Kako smo stvarali Republiku Srpsku

U životima mnogih država i naroda, dvije decenije su kratak, neznatan period koji se gubi u njihovoj viševjekovnoj istoriji i postojanju. Taj period za Republiku Srpsku, koja je proglašena 9. januara 1992. godine, je mnogo. Period njenog nastanka, ratovanja, trpljenja, suočavanja sa pritiscima izvana i sukobima unutra, potvrđivanja, osporavanja i opstajanja.

Republika Srpska 09.01.2019 | 07:00
Kako smo stvarali Republiku Srpsku
U jesen 1990. godine, u BiH su održani prvi višestranački izbori na kojima su pobjedu odnijele nacionalne stranke – Stranka demokratske akcije (SDA), Srpska demokratska stranka (SDS) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Situacija se radikalizuje kada poslanici SDA i HDZ-a 14. oktobra 1991. godine donose dvije rezolucije – jednu kojom proglašavaju suverenitet BiH i drugu odluku o raspisivanju referenduma o nezavisnosti BiH, kojom najavljuju povlačenje iz jugoslovenske federacije.

Zbog toga, 84 srpska poslanika 24. oktobra napuštaju BH Parlament i konstituišu Skupštinu srpskog naroda u BiH, koja raspisuje plebiscit o ostanku u Jugoslaviji. Srpski narod se na plebiscitu 9. i 10. novembra opredjeljuje za ostanak u Jugoslaviji.



Skupština srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine u Sarajevu donosi Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH. Muslimani i Hrvati u BiH početkom marta 1992. godine organizuju referendum, izjašnjavaju se o nezavisnosti BiH. Srbi masovno odbijaju da u njemu učestvuju. Tenzije koje su pratile referendum dostižu vrhunac kada Sandžaklija Ramiz Delalić Ćelo ubija Srbina Nikolu Gardovića ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, gdje je trebalo da se obavi vjenčanje njegovog sina.

Događaji počinju da se redaju filmskom brzinom. Za nekoliko sati, u cijelom Sarajevu podignute su barikade koje su čuvali naoružani Srbi na jednoj, a muslimani organizovani u Zelene beretke i Patriotsku ligu na drugoj strani. Krajnje eksplozivna situacija privremeno je smirena tokom noći 3. marta. Skupština srpskog naroda iz Sarajeva se premješta na Pale, koje će postati ratna prestonica Republike Srpske.



Evropska zajednica 6. aprila iste godine priznaje samostalnost BiH. U Sarajevu i drugim mjestima počinju oružani sukobi. Samo dan nakon što je Evropska zajednica priznala nezavisnost BiH, Skupština srpskog naroda BiH u Banjaluci proglašava nezavisnost Srpske Republike Bosne i Hercegovine. Biljana Plavšić i Nikola Koljević saopštavaju da su podnijeli ostavke na funkciju članova Predsjedništva BiH, čiji muslimansko-hrvatski ostatak u Sarajevu proglašava stanje neposredne ratne opasnosti.

Predsjedništvo SFRJ donosi odluku o povlačenju pripadnika JNA iz BiH do 19. maja, a Predsjedništvo BiH bez Srba proglašava Jugoslaviju, JNA i ostale srpske vojne formacije agresorima na Bosnu i Hercegovinu. Prilikom povlačenja konvoja Jugoslovenske narodne armije iz Sarajeva i Tuzle, ubijeno je na desetine vojnika. U to vrijeme, propada i prva realna šansa za mir i sprečavanje velikog krvoprolića u BiH, poznatija kao Kutiljerov plan. Prema tom dokumentu, BiH bi ostala u postojećim granicama kao jedinstvena država sa tri konstitutivne jedinice zasnovane na nacionalnom principu.

Alija Izetbegović Kutiljerov plan odbija. Predstavnici srpske i hrvatske zajednice Radovan Karadžić i Mate Boban 6. maja u Gracu postižu načelan dogovor o etničkoj podjeli BiH. Generalna skupština UN-a krajem maja 1992. godine prima BiH u članstvo Svjetske organizacije.

Tih dana, u centru Sarajeva u Ulici Vase Miskina, artiljerijska granata pada među građane koji su čekali u redu za hljeb, nakon čega Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uvodi sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji.



Britanski list Indipendent kasnije objavljuje članak svog dopisnika iz Njujorka o povjerljivim izvještajima UNPROFOR-a iz Sarajeva da su masakri u Miskinovoj ulici, u kome je poginulo 16 civila, izvršili muslimani, kako bi pridobili svjetsko javno mnjenje za vojnu intervenciju u BiH.

