Како смо стварали Републику Српску

У животима многих држава и народа, двије деценије су кратак, незнатан период који се губи у њиховој вишевјековној историји и постојању. Тај период за Републику Српску, која је проглашена 9. јануара 1992. године, је много. Период њеног настанка, ратовања, трпљења, суочавања са притисцима извана и сукобима унутра, потврђивања, оспоравања и опстајања.

Република Српска 09.01.2019 | 07:00
Како смо стварали Републику Српску
У јесен 1990. године, у БиХ су одржани први вишестраначки избори на којима су побједу однијеле националне странке – Странка демократске акције (СДА), Српска демократска странка (СДС) и Хрватска демократска заједница (ХДЗ).

Ситуација се радикализује када посланици СДА и ХДЗ-а 14. октобра 1991. године доносе двије резолуције – једну којом проглашавају суверенитет БиХ и другу одлуку о расписивању референдума о независности БиХ, којом најављују повлачење из југословенске федерације.

Због тога, 84 српска посланика 24. октобра напуштају БХ Парламент и конституишу Скупштину српског народа у БиХ, која расписује плебисцит о останку у Југославији. Српски народ се на плебисциту 9. и 10. новембра опредјељује за останак у Југославији.



Скупштина српског народа у БиХ 9. јануара 1992. године у Сарајеву доноси Декларацију о проглашењу Републике српског народа у БиХ. Муслимани и Хрвати у БиХ почетком марта 1992. године организују референдум, изјашњавају се о независности БиХ. Срби масовно одбијају да у њему учествују. Тензије које су пратиле референдум достижу врхунац када Санџаклија Рамиз Делалић Ћело убија Србина Николу Гардовића испред Старе православне цркве на Башчаршији, гдје је требало да се обави вјенчање његовог сина.

Догађаји почињу да се редају филмском брзином. За неколико сати, у цијелом Сарајеву подигнуте су барикаде које су чували наоружани Срби на једној, а муслимани организовани у Зелене беретке и Патриотску лигу на другој страни. Крајње експлозивна ситуација привремено је смирена током ноћи 3. марта. Скупштина српског народа из Сарајева се премјешта на Пале, које ће постати ратна престоница Републике Српске.



Европска заједница 6. априла исте године признаје самосталност БиХ. У Сарајеву и другим мјестима почињу оружани сукоби. Само дан након што је Европска заједница признала независност БиХ, Скупштина српског народа БиХ у Бањалуци проглашава независност Српске Републике Босне и Херцеговине. Биљана Плавшић и Никола Кољевић саопштавају да су поднијели оставке на функцију чланова Предсједништва БиХ, чији муслиманско-хрватски остатак у Сарајеву проглашава стање непосредне ратне опасности.

Предсједништво СФРЈ доноси одлуку о повлачењу припадника ЈНА из БиХ до 19. маја, а Предсједништво БиХ без Срба проглашава Југославију, ЈНА и остале српске војне формације агресорима на Босну и Херцеговину. Приликом повлачења конвоја Југословенске народне армије из Сарајева и Тузле, убијено је на десетине војника. У то вријеме, пропада и прва реална шанса за мир и спречавање великог крвопролића у БиХ, познатија као Кутиљеров план. Према том документу, БиХ би остала у постојећим границама као јединствена држава са три конститутивне јединице засноване на националном принципу.

Алија Изетбеговић Кутиљеров план одбија. Представници српске и хрватске заједнице Радован Караџић и Мате Бобан 6. маја у Грацу постижу начелан договор о етничкој подјели БиХ. Генерална скупштина УН-а крајем маја 1992. године прима БиХ у чланство Свјетске организације.

Тих дана, у центру Сарајева у Улици Васе Мискина, артиљеријска граната пада међу грађане који су чекали у реду за хљеб, након чега Савјет безбједности Уједињених нација уводи санкције Савезној Републици Југославији.



Британски лист Индипендент касније објављује чланак свог дописника из Њујорка о повјерљивим извјештајима УНПРОФОР-а из Сарајева да су масакри у Мискиновој улици, у коме је погинуло 16 цивила, извршили муслимани, како би придобили свјетско јавно мњење за војну интервенцију у БиХ.

