ЕК: Звездина два лица и пораз у шпанској драми!

Звезда се вратила "из мртвих", али остала без победе у Малаги! Кошаркаши Црвене звезде поражени су у драматичној завршници другог кола Топ 16 фазе Еврокупа од Уникахе у Малаги 79:74.  Црвено-бели веома лоше почели у Малаги, па се вратили из великог минуса. Међутим, Реглендова тројка за изједначење стала на обручу, пет секунди пре краја.  Пораз опорог укуса! Црвена звезда се сломила још пре почетка утакмице, иако је пред крај спустила заостатак на само један поен, Уникаха није попуштала у преломним тренуцима и славила резултатом 79:74.

Кошарка 08.01.2019 | 23:14
ЕК: Звездина два лица и пораз у шпанској драми!
Шампион Србије враћа се из Шпаније са првим поразом у Топ 16 фази.

Звезда - Уникаха 79:74 (26:13, 25:24, 14:18, 14:19)

Према виђеном у првом делу меча у "Карпењи", све је указивало на дебакл екипе Милана Томића. Уникаха је у једном тренутку водила 18 поена разлике, Маик Цирбес се повредио и неповратно изашао у другој четвртини, а црвено-бели нису успевали да се "повежу" ни у одбрани, ни у нападу, у којем је једини активан био Стратос Перпероглу (23 поена).

Након виђеног у другом делу, остаће горак осећај зато што Београђани дефанзивно буђење нису украсили тријумфом, на паркету на којем су знали да праве велике преокрете.

Ограничили су црвено-бели домаћина на само један кош из игре у последњој четвртини (и то у првом нападу), вратили се у меч тројкама Филипа Човића и Огњена Добрића, али је хитац Џоа Регленда за прво изједначење стао на обручу.

Лопта се одбила домаћима у руке, а до краја је остало само пет секунди, па је Малага почела да слави први тријумф свог тима у Топ 16. Брајан Робертс "оверио" је победу искоришћеним бацањима, онако како је мирни Хаиме Фернандез "вукао" Шпанце кроз минуте одлуке (8/8 с линије пенала).

У завршници на један посед и један напад, на крају је пресудило – прво полувреме.

Уникаха је одиграла много боље у том делу игре, Звезда је "продала" много лопти, у нападу често деловала погубљено, док јој је у рекету "дувала промаја".

Играчи домаћег тима су то користили и створили велику разлику +18, па гости до краја нису имали довољно снаге за потпуни преокрет.

Бољи од осталих у тиму из Малаге били су Матијас Лесор са 16 поена и четири скока и Ђорђи Шермадини са 13 поена, а још неколико играча је имала по десет поена.

У Звезди је светла тачка био Стратос Перпероглу који је убацио 23 поена, добру ролу је имао Огњен Добрић са 10.

Звезда је први напад на мечу организовала обећавајуће. Маик Цирбес је отворио "ливаду" Бориши Симанићу, али је "четворка" црвено-белих промашила зицер на обручу.

То као да је предодредило како ће се меч даље одвијати па су зицере потом промашивали и Регленд и Цирбес, у нападу су губљене лопте, а Уникаха је поенима Фернандеса са линије пенала после осам и по минута игре први пут повела двоцифреном разликом 21:11.

Истовремено, Шпанци су изнуђивали фаулове док су у рекету играче Звезде "терорисали" Лесор и Шермадини, а прва деоница је завршена 26:13. Да све буде још горе, Цирбес се и повредио и није се враћао у игру до краја утакмице.

Другу четвртину обележио је Стратос Перпероглу. Баш када је Звезди почео да прети потпуни потоп, а црвено-бели губили и скоро 20 разлике, Перпероглу је погодио три узастопне тројке, а онда и кош уз фаул да би приближио свој тим на прихватљивих -11 у 16. минуту игре.

До краја полувремена Уникаха је успела да одбије напад и да на паузу оде са +14, 51:37.

У наставку је Уникаха остала без нападачког ритма. Руку на срце, Звезди је помагало и то што су играчи шпанског тима промашили много отворених шутева, али и што је Огњен Добрић унео праву дозу енергије која је била потребна тиму Милана Томића.