Krajem juna 1992. godine, krnje Predsjedništvo BiH proglasilo je ratno stanje u BiH i očekivano za agresiju optužilo JNA, Srbiju i Crnu Goru, te ekstremiste Srpske demokratske stranke. Srpska strana, međutim, iznosi prve podatke da se u sastavu muslimanskih snaga bori 1.300 mudžahedina iz arapskih zemalja i 1.500 muslimana regrutovanih u Njemačkoj. Istovremeno, Skupština Srpske Republike Bosne i Hercegovine u avgustu u Banjaluci mijenja naziv Republike u Republika Srpska.

Republika Srpska ima svoju Vladu i monetu, novinsku agenciju SRNA i Srpsku radio-televiziju. Skupština Republike Srpske na Palama 18. decembra usvojila je Deklaraciju o završetku rata i uspostavila funkciju predsjednika Republike. Za prvog predsjednika Republike Srpske izabran je Radovan Karadžić.



Tokom 1992. godine, najveći dio Srba bježi na srpske teritorije u Bosni i Hercegovini. Mir je, međutim, odavno napustio BiH. Dok rat bjesni, kopredsjednici Ženevske konferencije Jugoslavije Sajrus Vens i lord Dejvid Oven pripremaju novi prijedlog o ustavnom uređenju BiH, prema kome bi BiH bila decentralizovana država sa sedam do deset regiona. Lideri Hrvata i muslimana Mate Boban i Alija Izetbegović početkom januara 1993. godine saglasili su se sa predloženim ustavnim principima, a Radovan Karadžić prihvata Vens-Ovenov plan, pod uslovom da ga u roku od sedam dana odobri Skupština Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske 3. aprila u Bileći usvaja Deklaraciju o nastavljanju mirovnog procesa, ali ne prihvata dio Vens-Ovenovog plana o mapama. Ne mareći za to, Savjet bezbjednosti UN-a 18. aprila usvaja Rezoluciju kojom se predviđa rigorozna ekonomska blokada Saveznoj Republici Jugoslaviji, ukoliko bosanski Srbi u roku od devet dana ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan. Ukoliko se najavljene sankcije protiv Srbije i Crne Gore primijene, Srbi će napustiti mirovne pregovore i konferenciju o bivšoj BiH, uzvratio je Karadžić.

Poslije neuspjelih razgovora i odbijanja Karadžića da potpiše Vens-Ovenov plan, poslanicima Skupštine Republike Srpske u Bijeljini 26. aprila 1993. godine u 2 časa iza ponoći stiže poruka s druge strane Drine: ''Prihvatite plan, preostala otvorena pitanja tzv. prelaznog aranžmana i mapa mogu uspješnije da budu rješavana planom, predviđenom procedurom, nego njegovim odbijanjem i nastavljanjem konfrontacija i krvoprolića. Dozvoljavamo sebi da imamo koliko i vi pravo da donosimo odluke od značaja za srpski narod i zato od vas zahtijevamo da uvažite naš kategoričan stav i prihvatite plan'', poručili su Milošević, Ćosić i Bulatović.



U svitanje, negdje oko šest sati, Parlament Srpske je jednoglasno odbio zahtjev da se potpiše mirovni plan. Taj dan, Jugoslaviji su uvedene nove sankcije. Ipak, priče o Vens-Ovenovom planu ne prestaju. Karadžić i tadašnji predsjednik Skupštine Momčilo Krajišnik prihvatili su prijedlog Miloševića i Skupštine Republike Srbije da Parlament Republike Srpske ponovo razmotri sve aspekte predloženog plana, uključujući i sva nova saznanja.

U međuvremenu se u Atini održava međunarodna konferencija o rješavanju bosanske krize, na kojoj osim domaćina grčkog premijera Konstantina Micotakisa, učestvuju Ćosić, Milošević, Bulatović i Tuđman i lideri triju etničkih zajednica u BiH, Karadžić, Boban i Izetbegović. Na toj konferenciji, Karadžić parafira Vens-Ovenov plan, pod uslovom da to podrži i Skupština Republike Srpske.

Parlament Republike Srpske na Jahorini 5. i 6. maja, nakon 17 časova rasprave i bez obzira na to što su ih u suprotno lično ubjeđivali Micotakis, Milošević i Bulatović, odbija da verifikuje potpis na Vens-Ovenov plan.

Skupština Republike Srpske odluku o Vens-Ovenovom planu prepustila je narodu, koji ga je 16. i 17. maja na referendumu odbacio. Vlada Srbije, kao odgovor na odluku Skupštine Republike Srpske, zatvara granicu prema BiH.