Крајем јуна 1992. године, крње Предсједништво БиХ прогласило је ратно стање у БиХ и очекивано за агресију оптужило ЈНА, Србију и Црну Гору, те екстремисте Српске демократске странке. Српска страна, међутим, износи прве податке да се у саставу муслиманских снага бори 1.300 муџахедина из арапских земаља и 1.500 муслимана регрутованих у Њемачкој. Истовремено, Скупштина Српске Републике Босне и Херцеговине у августу у Бањалуци мијења назив Републике у Република Српска.

Република Српска има своју Владу и монету, новинску агенцију СРНА и Српску радио-телевизију. Скупштина Републике Српске на Палама 18. децембра усвојила је Декларацију о завршетку рата и успоставила функцију предсједника Републике. За првог предсједника Републике Српске изабран је Радован Караџић.



Током 1992. године, највећи дио Срба бјежи на српске територије у Босни и Херцеговини. Мир је, међутим, одавно напустио БиХ. Док рат бјесни, копредсједници Женевске конференције Југославије Сајрус Венс и лорд Дејвид Овен припремају нови приједлог о уставном уређењу БиХ, према коме би БиХ била децентрализована држава са седам до десет региона. Лидери Хрвата и муслимана Мате Бобан и Алија Изетбеговић почетком јануара 1993. године сагласили су се са предложеним уставним принципима, а Радован Караџић прихвата Венс-Овенов план, под условом да га у року од седам дана одобри Скупштина Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске 3. априла у Билећи усваја Декларацију о настављању мировног процеса, али не прихвата дио Венс-Овеновог плана о мапама. Не марећи за то, Савјет безбједности УН-а 18. априла усваја Резолуцију којом се предвиђа ригорозна економска блокада Савезној Републици Југославији, уколико босански Срби у року од девет дана не потпишу Венс-Овенов мировни план. Уколико се најављене санкције против Србије и Црне Горе примијене, Срби ће напустити мировне преговоре и конференцију о бившој БиХ, узвратио је Караџић.

Послије неуспјелих разговора и одбијања Караџића да потпише Венс-Овенов план, посланицима Скупштине Републике Српске у Бијељини 26. априла 1993. године у 2 часа иза поноћи стиже порука с друге стране Дрине: ''Прихватите план, преостала отворена питања тзв. прелазног аранжмана и мапа могу успјешније да буду рјешавана планом, предвиђеном процедуром, него његовим одбијањем и настављањем конфронтација и крвопролића. Дозвољавамо себи да имамо колико и ви право да доносимо одлуке од значаја за српски народ и зато од вас захтијевамо да уважите наш категоричан став и прихватите план'', поручили су Милошевић, Ћосић и Булатовић.



У свитање, негдје око шест сати, Парламент Српске је једногласно одбио захтјев да се потпише мировни план. Тај дан, Југославији су уведене нове санкције. Ипак, приче о Венс-Овеновом плану не престају. Караџић и тадашњи предсједник Скупштине Момчило Крајишник прихватили су приједлог Милошевића и Скупштине Републике Србије да Парламент Републике Српске поново размотри све аспекте предложеног плана, укључујући и сва нова сазнања.

У међувремену се у Атини одржава међународна конференција о рјешавању босанске кризе, на којој осим домаћина грчког премијера Константина Мицотакиса, учествују Ћосић, Милошевић, Булатовић и Туђман и лидери трију етничких заједница у БиХ, Караџић, Бобан и Изетбеговић. На тој конференцији, Караџић парафира Венс-Овенов план, под условом да то подржи и Скупштина Републике Српске.

Парламент Републике Српске на Јахорини 5. и 6. маја, након 17 часова расправе и без обзира на то што су их у супротно лично убјеђивали Мицотакис, Милошевић и Булатовић, одбија да верификује потпис на Венс-Овенов план.

Скупштина Републике Српске одлуку о Венс-Овеновом плану препустила је народу, који га је 16. и 17. маја на референдуму одбацио. Влада Србије, као одговор на одлуку Скупштине Републике Српске, затвара границу према БиХ.

СБ УН је током 1993. године усвојио нову Резолуцију у којој објављује да се Сарајево, Тузла, Жепа, Горажде, Бихаћ, као и Сребреница, третирају као заштићене зоне од свих страна у сукобу. Генерал Ратко Младић, командант Војске Републике Српске и генерал Сефер Халиловић, командант Армије БиХ, потписали су Споразум о примирју на цијелој територији БиХ и Споразум о успостављању безбједносних зона у Сребреници, Жепи и Горажду. И поред тога, долази до жестоких сукоба српских снага и Армије БиХ у Сребреници, а Савјет безбједности усваја нову Резолуцију у којој оптужује српску страну и Савезну Републику Југославију за настављање намјерних оружаних напада и гранатирање цивилног становништва. Од српске војске се такође захтијева тренутно повлачење са подручја у околини Сребренице.



Министри иностраних послова САД-а, Велике Британије, Русије, Француске и Шпаније усвојили су 23. маја 1993. године у Вашингтону Акциони програм за остварење мира у БиХ. У програму се, између осталог, предвиђало упућивање међународних посматрача на границу између Југославије и БиХ, између Хрватске и БиХ, оснивање Међународног суда за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије, увођење санкција против Хрватске уколико настави да пружа подршку снагама босанских Хрвата.

У Женеви је потом почела прва рунда нових преговора о рјешењу босанске кризе, уз учешће Милошевића, Туђмана и Изетбеговића, копредсједника Конференције о бившој Југославији Дејвида Овена и Торвалда Столтенберга. Милошевић и Туђман изнијели су заједничку иницијативу за темељну ревизију Венс-Овеновог плана, која између осталог садржи приједлоге о подјели БиХ на три провинције – српску, хрватску и муслиманску у оквиру заједничке конфедералне или федералне државе Босне и Херцеговине.



У преговорима у Женеви, нешто касније, све три стране прихватиле су компромисни приједлог Овена и Столтенберга о стварању уније трију република БиХ.

Крајем новембра, започети су нови мировни преговори о БиХ са највише учесника до тада. Српска и хрватска страна пристале су да 33,3% територије Босне и Херцеговине припадне муслиманима у њиховој будућој републици. Муслиманска страна пристала је на проценат, али јој је био споран квалитет понуђених територија. Срби су потом одлучили да повуку своју понуду о територијалним уступцима, захтијевајући од међународне заједнице да се укину санкције и престану пријетње Србима.

У јануару 1994. године, лидери 16 земаља чланица НАТО-а најављују да су спремни да изврше ваздушне нападе како би спријечили даље стезање Сарајева, заштићених зона и других угрожених подручја у БиХ.

Истовремено, Бутрос Гали, генерални секретар УН-а, овластио је Јасушија Акашија, шефа Цивилне мисије УНПРОФОР-а за бившу Југославију, да по потреби затражи подршку Ваздушних снага НАТО-а у операцији отварања аеродрома у Тузли и путева за Сребреницу и Жепу. Врховна команда Војске Републике Српске доноси одлуку о општој мобилизацији цјелокупног становништва способног за војну службу или рад.

А онда су се 05. фебруара десиле Маркале. Експлозија минобацачке гранате испаљене на тржницу Маркале у Сарајеву изазвала је смрт 68 лица, док је око 200 лица повријеђено. Изетбеговић је за напад одмах оптужио Србе, док је генерал Манојло Миловановић, начелник Главног штаба ВРС одбацио ове оптужбе, захтијевајући да се формира мјешовита експертска група која би испитала случај.



Командант УНПРОФОР-а Мајкл Роуз изјавио је да послије анализе кратера експерти УНПРОФОР-а нису били у могућности да кажу која страна је испалила гранату на Маркале. Гранату је могла да испали било која страна, наведено је у извјештају Комисије Уједињених нација.

Република Српска прихвата руску иницијативу за рјешавање кризе око Сарајева. Руски батаљон стиже у Лукавицу, а Војска Републике Српске повлачи тешко наоружање из околине Сарајева. Међутим, остаје спорно Горажде, па 10. и 11. априла, уз образложење да се жели спријечити напредовање српских снага и пружити блиска ваздушна подршка УНПРОФОР-у, почели су ваздушни напади на српске положаје у околини тог града.

Након пропалих покушаја Европске заједнице да донесе мир у БИХ, у априлу 1994. године на сцену ступа Контакт-група, коју чине представници Америке, Русије, Њемачке, Велике Британије и Француске. У Женеви, 05. јула, Контакт група отвара Босански пакет и представља мапе територијалног разграничења по формули 49:51, остављајући сукобљеним странама двије седмице да се изјасне о предложеним рјешењима.

