EK: Zvezdina dva lica i poraz u španskoj drami!

Zvezda se vratila "iz mrtvih", ali ostala bez pobede u Malagi! Košarkaši Crvene zvezde poraženi su u dramatičnoj završnici drugog kola Top 16 faze Evrokupa od Unikahe u Malagi 79:74.  Crveno-beli veoma loše počeli u Malagi, pa se vratili iz velikog minusa. Međutim, Reglendova trojka za izjednačenje stala na obruču, pet sekundi pre kraja.  Poraz oporog ukusa! Crvena zvezda se slomila još pre početka utakmice, iako je pred kraj spustila zaostatak na samo jedan poen, Unikaha nije popuštala u prelomnim trenucima i slavila rezultatom 79:74.

Košarka 08.01.2019 | 23:14
EK: Zvezdina dva lica i poraz u španskoj drami!
Šampion Srbije vraća se iz Španije sa prvim porazom u Top 16 fazi.

Zvezda - Unikaha 79:74 (26:13, 25:24, 14:18, 14:19)

Prema viđenom u prvom delu meča u "Karpenji", sve je ukazivalo na debakl ekipe Milana Tomića. Unikaha je u jednom trenutku vodila 18 poena razlike, Maik Cirbes se povredio i nepovratno izašao u drugoj četvrtini, a crveno-beli nisu uspevali da se "povežu" ni u odbrani, ni u napadu, u kojem je jedini aktivan bio Stratos Perperoglu (23 poena).

Nakon viđenog u drugom delu, ostaće gorak osećaj zato što Beograđani defanzivno buđenje nisu ukrasili trijumfom, na parketu na kojem su znali da prave velike preokrete.

Ograničili su crveno-beli domaćina na samo jedan koš iz igre u poslednjoj četvrtini (i to u prvom napadu), vratili se u meč trojkama Filipa Čovića i Ognjena Dobrića, ali je hitac Džoa Reglenda za prvo izjednačenje stao na obruču.

Lopta se odbila domaćima u ruke, a do kraja je ostalo samo pet sekundi, pa je Malaga počela da slavi prvi trijumf svog tima u Top 16. Brajan Roberts "overio" je pobedu iskorišćenim bacanjima, onako kako je mirni Haime Fernandez "vukao" Špance kroz minute odluke (8/8 s linije penala).

U završnici na jedan posed i jedan napad, na kraju je presudilo – prvo poluvreme.

Unikaha je odigrala mnogo bolje u tom delu igre, Zvezda je "prodala" mnogo lopti, u napadu često delovala pogubljeno, dok joj je u reketu "duvala promaja".

Igrači domaćeg tima su to koristili i stvorili veliku razliku +18, pa gosti do kraja nisu imali dovoljno snage za potpuni preokret.

Bolji od ostalih u timu iz Malage bili su Matijas Lesor sa 16 poena i četiri skoka i Đorđi Šermadini sa 13 poena, a još nekoliko igrača je imala po deset poena.

U Zvezdi je svetla tačka bio Stratos Perperoglu koji je ubacio 23 poena, dobru rolu je imao Ognjen Dobrić sa 10.

Zvezda je prvi napad na meču organizovala obećavajuće. Maik Cirbes je otvorio "livadu" Boriši Simaniću, ali je "četvorka" crveno-belih promašila zicer na obruču.

To kao da je predodredilo kako će se meč dalje odvijati pa su zicere potom promašivali i Reglend i Cirbes, u napadu su gubljene lopte, a Unikaha je poenima Fernandesa sa linije penala posle osam i po minuta igre prvi put povela dvocifrenom razlikom 21:11.

Istovremeno, Španci su iznuđivali faulove dok su u reketu igrače Zvezde "terorisali" Lesor i Šermadini, a prva deonica je završena 26:13. Da sve bude još gore, Cirbes se i povredio i nije se vraćao u igru do kraja utakmice.

Drugu četvrtinu obeležio je Stratos Perperoglu. Baš kada je Zvezdi počeo da preti potpuni potop, a crveno-beli gubili i skoro 20 razlike, Perperoglu je pogodio tri uzastopne trojke, a onda i koš uz faul da bi približio svoj tim na prihvatljivih -11 u 16. minutu igre.