SB UN je tokom 1993. godine usvojio novu Rezoluciju u kojoj objavljuje da se Sarajevo, Tuzla, Žepa, Goražde, Bihać, kao i Srebrenica, tretiraju kao zaštićene zone od svih strana u sukobu. General Ratko Mladić, komandant Vojske Republike Srpske i general Sefer Halilović, komandant Armije BiH, potpisali su Sporazum o primirju na cijeloj teritoriji BiH i Sporazum o uspostavljanju bezbjednosnih zona u Srebrenici, Žepi i Goraždu. I pored toga, dolazi do žestokih sukoba srpskih snaga i Armije BiH u Srebrenici, a Savjet bezbjednosti usvaja novu Rezoluciju u kojoj optužuje srpsku stranu i Saveznu Republiku Jugoslaviju za nastavljanje namjernih oružanih napada i granatiranje civilnog stanovništva. Od srpske vojske se takođe zahtijeva trenutno povlačenje sa područja u okolini Srebrenice.



Ministri inostranih poslova SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Francuske i Španije usvojili su 23. maja 1993. godine u Vašingtonu Akcioni program za ostvarenje mira u BiH. U programu se, između ostalog, predviđalo upućivanje međunarodnih posmatrača na granicu između Jugoslavije i BiH, između Hrvatske i BiH, osnivanje Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije, uvođenje sankcija protiv Hrvatske ukoliko nastavi da pruža podršku snagama bosanskih Hrvata.

U Ženevi je potom počela prva runda novih pregovora o rješenju bosanske krize, uz učešće Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića, kopredsjednika Konferencije o bivšoj Jugoslaviji Dejvida Ovena i Torvalda Stoltenberga. Milošević i Tuđman iznijeli su zajedničku inicijativu za temeljnu reviziju Vens-Ovenovog plana, koja između ostalog sadrži prijedloge o podjeli BiH na tri provincije – srpsku, hrvatsku i muslimansku u okviru zajedničke konfederalne ili federalne države Bosne i Hercegovine.



U pregovorima u Ženevi, nešto kasnije, sve tri strane prihvatile su kompromisni prijedlog Ovena i Stoltenberga o stvaranju unije triju republika BiH.

Krajem novembra, započeti su novi mirovni pregovori o BiH sa najviše učesnika do tada. Srpska i hrvatska strana pristale su da 33,3% teritorije Bosne i Hercegovine pripadne muslimanima u njihovoj budućoj republici. Muslimanska strana pristala je na procenat, ali joj je bio sporan kvalitet ponuđenih teritorija. Srbi su potom odlučili da povuku svoju ponudu o teritorijalnim ustupcima, zahtijevajući od međunarodne zajednice da se ukinu sankcije i prestanu prijetnje Srbima.

U januaru 1994. godine, lideri 16 zemalja članica NATO-a najavljuju da su spremni da izvrše vazdušne napade kako bi spriječili dalje stezanje Sarajeva, zaštićenih zona i drugih ugroženih područja u BiH.

Istovremeno, Butros Gali, generalni sekretar UN-a, ovlastio je Jasušija Akašija, šefa Civilne misije UNPROFOR-a za bivšu Jugoslaviju, da po potrebi zatraži podršku Vazdušnih snaga NATO-a u operaciji otvaranja aerodroma u Tuzli i puteva za Srebrenicu i Žepu. Vrhovna komanda Vojske Republike Srpske donosi odluku o opštoj mobilizaciji cjelokupnog stanovništva sposobnog za vojnu službu ili rad.

A onda su se 05. februara desile Markale. Eksplozija minobacačke granate ispaljene na tržnicu Markale u Sarajevu izazvala je smrt 68 lica, dok je oko 200 lica povrijeđeno. Izetbegović je za napad odmah optužio Srbe, dok je general Manojlo Milovanović, načelnik Glavnog štaba VRS odbacio ove optužbe, zahtijevajući da se formira mješovita ekspertska grupa koja bi ispitala slučaj.



Komandant UNPROFOR-a Majkl Rouz izjavio je da poslije analize kratera eksperti UNPROFOR-a nisu bili u mogućnosti da kažu koja strana je ispalila granatu na Markale. Granatu je mogla da ispali bilo koja strana, navedeno je u izvještaju Komisije Ujedinjenih nacija.

Republika Srpska prihvata rusku inicijativu za rješavanje krize oko Sarajeva. Ruski bataljon stiže u Lukavicu, a Vojska Republike Srpske povlači teško naoružanje iz okoline Sarajeva. Međutim, ostaje sporno Goražde, pa 10. i 11. aprila, uz obrazloženje da se želi spriječiti napredovanje srpskih snaga i pružiti bliska vazdušna podrška UNPROFOR-u, počeli su vazdušni napadi na srpske položaje u okolini tog grada.

Nakon propalih pokušaja Evropske zajednice da donese mir u BIH, u aprilu 1994. godine na scenu stupa Kontakt-grupa, koju čine predstavnici Amerike, Rusije, Njemačke, Velike Britanije i Francuske. U Ženevi, 05. jula, Kontakt grupa otvara Bosanski paket i predstavlja mape teritorijalnog razgraničenja po formuli 49:51, ostavljajući sukobljenim stranama dvije sedmice da se izjasne o predloženim rješenjima.

Muslimani i Hrvati su prije roka rekli DA, dok Republika Srpska plan ne prihvata bezuslovno. Karadžić smatra da su predložene mape ponižavajuće, pošto razbijaju teritorijalni kontinuitet Republike Srpske i potpuno onemogućavaju opstanak Srba u BIH, kako je rekao. Skupština Republike Srpske 03. avgusta na Palama donosi odluku o raspisivanju referenduma 27. i 28. avgusta, na kome će narod Republike Srpske donijeti konačnu odluku o mirovnom planu.



Dan poslije, jugoslovenska Vlada optužuje rukovodstvo Republike Srpske da je počinila najteži akt protiv Jugoslavije, srpskog i crnogorskog naroda. Milošević prekida sve političke i ekonomske odnose sa Republikom Srpskom. Granica na Drini se zatvara, a Jugoslavija prekida i telefonske veze sa Republikom Srpskom. Sama Jugoslavija za sve biva nagrađena djelimičnom suspenzijom sankcija, otvoren je aerodrom u Beogradu.

Srbi u Republici Srpskoj su 5. avgusta ponovo izloženi vazdušnim napadima NATO-a u okolini Sarajeva. Krajem 1994. godine, Kontakt-grupa usvaja revidirani mirovni plan za BiH. Princip teritorijalne podjele ostaje isti, ali se predviđa mijenjanje teritorijalnog prijedloga.

Karadžić pokušava da preuzme inicijativu i poziva bivšeg američkog predsjednika Džimija Kartera da posreduje u pregovorima. Karter postiže sporazum o četvoromjesečnom prekidu dejstava, s tim da se za to vrijeme pregovara o sveobuhvatnom mirovnom sporazumu sa prijedlogom Kontakt-grupe kao osnovom za pregovore o svim temeljima. Zaključeno je da u konačnom sporazumu sve mora biti dogovoreno, u protivnom - ništa nije dogovoreno.



Mir u BiH bio je još daleko. VRS je osvojila Srebrenicu 11. jula, do tada zonu pod zaštitom UN-a. Srebrenica kasnije postaje sinonim stradanja muslimana tokom rata u BiH, a pod optužbom za ubistva hiljada muslimanskih vojnika i civila, Haški tribunal podigao je više optužnica protiv predstavnika civilnih i vojnih vlasti Republike Srpske.

Nekako u isto vrijeme traje hrvatska ofanziva na zapadni dio Republike Srpske, hrvatska akcija “Oluja” na Kninsku krajinu, a potom i na istočnu Slavoniju, Baranju i istočni Srem. Kolona od 150.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine svila se prema Republici Srpskoj i dalje prema Jugoslaviji.

Krajem avgusta, u centru Sarajeva ponovo se dešavaju Markale. Od eksplozije granate nedaleko od te pijace poginulo je 37 i ranjeno 86 ljudi. Muslimanski mediji su za masakr odmah optužili srpsku stranu. General Mladić demantuje optužbe, a komanda UNPROFOR-a tvrdi da je napad izveden sa položaja bosanskih Srba.

Tog ljeta, u pregovorima o bosanskoj krizi, Amerikanci preuzimaju vodeću ulogu, a rukovodstvo Republike Srpske da svoj nastup u mirovnim pregovorima u potpunosti usaglasi sa Saveznom Republikom Jugoslavijom.

Početkom septembra 1995. godine, predstavnici Hrvatske, Savezne Republike Jugoslavije i bosanske Vlade, u Ženevi su usvojili Sporazum o osnovnim principima za uređenje BiH. Usaglašeno je da će BiH, kao nezavisna država, biti sastavljena od dva entiteta - Federacije BiH i Republike Srpske. Prvom entitetu će pripasti 51% teritorije, drugom preostalih 49%.

Pregovore o miru u Bosni u potpunosti preuzima Amerikanac Ričard Holbruk koji neprestano krstari između Miloševića, Tuđmana i Izetbegovića. I dok traje Holbrukova šatl diplomatija, Hrvati i muslimani počinju nove ofanzive na srpske teritorije i zauzimaju Vozuću, dio Ozrena, srpske opštine na zapadu Republike Srpske i kreću prema Banjaluci, gdje se zaustavljaju.

Konačno, u minut poslije ponoći, 12. oktobra stupio je na snagu Sporazum o prekidu vatre i svih neprijateljskih vojnih dejstava na cijeloj teritoriji BiH. Mir je bio na vidiku, kao i konačno mirovno rješenje za Bosnu i Hercegovinu.



Poslije dvadesetodnevnih razgovora u Dejtonu, parafiran je Opšti okvirni sporazum o miru u Bosni i Hercegovini, kao i 12 aneksa koji predstavljaju sastavni dio sporazuma. Tri dana kasnije, rukovodstvo Republike Srpske u Beogradu je, uprkos nekim bolnim rješenjima za Republiku Srpsku, kako je tada navedeno, prihvatilo Sporazum iz Dejtona.

U Jelisejskoj palati u Parizu, 14. decembra, Milošević, Tuđman i Izetbegović potpisali su Opšti okvirni sporazum o miru u BiH i njegove anekse. Republika Srpska je tada konačno ozvaničila svoje postojanje.

BN TV

Komentari / 46

Ostavite komentar
Name

Skeptik

09.01.2019 06:35

I za to svo opisano vrijeme Dodik Milorad nije bi uz svoj narod, boravio je na sigurnom u Beogradu. Cijeli rat se bavio švercom nafte i cigareta tj. bio je okorjeli ratni profiter.

ODGOVORITE
Name

Da

09.01.2019 07:35

Upravo tako.Kaze Srpska trilogija: kada se rat zavrsi oni koji su bili nazad idu naprijed a oni koji su bili naprijed idu nazad,,i nazalost to je danas tako i gore!

Name

I ne samo to -

09.01.2019 07:43

Nego, sastajuci se po Italiji sa tadasnjim, a vjerovatno i sadasnjim hababom Sejfudinom Tokicem i smucajuci se po evropskim NATO bazama, sto ce kulminirati poslije rata kada je na njihovim transporterima PREVRATOM srusio vlast i otjerao legalnog i legitimnog predsjednika Republike N. Poplasena. P.S. Kada su ga pitali NATO-ovci - kako misli da srusi aktuelnu vlast, on je lakonski odgovorio "Vi idete sa tenkovima, a mi ulazimo za Vama"!

Name

zvornik

09.01.2019 08:02

juče u Zvorniku je bio kao neki skup boraca , na tom skupu bilo je stotinjak ljudi i neljudi od tog broja bilo je desetak boraca ostalo su bili dezerteri , gu....ičari , poltroni i uhljebi to jest oni koji nemaju nikakve veze sa borcima i koji bi opet pobjegli . Obično borci i neznaju kad se šta obilježava , a i nema ih otišli da rintaju po bijelom svijetu da prehrane porodicu jer su im ovi neljudi zauzeli radna mjesta .

Name

Mihajlo

09.01.2019 08:05

Kako to da su drugi stvarali i odbranili RS , a burle jedini ima pravo da je opljacka, unisti privredu i rastjera mladost ovog naroda po Evropi??

Name

Istina

09.01.2019 08:30

Sve su to ratni profiteri, ili jos gore, ratni profiteri i ratni zlocinci. Ili jos gore, unistavatelji imena, cestitosti, i dostojanstva, jednog naroda.

Name

Ko duša

09.01.2019 08:38

Trebalo bi napomenuti da je oko 40% srpskog stanovništva podignuto u tom prekrajanju i sličan broj drugih, da su to ratna prekrajanja i da se narod u tome nije pitao, da se već tada naziralo današnje čedo u kom je životno bilo zabranjeno istinu govoriti. Sjetimo se kako su ljudi zdravog razuma prolazili, Riste Đoge, sjetimo se da imamo slučajeva gdje su poginula tri brata, otac i majka u izbjeglištvu od patnje pomrli, a četvrti po zakonu još nije na red došao ni za neki smještaj jer nema volje da obilazi korumpirane institucije...)).

Name

Re Skeptik

09.01.2019 08:40

Zaboravili ste i da je bio poslanik u muslimanskom Sarajevu, i prodavao srpske interese , kao što ih danas potpuno uništava

Name

Bb

09.01.2019 08:42

Meni je muka, jer i ja ovdje živim i znao sam da se gradi država profitera tj. etnitet koji bi mogao biti i najtragičniji po srpski narod.

Name

bl

09.01.2019 09:09

Drzavom RS koju je narod velikim zrtvama izborio umjesto da smo dobili slobodu i prosparitetnu drzavu dobili smo jednu tiraniju nad narodom gde ljudima otimaju svinje iz obora jer nisu platili rtrs preplatu,dobili smo namete i poreze ,dobili smo da narod iseljava i napusta vjekovna ognjista jer je zivot u RS nemoguc zbog lopovluka,siromastva,korupcije,nepotizma,poreza,akciza itd Rezim radi sve da zivot u RS bude sto tezi i da se narod iseli po nalogu MMFa. Ginuli su najbolji a danas vladaju najgori olosi

Name

Dejan

09.01.2019 10:06

Imali smo grb Nemanjica,himnu Boze pravde,VRS,Carine,tablice,slavu i danRS....a onda je izvrsen drzavni udar 97-e.Dosao je Dodik.I sta imamo danas?Nemam grb vec nesto sto zovu amblem,nemamo himnu imamo neku svecanu pjesmu,nemamo VRS,9.1 nije dan republike... imamo policijske esjadrone kao u juznoj americi.Partijsku policiju.Jos samo nju da srusi Dodik i presao je igricu.Zavrsuio je sve zbog cega je i doveden na tenku 97-e.Mene je sramota obog cirkusa u BL danas.