Муслимани и Хрвати су прије рока рекли ДА, док Република Српска план не прихвата безусловно. Караџић сматра да су предложене мапе понижавајуће, пошто разбијају територијални континуитет Републике Српске и потпуно онемогућавају опстанак Срба у БИХ, како је рекао. Скупштина Републике Српске 03. августа на Палама доноси одлуку о расписивању референдума 27. и 28. августа, на коме ће народ Републике Српске донијети коначну одлуку о мировном плану.



Дан послије, југословенска Влада оптужује руководство Републике Српске да је починила најтежи акт против Југославије, српског и црногорског народа. Милошевић прекида све политичке и економске односе са Републиком Српском. Граница на Дрини се затвара, а Југославија прекида и телефонске везе са Републиком Српском. Сама Југославија за све бива награђена дјелимичном суспензијом санкција, отворен је аеродром у Београду.

Срби у Републици Српској су 5. августа поново изложени ваздушним нападима НАТО-а у околини Сарајева. Крајем 1994. године, Контакт-група усваја ревидирани мировни план за БиХ. Принцип територијалне подјеле остаје исти, али се предвиђа мијењање територијалног приједлога.

Караџић покушава да преузме иницијативу и позива бившег америчког предсједника Џимија Картера да посредује у преговорима. Картер постиже споразум о четворомјесечном прекиду дејстава, с тим да се за то вријеме преговара о свеобухватном мировном споразуму са приједлогом Контакт-групе као основом за преговоре о свим темељима. Закључено је да у коначном споразуму све мора бити договорено, у противном - ништа није договорено.



Мир у БиХ био је још далеко. ВРС је освојила Сребреницу 11. јула, до тада зону под заштитом УН-а. Сребреница касније постаје синоним страдања муслимана током рата у БиХ, а под оптужбом за убиства хиљада муслиманских војника и цивила, Хашки трибунал подигао је више оптужница против представника цивилних и војних власти Републике Српске.

Некако у исто вријеме траје хрватска офанзива на западни дио Републике Српске, хрватска акција “Олуја” на Книнску крајину, а потом и на источну Славонију, Барању и источни Срем. Колона од 150.000 избјеглица из Републике Српске Крајине свила се према Републици Српској и даље према Југославији.

Крајем августа, у центру Сарајева поново се дешавају Маркале. Од експлозије гранате недалеко од те пијаце погинуло је 37 и рањено 86 људи. Муслимански медији су за масакр одмах оптужили српску страну. Генерал Младић демантује оптужбе, а команда УНПРОФОР-а тврди да је напад изведен са положаја босанских Срба.

Тог љета, у преговорима о босанској кризи, Американци преузимају водећу улогу, а руководство Републике Српске да свој наступ у мировним преговорима у потпуности усагласи са Савезном Републиком Југославијом.

Почетком септембра 1995. године, представници Хрватске, Савезне Републике Југославије и босанске Владе, у Женеви су усвојили Споразум о основним принципима за уређење БиХ. Усаглашено је да ће БиХ, као независна држава, бити састављена од два ентитета - Федерације БиХ и Републике Српске. Првом ентитету ће припасти 51% територије, другом преосталих 49%.

Преговоре о миру у Босни у потпуности преузима Американац Ричард Холбрук који непрестано крстари између Милошевића, Туђмана и Изетбеговића. И док траје Холбрукова шатл дипломатија, Хрвати и муслимани почињу нове офанзиве на српске територије и заузимају Возућу, дио Озрена, српске општине на западу Републике Српске и крећу према Бањалуци, гдје се заустављају.

Коначно, у минут послије поноћи, 12. октобра ступио је на снагу Споразум о прекиду ватре и свих непријатељских војних дејстава на цијелој територији БиХ. Мир је био на видику, као и коначно мировно рјешење за Босну и Херцеговину.



Послије двадесетодневних разговора у Дејтону, парафиран је Општи оквирни споразум о миру у Босни и Херцеговини, као и 12 анекса који представљају саставни дио споразума. Три дана касније, руководство Републике Српске у Београду је, упркос неким болним рјешењима за Републику Српску, како је тада наведено, прихватило Споразум из Дејтона.

У Јелисејској палати у Паризу, 14. децембра, Милошевић, Туђман и Изетбеговић потписали су Општи оквирни споразум о миру у БиХ и његове анексе. Република Српска је тада коначно озваничила своје постојање.

БН ТВ

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Скептик

09.01.2019 06:35

И за то сво описано вријеме Додик Милорад није би уз свој народ, боравио је на сигурном у Београду. Цијели рат се бавио шверцом нафте и цигарета тј. био је окорјели ратни профитер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

09.01.2019 07:35

Управо тако.Казе Српска трилогија: када се рат заврси они који су били назад иду напријед а они који су били напријед иду назад,,и назалост то је данас тако и горе!

Name

И не само то -

09.01.2019 07:43

Него, састајуци се по Италији са тадасњим, а вјероватно и садасњим хабабом Сејфудином Токицем и смуцајуци се по европским НАТО базама, сто це кулминирати послије рата када је на њиховим транспортерима ПРЕВРАТОМ срусио власт и отјерао легалног и легитимног предсједника Републике Н. Попласена. П.С. Када су га питали НАТО-овци - како мисли да сруси актуелну власт, он је лаконски одговорио "Ви идете са тенковима, а ми улазимо за Вама"!

Name

зворник

09.01.2019 08:02

јуче у Зворнику је био као неки скуп бораца , на том скупу било је стотињак људи и нељуди од тог броја било је десетак бораца остало су били дезертери , гу....ичари , полтрони и ухљеби то јест они који немају никакве везе са борцима и који би опет побјегли . Обично борци и незнају кад се шта обиљежава , а и нема их отишли да ринтају по бијелом свијету да прехране породицу јер су им ови нељуди заузели радна мјеста .

Name

Михајло

09.01.2019 08:05

Како то да су други стварали и одбранили РС , а бурле једини има право да је опљацка, унисти привреду и растјера младост овог народа по Европи??

Name

Истина

09.01.2019 08:30

Све су то ратни профитери, или јос горе, ратни профитери и ратни злоцинци. Или јос горе, униставатељи имена, цеститости, и достојанства, једног народа.

Name

Ко душа

09.01.2019 08:38

Требало би напоменути да је око 40% српског становништва подигнуто у том прекрајању и сличан број других, да су то ратна прекрајања и да се народ у томе није питао, да се већ тада назирало данашње чедо у ком је животно било забрањено истину говорити. Сјетимо се како су људи здравог разума пролазили, Ристе Ђоге, сјетимо се да имамо случајева гдје су погинула три брата, отац и мајка у избјеглиштву од патње помрли, а четврти по закону још није на ред дошао ни за неки смјештај јер нема воље да обилази корумпиране институције...)).

Name

Ре Скептик

09.01.2019 08:40

Заборавили сте и да је био посланик у муслиманском Сарајеву, и продавао српске интересе , као што их данас потпуно уништава

Name

Бб

09.01.2019 08:42

Мени је мука, јер и ја овдје живим и знао сам да се гради држава профитера тј. етнитет који би могао бити и најтрагичнији по српски народ.

Name

бл

09.01.2019 09:09

Дрзавом РС коју је народ великим зртвама изборио умјесто да смо добили слободу и проспаритетну дрзаву добили смо једну тиранију над народом где људима отимају свиње из обора јер нису платили ртрс преплату,добили смо намете и порезе ,добили смо да народ исељава и напуста вјековна огњиста јер је зивот у РС немогуц због лоповлука,сиромаства,корупције,непотизма,пореза,акциза итд Резим ради све да зивот у РС буде сто тези и да се народ исели по налогу ММФа. Гинули су најбољи а данас владају најгори олоси

Name

Дејан

09.01.2019 10:06

Имали смо грб Немањица,химну Бозе правде,ВРС,Царине,таблице,славу и данРС....а онда је изврсен дрзавни удар 97-е.Досао је Додик.И ста имамо данас?Немам грб вец несто сто зову амблем,немамо химну имамо неку свецану пјесму,немамо ВРС,9.1 није дан републике... имамо полицијске есјадроне као у јузној америци.Партијску полицију.Јос само њу да сруси Додик и пресао је игрицу.Заврсуио је све због цега је и доведен на тенку 97-е.Мене је срамота обог циркуса у БЛ данас.

Name

Дарwилл

09.01.2019 10:36

У мојој општини је до Венс Овеновог плана погинуло 15 бораца, а нако њега до краја рата још 150.