Како је Перпероглу доприносио у нападу, Добрић је радио у одбрани па је, када се прикључио и нападу кроз поене, гостујући тим почео да топи предност ривала.

Тројка, па онда украдена лопта и контра за 2+1 била је Добрићев потпис у трећој четвртини када је Звезда пришла на 65:55. Уз мање варијације, српски тим се до половине последње четвртине одржавао на минусу од десетак поена до тројке, а онда и слободних бацања Човића за 73:69.

Добрић је потом тројком примакао Звезду на поен заостатка на минут до краја, али је у једној од последњих акција Регленд остао кратак на дефанзивном скоку, Хаиме Фернандес је ухватио офанзивни скок и добио фаул.

Регленд је потом имао и шут за продужетак, промашио га је, а Брајан Робертс је отишао на линију пенала и решио меч.

Звезда и Уникаха сада имају по једну победу и пораз у Топ 16 фази у групи у којој су још и Валенсија и Лимож.

Још једно европско гостовање оставило је Црвену звезду без тријумфа. Ово је оставило опор укус, јер су се црвено-бели сломили пре почетка утакмице у Малаги, а касно паљење оставило је само већу горчину, јер је победа била надохват руке упркос приличној лошој игри свих водећих играча. Уникаха је од добијеног направила вересију и умало прокоцкала 18 поена вишка из друге четвртине, али су играчи Црвене звезде на крају ипак остали кратких рукава - 79:74 (26:13, 25:24, 14:18, 14:19).

Утакмица је на моменте неодољиво подсетила на онај сусрет из марта 2016. године, када је Црвена звезда фуриозном игром у другом полувремену надокнадила 19 поена заостатка и потписала тријумф с много ауторитета. Није се дало да црвено-бели и ове вечери ураде нешто слично, али су били на само један кош од преокрета у последњем минуту утакмице! 

Све је почело, заправо, на минут и по пре последњег звука сирене, када је Филип Човић погодио два слободна бацања на из фаула одличног Гјоргија Шермадинија, када је Уникаха остала на само четири поена вишка. Брајан Робертс је промашио шут за три поена, после чега је Огњен Добрић својом другом тројком на утакмици разбудио Звезду! На семафору је стајало - 73:72, тачно минут пре краја! Али, није се могло даље. Хаиме Фернандез је узвратио са два пенала, Душан Ристић погодио зицер, али су Фернандез и Робертсдо краја били сигурни са црте. Тројку за изједначење код резултата 77:74 промашио је Џо Регланд...

Када је на супротној страни паркета освајач Еврокупа из 2017. године и један од главних фаворита за нови пехар, није довољан само један Стратос Перпероглу. Искусни ас једини је био нашпанован за овај судар и скакао је по живцима противничким играчима, али ни његових 23 поена нису били довољни, када је остатак тима значајно омануо. Огњен Добрић је као човек из другог плана испратио свог далеко искуснијег саиграча са тринаест поена, Филип Човић је дописао девет поена.

Тешко је објаснити шта се догодило са Црвеном звездом у Пикасовом граду током више од тридесет минута кошаркашког боја. Све што је могло да крене наопако - пошло је практично од првог судијског подбацивања лопте. А, осим у неколико кратких временских интервала, Црвена звезда није успела да ишчупа из замке коју је тим Луиса Казимира поставила за госте из Београда. Уникахина победа имала је потпис трилинга Гјорги Шермадини - Матијас Лесор - Сасу Салин. Јер, управо су они правили разлику на паркету и користили Звездина лоша одбрамбена решења, што се убрзо видело и на семафору. 

Упркос томе што је Уникаха тим са највише убачених тројки, Звезду је добила одличним пробијањем центарске линије коју су чинили Мајк Цирбес и Бориша Симанић. Казимиро је утакмицу почео са Шермадинијем иЛесором, што се вишеструко исплатило. Немац је поново био у својој минус фази. Нервозан, без енергије, слабих реакција и решења у оба поља. Симанић се није толико лоше носио с Лесором, мада је некадашњи играч Црвене звезде показао да би његова даља усмереност могла да буде управо на позицију четворке. Користио је своју окретност и снагу да још недовољно искусног Симанића избаци из ритма, а у одсуству Мохамеда Фајеа то је био велики проблем за Милана Томића и стручни штаб. Поготово јер Марко Кешељ није могао физички да парира снажном Французу, а Симанић је рано ушао у проблем с фауловима. 