Name

Darwill

09.01.2019 10:36

U mojoj opštini je do Vens Ovenovog plana poginulo 15 boraca, a nako njega do kraja rata još 150.

Name

re Dejan

09.01.2019 10:59

U pravu si.Baja je ukinuo i grb i himnu boze pravde,ukino bi zastavu da su to trazili od njega.Ukinuli su i grb Banjaluke sa 4 s.Nakon sto su ga tenkovima doveli na vlast ukino je i pasos BiH na kome je pisalo velikim slovima Republika Srpska,ukino je platni promet sa srbijm i dinar ,ukino je autotablice RS i licne karte.Baja je nevidjeni izdajnik kojeg su nam poturili i tenkovima instaliralii na vlast da nas unisti

Name

BURLE

09.01.2019 11:08

A JEST ISO RONHIL U RATU DA NIJE BILO RONHILA NE BI BILO NI REPUBLIKE SRPSKE JESTE CULI NARODE,ZATO PSSST TISINA NI RIJEC DA NISAM CUO ZVACU LUKACA ODMA ???

Name

VRS

09.01.2019 06:42

FOTOGRAFIJE NAJBOLjE GOVORE KO JE I KAKO STVORIO REPUBLIKU SRPSKU. TO SE ZNA

ODGOVORITE
Name

Re

09.01.2019 07:20

Doduše i Rudonja je malkice aktivno davao svoj doprinos ali kao oponent, u skupštini je za sve krucijalne zaključke većine glasao protiv! Ne zaboravimo, Dodik je bio aktivan član antisrpskog Saveza reformskih snaga Ante Markovića.

Name

ZALOSNO je

09.01.2019 07:26

Samo KOME su je stvarali.Narodu nisu sigurno jer da su se borili za narod nebi nam sad ovako bilo da samo njih par dezertera i kriminalaca uziva u njoj. Dok oni koji su je stvarali zna se gdje su i sta im se radi od naroda kako ih ti pojedinci ugnjetavaju,tuku i na kraju ubijaju upravo one koji su se borili za RS cak i njihove porodice.

Name

Pzd

09.01.2019 07:43

RS je stvorio narod boreci se za svoj opstanak na svojim prostorima nažalost političari su uspjeli to devalvirati

Name

re

09.01.2019 08:08

Ti koji su je planirali i stvarali sada su po zasluzi ili pod zemljom ili u zatvoru

Name

Dado

09.01.2019 09:36

Bitno je da je Dodo borac prve kategorije i da je odlikovan Ordenom Nemanjica za doprinos u ratu,i kakva nam je ovo drzava.

Name

Kazete

09.01.2019 07:22

SDS, SDA I HDZ tri nacionalne stranke. Moje je pitanje, šta su one danas?

ODGOVORITE
Name

luu

09.01.2019 10:04

Radi nesposobnosti su nas uveli u rat, izveli iz njega i vodili bi nas u buducnost, a sve vodje bili clanovi KPJ. Da nije tuzno crko bi od smijeha!

Name

BORAC R SRPSKE

09.01.2019 07:35

STVARALI SMO R SRPSKU DA BI U NJOJ UZIVALI DEZERTERI RATNI PROFITERI I KRIMINALCA NA CELU SA DODIKOM.

ODGOVORITE
Name

ma da

09.01.2019 07:40

Niko nas nista nije pitao...Zasto nismo ko Makedonija mirno se razisli.Jedni potjerali muslimane ovi drugi srbe...i onda moras u rat..nedaju ti dalje ...rado Srbin ide u vojnike dva ga vuku a trojica tuku...ostali bez svega..radnih mjesta..svog imanja i zasto sam ovdje ..kad sam htio u druge zemlje ne daju...moras ratovati..sad molim Boga da mi djeca odu..a tako je na sve tri strane..neko svercovao neko avionima bjezao..a ratovali seljaci..rudari..pusti istoriju imal zivota igdje osim u ovom paklu..narod umire od cemera i jada