Name

ре Дејан

09.01.2019 10:59

У праву си.Баја је укинуо и грб и химну бозе правде,укино би заставу да су то тразили од њега.Укинули су и грб Бањалуке са 4 с.Након сто су га тенковима довели на власт укино је и пасос БиХ на коме је писало великим словима Република Српска,укино је платни промет са србијм и динар ,укино је аутотаблице РС и лицне карте.Баја је невидјени издајник којег су нам потурили и тенковима инсталиралии на власт да нас унисти

Name

БУРЛЕ

09.01.2019 11:08

А ЈЕСТ ИСО РОНХИЛ У РАТУ ДА НИЈЕ БИЛО РОНХИЛА НЕ БИ БИЛО НИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЈЕСТЕ ЦУЛИ НАРОДЕ,ЗАТО ПСССТ ТИСИНА НИ РИЈЕЦ ДА НИСАМ ЦУО ЗВАЦУ ЛУКАЦА ОДМА ???

Name

ВРС

09.01.2019 06:42

ФОТОГРАФИЈЕ НАЈБОЉЕ ГОВОРЕ КО ЈЕ И КАКО СТВОРИО РЕПУБЛИКУ СРПСКУ. ТО СЕ ЗНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.01.2019 07:20

Додуше и Рудоња је малкице активно давао свој допринос али као опонент, у скупштини је за све круцијалне закључке већине гласао против! Не заборавимо, Додик је био активан члан антисрпског Савеза реформских снага Анте Марковића.

Name

ЗАЛОСНО је

09.01.2019 07:26

Само КОМЕ су је стварали.Народу нису сигурно јер да су се борили за народ неби нам сад овако било да само њих пар дезертера и криминалаца узива у њој. Док они који су је стварали зна се гдје су и ста им се ради од народа како их ти појединци угњетавају,туку и на крају убијају управо оне који су се борили за РС цак и њихове породице.

Name

Пзд

09.01.2019 07:43

РС је створио народ бореци се за свој опстанак на својим просторима нажалост политичари су успјели то девалвирати

Name

ре

09.01.2019 08:08

Ти који су је планирали и стварали сада су по заслузи или под земљом или у затвору

Name

Дадо

09.01.2019 09:36

Битно је да је Додо борац прве категорије и да је одликован Орденом Немањица за допринос у рату,и каква нам је ово дрзава.

Name

Казете

09.01.2019 07:22

СДС, СДА И ХДЗ три националне странке. Моје је питање, шта су оне данас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

луу

09.01.2019 10:04

Ради неспособности су нас увели у рат, извели из њега и водили би нас у будуцност, а све водје били цланови КПЈ. Да није тузно црко би од смијеха!

Name

БОРАЦ Р СРПСКЕ

09.01.2019 07:35

СТВАРАЛИ СМО Р СРПСКУ ДА БИ У ЊОЈ УЗИВАЛИ ДЕЗЕРТЕРИ РАТНИ ПРОФИТЕРИ И КРИМИНАЛЦА НА ЦЕЛУ СА ДОДИКОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма да

09.01.2019 07:40

Нико нас ниста није питао...Засто нисмо ко Македонија мирно се разисли.Једни потјерали муслимане ови други србе...и онда морас у рат..недају ти даље ...радо Србин иде у војнике два га вуку а тројица туку...остали без свега..радних мјеста..свог имања и засто сам овдје ..кад сам хтио у друге земље не дају...морас ратовати..сад молим Бога да ми дјеца оду..а тако је на све три стране..неко сверцовао неко авионима бјезао..а ратовали сељаци..рудари..пусти историју имал зивота игдје осим у овом паклу..народ умире од цемера и јада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

09.01.2019 07:42

Свакако ова тема захтијева и опширнији, садржајни текст, пуно детаљније обрађен, но и овај је добар, замјерка је превише селективан приступ гдје су неки догађаји, који су се морали поменути, изостављени. Но не мари, + за текст којим се подсјетило како је рођена наша република. Рођена је у драматилним временима, ту је важно да Срби нису били ти који су испровоцирали догађаје, већ они који су зарад својих болесних идеја узроковали много патње и увукли бившу РБиХ у ратни хаос. Српска је рођена како написах у драматичним околностима, и као одговор на насртаје подлаца и хуља који су кренули да распарчају једну земљу и као одговор на стално гажење воље и тежње једног народа, издржала је бројне ударе, војне, НАТО савеза, регуларне ХВ, тзв АБиХ, политичке, опасно се ударало на Српску, насрће се, не престаје то, разна поган и данас насрће, негирају је и укидају, проклњу и демонизују, ричу и арлаучу, џаба им, Српска опстаје. Данас на овај дан нико нема право да уноси подјеле, раздор, ово је дан свих оних којима је Српска на срцу, ни да кмечи, што је овако, што није боље, или што су неки лупежи на власти. Ти који то раде, раде по упутствима подлаца који би да укаљају овај дан, или су малоумни, исти клинац. У ову Српску је пуно тога уграђена, године страдања, патње, и животи оних најбољих међу нама, и ово кроз шта пролазимо је процес кроз који се мора проћи, имамо и посртање, економско, на жалост и морално, духовно и културно, ваља порадити да кренемо путем оздрављења и да Српска буде угодније мјесто за живот. Свим грађанима Српске, срећан 27.рођендан наше отаџбине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