Уникахина брза игра кроз транзицију и без много оклевања само је отежавала посао Звезди. Још када је неколико почетних акција прошло без проблема, домаћин је имао аутопут до Звездиног коша. Није се много тога променило ни са уласком Мајкла Оџа, пошто је Уникаха била у пуном залету. То какво ће усмерење добити утакмица било је јасно већ после прве деонице. Шермадини је командовао рекетом и користио сваки тренутак Цирбесове деконцентрације како би решио ситуацију, а исто је чинио Лесор противСиманића. На 26 поена из прве четвртине, Уникаха их је чак 14 убацила из непосредне близине коша, плус још шест са линије слободних бацања. Од тога Шермадини је после десет минута имао већ девет поена, четири скока и две асистенције, а Лесор још пет поена и две ухваћене лопте. Оних шест кошева изван линије 6,75 метара испоставио је Сасу Салин.

Колико је дефанзивно била у заостатку, толико је Звезда лоше извршавала и нападачке задатке. Не треба много коментарисати, довољно је само погледати бројке из уводног дела утакмице - 1/8 за два и погодак након седам узастопних промашаја, шест изгубљених лопти (до полувремена девет). Да није било неких спорадичних хитаца са дистанце, разлика би била још већа. Када је Уникаха ухватила добар ритам и експресно отишла на 15 поена вишка (26:11), а убрзо и на максималних 18 (35:17) после минијатуре Драгана Милосављевића уз пет узастопних поена, било је очигледно да је Звезди недостајала енергија, концентрација, неко мирне руке. То је покушао да буде Стратос Перпероглу, који је серијом тројки ублажио заостатак, али није могао више од тога. Јер, Уникахини играчи нису спуштали ангажованост ни за један проценат, јасно знајући да након пораза у Валенсији, али и два везана неуспеха код куће више нема простора за експериментисање. 

Звездин посао касније је отежала и Цирбесова повреда у другој четвртини, када је добио ударац због којег је по изласку са терена отишао у свлачионицу и више се није враћао ни на клупу. Ни учинак Звездиних стартера није био добар. Џо Регленд остао је на само седам поена, уз шест скокова, пет асистенција и две украдене лопте, али и шест изгубљених поседа. Били Берон је такође имао седам поена, уз пет изгубљених лопти. Бранко Лазић и Мајк Цирбес остали су на нули, док је Бориша Симанић такође убацио само седам поена. Дакле, стартних пет имало је 21 поен укупно. Стратос Перпероглу, подсетимо, 23 са клупе. 

Црвена звезда ни по једном аспекту приказаног на терену у већем делу сусрета није смела да се нада победи. Али је и поред свега била јако близу, због свега учињеног у последњој четвртини...

Код Уникахе 16 поена имао је Лесор, 13 је убацио Шермадини, уз девет скокова, док су по десет поена имали Фернаднез, Салин и Вилтџер. Драган Милосављевић је имао седам поена (2/5 из игре, 1/3 за два), уз један скок.

УНИКАХА - ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 79:74 (26:13, 25:24, 14:18, 14:19)

Дворана: Хозе Марија Мартин Карпена
Гледалаца: 5.032
Судије: Христос Христодулу, Клеменс Фриц и Гитис Вилијус

УНИКАХА: Окоу, Фернандез 10, Стилма, Салин 10, Дијез 2, Милосављевић 7, Санчез, Шермадини 13, Вачински, Робертс 11, Лесор 16, Вилтјер 10

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Регленд 7, Човић 9, Кешељ, Перпероглу 23, Давидовац, Лазић, Берон 7, Добрић 13, Ристић 4, Симанић 7, Цирбес, Оџо 4

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар