна суђења и пресуде припадницима “шакљарског клана” и њима блиским људима.

Ликвидација Владимира Рогановића

Посљедња позната ликвидација у 2018. години која се доводила у везу са ратом “шкаљарског” и “кавачког клана” била је далеко од његових епицентара – Београда и Подгорице. Наиме, у пуцњави у центру Беча 21. децембра убијен је један од истакнутијих припадника “кавачког клана” – Владимир Рогановић (31) из Херцег Новог.

У истој пуцњави рањен је и Стефан Вилотијевић, син једног од познатијих људи из новосадскогх подземља деведесетих година, Кићуна Вилотијевића и сестрић фолк пјевачице Даре Бубамаре.

До бруталне пуцњаве дошло је испред ресторана, а како су пренијели аустријски медији, директор објекта рекао је да су у окршају учествовале три особе и да су потом заједно побјегле из објекта. Додатну ноту мистерије додала је и трећа особа која је у том тренутку била у ресторану са Рогановићем и Вилотијевићем. Овај младић остао је за шанком да плати рачун када су убице пришле Рогановићу и ликвидирале га, а Вилотијевића раниле. Одмах потом потрчао је до њих да им, како је тврдио, пружи помоћ. Његове изјаве полицији су биле јако нелогичне, па је убрзо ухапшен. Тада је откривено да младић код себе има лажна документа на име Даниел Милићевић, а да се иза тог имена уствари крије извјесни Гидра са Медака.

Иначе, Владимир Рогановић је прошле године у Београду био осуђен на осам мјесеци затвора због фалсификовања исправа. Само што је изашао из затвора, вратио се у Црну Гору, а онда ипак одлучио да оде у Беч. Три дана касније је убијен.

Годину раније је у сачекуши убијен његов стриц, Новљанин Нико Рогановић (66), а његов брат Душко је у страховитој експлозији бомбе подметнуте испод аутомобила остао без ногу.

Убиство осуђиваног убице Веселина Калезића

Мјесец дана прије убиства Рогановића, 19. новембра, осуђивани убица и припадник кавачког клана Веселин – Веско Калезић (47), ликвидиран је у Подгорици. Према незваничним информацијама, убице Калезића нису идентификоване, али су камере снимиле ликвидацију и полиција трага за починиоцима. У Калезића је испаљено 10 хитаца, а у нападу је, како се сумња, учестововало више особа.

Калезић је убијен испред кафића “Левел” у подгоричком насељу Стари аеродром. На њега је пуцано у близини бившег стадиона Фудбалског клуба Графичар, а у близини Комбината алуминијума пронађен је запаљен аутомобил за који се сумња да је коришћен у извршењу кривичног дјела.

Истрага убиства иде у више праваца, преносе црногорски медији, а провјерава се и да ли је Калезић био близак са криминалним групама које воде рат у Црној Гори, односно да ли је ово убиство наставак сукоба “кавачког” и “шкаљарског” клана. Полиција сумња да је Калезић био близак “кавачком клану”.

У фебруару ове године, претресом његовог стана, полиција је пронашла панцир и пушчани метак.

Миодраг Миги Крушчић, власник подгоричке дискотеке “Бигл”, убијен је 21. маја ове године ватреним оружјем, у пуној башти локала “Палата”. Он је у том тренутку сједио са новинарком Вијести Јеленом Јовановић. Крушчић је тражио састанак са новинарком како би јој изложио проблем који има у вези са закупљеним дијелом плаже Трстено и пријавом која је поводом тога, наводно, поднијета инспекцији против њега. Разговор је прекинуо убица који је до ресторанског стола дошао кроз пролаз зграде, куда је и побјегао послије ликвидације.

Крушчић се дружио са припадницима озлоглашеног “шкаљарског клана”. Због тога је од полиције још прошле године из страха тражио да се утврди да ли му је безбједност угрожена. Он је безбједносну процјену захтијевао због писања медија и навода да је повезан са одавно полицији познатим припадницима овог клана Стеваном Стаматовићем, Милићем Мињом Шаковићем и Јовицом Вукотићем.

Иначе, снажна експозија руинирала је улаз у Крушчићев “Бигл” у марту 2018. али је напад срећом прошао без жртава.

Мјесец дана након убиства, према писању Побједе, Крушчићев убица је идентификован. Осумњичени је, према извору овог листа, црногорски држављанин, који је у полицијским списима евидентиран као безбједносно интересантна особа блиска “кавачком клану”.