наравно

09.01.2019 08:21

А зашто је предадосте дезертерима и профитерима.Само питам,зашто подјелисте борце,људино моја неком рат неком брат,а бити избјеглица послије Дејтона је равно смрти,умреш и неоживљаваш никада,зато што те твоја држава коју си стварао шута као будалу,вишак си народа...живјела Република

Name

ре

09.01.2019 08:36

Невиди овај Кхал пола метра испред себе, ухљебио се негдје и типка из кабинета, а вјероватно је и члан више надзорних одбора ..

Name

само јакоо

09.01.2019 09:31

Времена стварања РС су била времена поноса и славе,Људи су напустали послове по Њемацкој , Свицарској,Словенији итд да се придрузе ВРС и борби српског народа,например Милан Лукиц из висеграда је напустио Свајцарску и своје вјенацање са свајцарском дрзављанком...па Боско Периц Песа из Брцког који је досао из Словеније и много други знани и незнани јунаци.И сам сам напустио средњу сколу и побјегао од куце пре времена се пријавио у ВРС.Али ово данас није дрзава за коју смо се борили ,ово није наса дрзава ово је дрзава криминала корупције лоповлука,дрзава у којој су срусене све моралне вредности.Издајници који су досли тенковима сфора на власт су све унистили,данас се стидим сто сам Србин сто смо најјдани и најсиромаснији народ у европи.Данас владају и славе они који су се крили по Београду и Новом саду .Срам вас било лопови издајници знате ли се ви стидити 23000 најбољих је дало зивоте да би банда данас харала и угњетавала српски народ.. Мајко Песина родила си хероја хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=qв0ПxТqеТУо

Name

Раде

09.01.2019 08:06

НЕМА НИГДЈЕ ОНИХ КОЈИ СУ СВОЈУ КРВ ПРОЛИВАЛИ САМО РАТНИ ПРОФИТЕРИ ДАНАС СЛАВЕ И ЦРПЕ ОНО ШТОСУ ОВИ НА СЛИКАМА СТВАРАЛИ МИЛОРАД ДОДИК ИЗНЕСЕ КЕВ ЊИХОВУ У РУСИЈУ И СРБИЈУ ЊЕГОВИ КРИМИНАЛЦИ ТАДАШЊИ РАТНИ ПРОФИТЕРИ ИСТО ТАКО БОРЦИ НА ИВИЦИ СИРОМАШТВА А ДОДИКОВА ПОРОДИЦА ИЗ ЊИХОВЕ КРВИ СТВОРИЛА 5 МИЛИЈАРДИ КАПИТАЛА ЧАСТ Р СРБСКОЈ И ОНИМА КОЈИ СУ ЈЕ СТВАРАЛИ А ОНЕ ПО..... АМ КОЈИ СЛАВЕ А ПУШКЕ НИСУ ВИДЈЕЛИ А КАМОЛИ РАТИШТЕ ДАНАС ТУКУ ПРОГОНЕ И УБИЈАЈУ ДЈЕЦУ ОД БОРАЦА ДОКЛЕ ОВО НАРОДЕ МИСЛИТЕ ТРПИТИ ДОКЛЕ НАРОДЕ ДИЖИ СЕ ДАСЕ СКИНЕ ДИКТАТОР И ПОХАПСЕ ОН И ЊЕГОВИ ЈАТАЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Асти

09.01.2019 08:11

ПРОЧИТАЈ ОВО РУДОЊА ГДЈЕСИ ТИ БИО ТАДА У ШВЕРЦУ ЦИГАРЕТА И ДРУГИХ СТВАРИ А ШТА ДАНАС РУДОЊА РАДИШ ИСТО ТО ШТОСИ РАДИО 90 ИХ РУДОЊА НЕТРЕБАЛО ТЕБИ И ТВОЈОЈ ПОРОДИЦИ СВЕ ШТОСИ НЕЗАКОНИТО УКРАО ОД НАРОДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