Do kraja poluvremena Unikaha je uspela da odbije napad i da na pauzu ode sa +14, 51:37.

U nastavku je Unikaha ostala bez napadačkog ritma. Ruku na srce, Zvezdi je pomagalo i to što su igrači španskog tima promašili mnogo otvorenih šuteva, ali i što je Ognjen Dobrić uneo pravu dozu energije koja je bila potrebna timu Milana Tomića.

Kako je Perperoglu doprinosio u napadu, Dobrić je radio u odbrani pa je, kada se priključio i napadu kroz poene, gostujući tim počeo da topi prednost rivala.

Trojka, pa onda ukradena lopta i kontra za 2+1 bila je Dobrićev potpis u trećoj četvrtini kada je Zvezda prišla na 65:55. Uz manje varijacije, srpski tim se do polovine poslednje četvrtine održavao na minusu od desetak poena do trojke, a onda i slobodnih bacanja Čovića za 73:69.

Dobrić je potom trojkom primakao Zvezdu na poen zaostatka na minut do kraja, ali je u jednoj od poslednjih akcija Reglend ostao kratak na defanzivnom skoku, Haime Fernandes je uhvatio ofanzivni skok i dobio faul.

Reglend je potom imao i šut za produžetak, promašio ga je, a Brajan Roberts je otišao na liniju penala i rešio meč.

Zvezda i Unikaha sada imaju po jednu pobedu i poraz u Top 16 fazi u grupi u kojoj su još i Valensija i Limož.

Još jedno evropsko gostovanje ostavilo je Crvenu zvezdu bez trijumfa. Ovo je ostavilo opor ukus, jer su se crveno-beli slomili pre početka utakmice u Malagi, a kasno paljenje ostavilo je samo veću gorčinu, jer je pobeda bila nadohvat ruke uprkos priličnoj lošoj igri svih vodećih igrača. Unikaha je od dobijenog napravila veresiju i umalo prokockala 18 poena viška iz druge četvrtine, ali su igrači Crvene zvezde na kraju ipak ostali kratkih rukava - 79:74 (26:13, 25:24, 14:18, 14:19).

Utakmica je na momente neodoljivo podsetila na onaj susret iz marta 2016. godine, kada je Crvena zvezda furioznom igrom u drugom poluvremenu nadoknadila 19 poena zaostatka i potpisala trijumf s mnogo autoriteta. Nije se dalo da crveno-beli i ove večeri urade nešto slično, ali su bili na samo jedan koš od preokreta u poslednjem minutu utakmice! 

Sve je počelo, zapravo, na minut i po pre poslednjeg zvuka sirene, kada je Filip Čović pogodio dva slobodna bacanja na iz faula odličnog Gjorgija Šermadinija, kada je Unikaha ostala na samo četiri poena viška. Brajan Roberts je promašio šut za tri poena, posle čega je Ognjen Dobrić svojom drugom trojkom na utakmici razbudio Zvezdu! Na semaforu je stajalo - 73:72, tačno minut pre kraja! Ali, nije se moglo dalje. Haime Fernandez je uzvratio sa dva penala, Dušan Ristić pogodio zicer, ali su Fernandez i Robertsdo kraja bili sigurni sa crte. Trojku za izjednačenje kod rezultata 77:74 promašio je Džo Regland...

Kada je na suprotnoj strani parketa osvajač Evrokupa iz 2017. godine i jedan od glavnih favorita za novi pehar, nije dovoljan samo jedan Stratos Perperoglu. Iskusni as jedini je bio našpanovan za ovaj sudar i skakao je po živcima protivničkim igračima, ali ni njegovih 23 poena nisu bili dovoljni, kada je ostatak tima značajno omanuo. Ognjen Dobrić je kao čovek iz drugog plana ispratio svog daleko iskusnijeg saigrača sa trinaest poena, Filip Čović je dopisao devet poena.