Рафали у гаражи

Даворин Балтић (41) убијен је 1. јануара 2018. године у гаражи на Врачару у Београду. Балтић је био држављанин Црне Горе и важио је за високопозиционираног члана “кавачког клана”. Егзекутори су на њега из аутоматског оружја испалили чак 60 хитаца, а затим побјегли аутомобилом.

Неколико сати касније, њихова “тојота” без регистарских ознака нађена је запаљена у Улици браће Срнић. У њој је полиција на задњем сједишту нашла аутоматску пушку, а на мјесту сувозача пиштољ.

Против 37-годишњег мушкарца је тужилаштву поднијета кривична пријава због постојања основа сумње да је извршио кривично дјело тешко убиство, саопштио је МУП. Он се сумњичи да је у гаражи једне зграде на Врачару из аутоматског оружја испалио више хитаца у Балтића који је преминуо на лицу мјеста.

Човек са лажним идентитетима

Утврђено је да је Балтић, за кога је породица тврдила да је поморац, годинама путовао са лажним италијанским документима, и то углавном у земље Јужне Америке, велике произвођаче кокаина. Балтића је својевремено црногорска полиција повезивала са ликвидацијом посланика Либералне партије Саше Марковића, убијеног у априлу 2015. године. Марковић је наводно убијен грешком, а мета је био његов кум Горан Ђуричковић, иначе зет фудбалске легенде Владимира Петровића Пижона.

Ђуричковић је шест и по мјесеци касније ликвидиран на шеталишту у Будви, а за ту егзекуцију осумњичен је Срђан Поповић из Бањалуке, који је тренутно у затвору у Аустрији.

Балтић је такође повезиван са Грегоријем Ферарисом, осуђеним у подгоричком Вишем суду због наводне повезаности са планирањем убиства Ђуричковића. Тада су Ферарис и Александар Марковић за наведено кривично дјело осуђени на укупно 11 година затвора.

Балтић је био близак и са фудбалским голманом из Котора Гораном Ленцом, који је убијен прошлог септембра док је тренирао на стадиону у Котору.

Убиство усред ресторана и случајна жртва

Крајем марта минуле године Подгорицу су потресла два убиства која су доведена у везу са сукобом “шкаљарског” и “кавачког” клана.

Милош Шаковић (31), близак “шкаљарцима”, убијен је 31. марта усред Подгорице наочиглед бројних грађана. “Колатерална штета” ликвидације био је гост кафића Радивоје Јовановић (42). Шаковић је гурнуо кафански сто ка мушкарцу са качкетом који му је прилазио са пиштољем, што му је омогућило да покуша да побјегне, али је убица испалио неколико хитаца за њим, погодио Јовановића, а онда га сустигао на улици и испалио неколико хитаца у њега.

Шаковић је осуђиван због диловања дроге. Он је иначе брат од стрица Милића Миње Шаковића, који слови за истакнутог члана “шкаљарског” клана. Према незваничним сазнањима Вијести, Милош је наводно је био близак супротстављеном “кавачком” клану. Исти извор казао је да је Милош Шаковић био у веома добрим односима са Игором Божовићем, једним од вођа “кавачког клана”. 

Пола године након овог двоструког убиства црногорски истражитељи успели су да уђу у траг осумњиченом за убиство, Марку Јовановићу из Подгорице.

Чађеновић разнесен у гаражи

Само дан прије Шаковића, бомбом је убијен Дражен Чађеновић (31). Према процјенама безбједносних служби, Чађеновић је био близак и са “шкаљарским кланом” и барском групом коју предводи Алан Кожар. Непознате особе поставиле су експлозивну направу испод аутомобила Дражена Чађеновића, пратиле његово кретање, сачекале погодан моменат и активирањем направе ликвидирале жртву.

Убијени Чађеновић је некада био близак са браћом Владимиром и Душком Рогановићем.

Чађеновић и браћа Рогановић су били осумњичени за убиство вође навијача “Делија”, Марка Веснића из Београда, у Игалу. Душко Рогановић првостепеном пресудом осуђен је на 12 година затвора за убиство Веснића и рањавање Ивана Марковића. Одлуком Апелационог суда смањена му је затворска казна на осам година. Владимир Рогановић и Дражен Чађеновић ослобођени су од оптужбе, пише ЦДМ.

Кланови без вођа

И “шкаљарски” и “кавачки” клан у 2018. години остали су без вођа, који су ухапшени са лажним пасошима у иностранству.