09.01.2019 08:19

Ми смо је створили,ми цемо је и унистити,за цетри године 300 000 људи отисло,за 20 година неце имати ко да слави овај дан,лаку ноц...видимо се у Њемацкој

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не заборави

09.01.2019 09:00

Сјетимо се кад је Милорад Додик пљувао по Карадзицу и Младицу,па говорио да се поноси сто није био у рату, а исто тако тврдио да је атеиста и да је то његово право.Данас велики борац и велики вјерник.Ста је истина?

Name

поп

09.01.2019 10:13

то и јест циљ ових сектасима. пресједницин дјед је био устаса а родјак командант хво у дервенти.кога она заступа .додик нека надје ко су му билии дједови.

Name

КВ

09.01.2019 08:39

Да, да, кад је Армија стигла надомак Бањалуке, потписасе споразум који су раније висе пута одбујали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ Револт

09.01.2019 09:22

Наравно,исто као што су 1991.ЈНА заустављали три пута код Новске и као што су бомбардовали ВРС 1994. и 1995.америчке бомбе.Мало чињеница није згорег рећи...

Name

стон

09.01.2019 10:05

Балканци никако да свате да амери стварају и разбијају дрзаве. Нико не мозе направит дрзаву без њиховог потписа то је цињеница

Name

куку нама са нама

09.01.2019 08:47

Било се сито па су зато сви били вољни да се пуца,да виде како је то...медјутим ево вам га сад.Нажалост,цитајуци ово и сјецајуци се себе у тим данима,ако би се поново морало...хвала лијепо...никад. висе за српство..бицу Бранковиц,сто да не..за своје дупе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

09.01.2019 09:11

Радоване врати нам се врати Баја це нам дрзаву продати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

09.01.2019 09:22

Овдје а и у другим текстовима је за примјерити да је србија та која је доносила све одлуке у име рс-а..народи рс-а су били само задузени да пате, умиру и да се боре да остану зиви..хвала им на подрсци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цане

09.01.2019 09:44

добрица је био искрен да смо највеци лазови на свету...то је наса истина и од ње и лоповлука зивимо...зато нам је све наопако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

на жалост

09.01.2019 10:35

Тешком муком. Али данас на прослави нема заслужних, данас славе незаслужни и дијеле себи ордење. Ето како је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

09.01.2019 10:46

Направио је онај гдје је потисано примирје, а он је мозе лако и укинути, а сто се тиче рата то је била пат позиција и тако је могло 100 година да траје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ ВРС

09.01.2019 11:20

МУЦЕНИЦИ У ХАГУ ЦЕКАЈУ ДА ИХ КАДИЈА ОСУДИ, А БУРЛЕ КОЈИ ИХ ЈЕ ТАМО ПОСЛАО ТУЦЕ НАРОД ,ИПРАВИ ПАРАДЕ ТИХ ИСТИХ СТРАНАЦКИХ ФАЛАНГИ,ДИЈЕЛИ ОРДЕЊЕ ЛЕЗБЕЈК..А, ВОДА СВОГ ПРИВАТНОГ ПАТРИЈАРХА КОЈИ МУ СЛАВУ ЦИТА КАО МЕЦКУ ,ЗАКЛИЊУЦИ СЕ У РС.......... СРАМОТА ДА ЈЕ НЕМА ВЕЦЕ. А БОРАЦА И ОФИЦИРА КОЈИ СУ ОВО СТВАРАЛИ НИГДЈЕ...... Е СРПСКИ НАРОДЕ СТА СИ ДОЦЕКАО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.01.2019 14:28

Знаш ли шта је појам МУЧЕНИК и коме се додјељује?нецу улазити у то да људи мисле да знају шта Бог жели.

Name

СИН борца ВРС

09.01.2019 12:03

Хвала вам на овом професионалном тексту. Ово је пут помирења и уједињења поцијепаног народа у РС. Онај ко је написао овај цланак треба да зна да је уцинио прави ствар за РС. Поздрав из херцеговацког града у коме зиви 6000 становника а који је у темеље РС уградио 600 бораца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

09.01.2019 15:33

Лијепо смо стварали ово зло Ево како нам се сад враца Јад И биједа Али прослава је битна

ОДГОВОРИТЕ