ODGOVORITE
Name

Khal Drogo

09.01.2019 07:42

Свакако ова тема захтијева и опширнији, садржајни текст, пуно детаљније обрађен, но и овај је добар, замјерка је превише селективан приступ гдје су неки догађаји, који су се морали поменути, изостављени. Но не мари, + за текст којим се подсјетило како је рођена наша република. Рођена је у драматилним временима, ту је важно да Срби нису били ти који су испровоцирали догађаје, већ они који су зарад својих болесних идеја узроковали много патње и увукли бившу РБиХ у ратни хаос. Српска је рођена како написах у драматичним околностима, и као одговор на насртаје подлаца и хуља који су кренули да распарчају једну земљу и као одговор на стално гажење воље и тежње једног народа, издржала је бројне ударе, војне, НАТО савеза, регуларне ХВ, тзв АБиХ, политичке, опасно се ударало на Српску, насрће се, не престаје то, разна поган и данас насрће, негирају је и укидају, проклњу и демонизују, ричу и арлаучу, џаба им, Српска опстаје. Данас на овај дан нико нема право да уноси подјеле, раздор, ово је дан свих оних којима је Српска на срцу, ни да кмечи, што је овако, што није боље, или што су неки лупежи на власти. Ти који то раде, раде по упутствима подлаца који би да укаљају овај дан, или су малоумни, исти клинац. У ову Српску је пуно тога уграђена, године страдања, патње, и животи оних најбољих међу нама, и ово кроз шта пролазимо је процес кроз који се мора проћи, имамо и посртање, економско, на жалост и морално, духовно и културно, ваља порадити да кренемо путем оздрављења и да Српска буде угодније мјесто за живот. Свим грађанима Српске, срећан 27.рођендан наше отаџбине.

ODGOVORITE
Name

naravno

09.01.2019 08:21

A zašto je predadoste dezerterima i profiterima.Samo pitam,zašto podjeliste borce,ljudino moja nekom rat nekom brat,a biti izbjeglica poslije Dejtona je ravno smrti,umreš i neoživljavaš nikada,zato što te tvoja država koju si stvarao šuta kao budalu,višak si naroda...živjela Republika

Name

re

09.01.2019 08:36

Nevidi ovaj Khal pola metra ispred sebe, uhljebio se negdje i tipka iz kabineta, a vjerovatno je i član više nadzornih odbora ..

Name

samo jakoo

09.01.2019 09:31

Vremena stvaranja RS su bila vremena ponosa i slave,Ljudi su napustali poslove po Njemackoj , Svicarskoj,Sloveniji itd da se pridruze VRS i borbi srpskog naroda,naprimer Milan Lukic iz visegrada je napustio Svajcarsku i svoje vjenacanje sa svajcarskom drzavljankom...pa Bosko Peric Pesa iz Brckog koji je dosao iz Slovenije i mnogo drugi znani i neznani junaci.I sam sam napustio srednju skolu i pobjegao od kuce pre vremena se prijavio u VRS.Ali ovo danas nije drzava za koju smo se borili ,ovo nije nasa drzava ovo je drzava kriminala korupcije lopovluka,drzava u kojoj su srusene sve moralne vrednosti.Izdajnici koji su dosli tenkovima sfora na vlast su sve unistili,danas se stidim sto sam Srbin sto smo najjdani i najsiromasniji narod u evropi.Danas vladaju i slave oni koji su se krili po Beogradu i Novom sadu .Sram vas bilo lopovi izdajnici znate li se vi stiditi 23000 najboljih je dalo zivote da bi banda danas harala i ugnjetavala srpski narod.. Majko Pesina rodila si heroja https://www.youtube.com/watch?v=qv0PxTqeTUo

Name

Rade

09.01.2019 08:06

NEMA NIGDJE ONIH KOJI SU SVOJU KRV PROLIVALI SAMO RATNI PROFITERI DANAS SLAVE I CRPE ONO ŠTOSU OVI NA SLIKAMA STVARALI MILORAD DODIK IZNESE KEV NJIHOVU U RUSIJU I SRBIJU NJEGOVI KRIMINALCI TADAŠNJI RATNI PROFITERI ISTO TAKO BORCI NA IVICI SIROMAŠTVA A DODIKOVA PORODICA IZ NJIHOVE KRVI STVORILA 5 MILIJARDI KAPITALA ČAST R SRBSKOJ I ONIMA KOJI SU JE STVARALI A ONE PO..... AM KOJI SLAVE A PUŠKE NISU VIDJELI A KAMOLI RATIŠTE DANAS TUKU PROGONE I UBIJAJU DJECU OD BORACA DOKLE OVO NARODE MISLITE TRPITI DOKLE NARODE DIŽI SE DASE SKINE DIKTATOR I POHAPSE ON I NJEGOVI JATACI

ODGOVORITE
Name

Asti

09.01.2019 08:11

PROČITAJ OVO RUDONJA GDJESI TI BIO TADA U ŠVERCU CIGARETA I DRUGIH STVARI A ŠTA DANAS RUDONJA RADIŠ ISTO TO ŠTOSI RADIO 90 IH RUDONJA NETREBALO TEBI I TVOJOJ PORODICI SVE ŠTOSI NEZAKONITO UKRAO OD NARODA