Јовица Вукотић, који слови за вођу “шкаљарског клана”, ухапшен је средином септембра са лажним документима у турском љетовалишту Анталији, након чега је испоручен Србији јер има српско држављанство.

У Србији му се након тога судило за кривично дјело фалсификовање исправа. Крајем новембра 2018. године осуђен је на 15 мјесеци затвора у Другом суду у Београду.

Јован Вукотић

Вукотића и у Грчкој, према подацима МУП-а, чека оптужница за трговину наркотицима. Грчке власти су међународну потјерницу за вођом “шкаљара” расписале још 2017. године због кријумчарења 136 килограма кокаина.

Слободан Кашћелан

Слободан Кашћелан (55), који слови за вођу кавачког клана, ухапшен је средином децембра у Прагу. Имао је код себе два пасоша – француски и косовски, на име Слободан Перић. Одмах након хапшења у Праг су допутовали црногорски истражитељи, али је вођа “кавчана” одбио да разговара са њима.

Два дана касније чешки медији објавили су снимак акције хапшења, чиме су демантоване спекулације да се сам предао.

Како су пренијеле Вијести, он је након тога дао је сагласност да буде изручен Црној Гори.

СУЂЕЊА

Припадницима “шкаљарског” клана суди се у Београду у два поступка.

Случај “Дурмитор”

Средином децембра у Вишем суду у Београду је за јануар одложено суђење припадницима “шкаљарског клана” Митру Муратовићу и Милошу Ниловићу, двојици оптужених за недозвољено ношење оружја који су прошле године ухапшени у београдском ресторану “Дурмитор”. Суђење је одложено због болести судије, а очекује се испитивање вјештака за ДНК.

Хапшење у ресторану “Дурмитор”

Подсјећања ради, у “Дурмитору” је 1. јуна 2017. године полиција ухапсила укупно 10 особа, али су се након истраге на оптужници нашли само Муратовић, Ниловић и Илија Зец који је у мају 2018. на основу споразума о признању кривичног дјела са Вишим јавним тужилаштвом, осуђен на условну казну затвора од 10 мјесеци са роком провјере од три године и новчану казну од 20.000 динара.

При хапшењу су код Муратовића пронађена два пиштоља. Тужилаштво сматра да је он власник једног, а да су други пиштољ наизмјенично носили Ниловић ион.

Случај “Хавана”

Далибор Ђорић и Војислав Костић, рођени брат Звонимира Костића хапшеног у “Дурмитору”, осуђени су 24. децембра у Вишем суду у Београду на по три године затвора у случају “Хавана”, а на терет им се ставља кривично дјело принуда.

Костић и Ђорић терете се да су од Милоша Рилака и његовог пословног партнера Зорана Павловића покушали да изнуде 110.000 евра, стан, друге непокретности и аутомобил у клубу “Хавана”, чији је власник био недавно убијени Владимир Поповић звани Влада Поп. И њему се прије ликвидације судило за ово дјело.

Сарадници кланова као жртве

Владимир Поповић Поп убијен је 1. децембра у сачекуши у кафићу на Звездари. Имао је богат полицијски досије, а према оперативним сазнањима био је близак сарадник Луке Бојовића и Филипа Кораћа и “шкаљарског клана”. Његовој сахрани присуствовали су Милош Ниловић и Војислав Костић.

Владимир Поповић – Влада Поп

Према незваничним сазнањима Блица, маскирани нападачи су око 22 сата упали у кафић у ком је Поповић сједио, запуцали из хелклера и убили га на мјесту.

Извор: Блиц

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Прота

09.01.2019 07:36

Уназад четврт вијека главне вијести су биле отварање фабрика, запошљавање радника и вриједност извоза готових производа. Сад читамо само вијести о обрачунима банди и пљачки од стране владајуће партије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир

09.01.2019 08:23

Ста су радили стари кримос 70 и 80 година По ЕУ ? Само сто се прије то крило посто СФРЈ је то је негирала да постоји Криминал... та

Name

Српски Љевичар

09.01.2019 10:42

Ово су посљедице дивљег капитализма и накарадне транзиције. Све док народ не схвати да их политичари, мафија и лажне вође држе у заблуди и док се не врате раду, међуљудском добру, хришћанској скромности и док криминалце, политичаре и ухљебе не поразе здравом памећу и изборима нема нам добра.

Name

За Проту

10.01.2019 07:05

Кога још занимају та два сељачка клана? Нека се што прије поубијају и завршена прича. То би требала одрадити полиција и по кратком поступку, без суђења побити гамад нељудску.