ODGOVORITE
Name

mile

09.01.2019 08:19

Mi smo je stvorili,mi cemo je i unistiti,za cetri godine 300 000 ljudi otislo,za 20 godina nece imati ko da slavi ovaj dan,laku noc...vidimo se u Njemackoj

ODGOVORITE
Name

Ne zaboravi

09.01.2019 09:00

Sjetimo se kad je Milorad Dodik pljuvao po Karadzicu i Mladicu,pa govorio da se ponosi sto nije bio u ratu, a isto tako tvrdio da je ateista i da je to njegovo pravo.Danas veliki borac i veliki vjernik.Sta je istina?

Name

pop

09.01.2019 10:13

to i jest cilj ovih sektasima. presjednicin djed je bio ustasa a rodjak komandant hvo u derventi.koga ona zastupa .dodik neka nadje ko su mu bilii djedovi.

Name

KV

09.01.2019 08:39

Da, da, kad je Armija stigla nadomak Banjaluke, potpisase sporazum koji su ranije vise puta odbujali.

ODGOVORITE
Name

BL Revolt

09.01.2019 09:22

Naravno,isto kao što su 1991.JNA zaustavljali tri puta kod Novske i kao što su bombardovali VRS 1994. i 1995.američke bombe.Malo činjenica nije zgoreg reći...

Name

ston

09.01.2019 10:05

Balkanci nikako da svate da ameri stvaraju i razbijaju drzave. Niko ne moze napravit drzavu bez njihovog potpisa to je cinjenica

Name

kuku nama sa nama

09.01.2019 08:47

Bilo se sito pa su zato svi bili voljni da se puca,da vide kako je to...medjutim evo vam ga sad.Nažalost,citajuci ovo i sjecajuci se sebe u tim danima,ako bi se ponovo moralo...hvala lijepo...nikad. vise za srpstvo..bicu Brankovic,sto da ne..za svoje dupe

ODGOVORITE
Name

Laktasi

09.01.2019 09:11

Radovane vrati nam se vrati Baja ce nam drzavu prodati

ODGOVORITE
Name

Hmmm

09.01.2019 09:22

Ovdje a i u drugim tekstovima je za primjeriti da je srbija ta koja je donosila sve odluke u ime rs-a..narodi rs-a su bili samo zaduzeni da pate, umiru i da se bore da ostanu zivi..hvala im na podrsci

ODGOVORITE
Name

Cane

09.01.2019 09:44

dobrica je bio iskren da smo najveci lazovi na svetu...to je nasa istina i od nje i lopovluka zivimo...zato nam je sve naopako.

ODGOVORITE
Name

na žalost

09.01.2019 10:35

Teškom mukom. Ali danas na proslavi nema zaslužnih, danas slave nezaslužni i dijele sebi ordenje. Eto kako je.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

09.01.2019 10:46

Napravio je onaj gdje je potisano primirje, a on je moze lako i ukinuti, a sto se tiče rata to je bila pat pozicija i tako je moglo 100 godina da traje...

ODGOVORITE
Name

BL VRS

09.01.2019 11:20

MUCENICI U HAGU CEKAJU DA IH KADIJA OSUDI, A BURLE KOJI IH JE TAMO POSLAO TUCE NAROD ,IPRAVI PARADE TIH ISTIH STRANACKIH FALANGI,DIJELI ORDENJE LEZBEJK..A, VODA SVOG PRIVATNOG PATRIJARHA KOJI MU SLAVU CITA KAO MECKU ,ZAKLINJUCI SE U RS.......... SRAMOTA DA JE NEMA VECE. A BORACA I OFICIRA KOJI SU OVO STVARALI NIGDJE...... E SRPSKI NARODE STA SI DOCEKAO

ODGOVORITE
Name

Re

09.01.2019 14:28

Znaš li šta je pojam MUČENIK i kome se dodjeljuje?necu ulaziti u to da ljudi misle da znaju šta Bog želi.

Name

SIN borca VRS

09.01.2019 12:03

Hvala vam na ovom profesionalnom tekstu. Ovo je put pomirenja i ujedinjenja pocijepanog naroda u RS. Onaj ko je napisao ovaj clanak treba da zna da je ucinio pravi stvar za RS. Pozdrav iz hercegovackog grada u kome zivi 6000 stanovnika a koji je u temelje RS ugradio 600 boraca.

ODGOVORITE
Name

AR

09.01.2019 15:33

Lijepo smo stvarali ovo zlo Evo kako nam se sad vraca Jad I bijeda Ali proslava je bitna

ODGOVORITE