Teško je objasniti šta se dogodilo sa Crvenom zvezdom u Pikasovom gradu tokom više od trideset minuta košarkaškog boja. Sve što je moglo da krene naopako - pošlo je praktično od prvog sudijskog podbacivanja lopte. A, osim u nekoliko kratkih vremenskih intervala, Crvena zvezda nije uspela da iščupa iz zamke koju je tim Luisa Kazimira postavila za goste iz Beograda. Unikahina pobeda imala je potpis trilinga Gjorgi Šermadini - Matijas Lesor - Sasu Salin. Jer, upravo su oni pravili razliku na parketu i koristili Zvezdina loša odbrambena rešenja, što se ubrzo videlo i na semaforu. 

Uprkos tome što je Unikaha tim sa najviše ubačenih trojki, Zvezdu je dobila odličnim probijanjem centarske linije koju su činili Majk Cirbes i Boriša Simanić. Kazimiro je utakmicu počeo sa Šermadinijem iLesorom, što se višestruko isplatilo. Nemac je ponovo bio u svojoj minus fazi. Nervozan, bez energije, slabih reakcija i rešenja u oba polja. Simanić se nije toliko loše nosio s Lesorom, mada je nekadašnji igrač Crvene zvezde pokazao da bi njegova dalja usmerenost mogla da bude upravo na poziciju četvorke. Koristio je svoju okretnost i snagu da još nedovoljno iskusnog Simanića izbaci iz ritma, a u odsustvu Mohameda Fajea to je bio veliki problem za Milana Tomića i stručni štab. Pogotovo jer Marko Kešelj nije mogao fizički da parira snažnom Francuzu, a Simanić je rano ušao u problem s faulovima. 

Unikahina brza igra kroz tranziciju i bez mnogo oklevanja samo je otežavala posao Zvezdi. Još kada je nekoliko početnih akcija prošlo bez problema, domaćin je imao autoput do Zvezdinog koša. Nije se mnogo toga promenilo ni sa ulaskom Majkla Odža, pošto je Unikaha bila u punom zaletu. To kakvo će usmerenje dobiti utakmica bilo je jasno već posle prve deonice. Šermadini je komandovao reketom i koristio svaki trenutak Cirbesove dekoncentracije kako bi rešio situaciju, a isto je činio Lesor protivSimanića. Na 26 poena iz prve četvrtine, Unikaha ih je čak 14 ubacila iz neposredne blizine koša, plus još šest sa linije slobodnih bacanja. Od toga Šermadini je posle deset minuta imao već devet poena, četiri skoka i dve asistencije, a Lesor još pet poena i dve uhvaćene lopte. Onih šest koševa izvan linije 6,75 metara ispostavio je Sasu Salin.

Koliko je defanzivno bila u zaostatku, toliko je Zvezda loše izvršavala i napadačke zadatke. Ne treba mnogo komentarisati, dovoljno je samo pogledati brojke iz uvodnog dela utakmice - 1/8 za dva i pogodak nakon sedam uzastopnih promašaja, šest izgubljenih lopti (do poluvremena devet). Da nije bilo nekih sporadičnih hitaca sa distance, razlika bi bila još veća. Kada je Unikaha uhvatila dobar ritam i ekspresno otišla na 15 poena viška (26:11), a ubrzo i na maksimalnih 18 (35:17) posle minijature Dragana Milosavljevića uz pet uzastopnih poena, bilo je očigledno da je Zvezdi nedostajala energija, koncentracija, neko mirne ruke. To je pokušao da bude Stratos Perperoglu, koji je serijom trojki ublažio zaostatak, ali nije mogao više od toga. Jer, Unikahini igrači nisu spuštali angažovanost ni za jedan procenat, jasno znajući da nakon poraza u Valensiji, ali i dva vezana neuspeha kod kuće više nema prostora za eksperimentisanje. 

Zvezdin posao kasnije je otežala i Cirbesova povreda u drugoj četvrtini, kada je dobio udarac zbog kojeg je po izlasku sa terena otišao u svlačionicu i više se nije vraćao ni na klupu. Ni učinak Zvezdinih startera nije bio dobar. Džo Reglend ostao je na samo sedam poena, uz šest skokova, pet asistencija i dve ukradene lopte, ali i šest izgubljenih poseda. Bili Beron je takođe imao sedam poena, uz pet izgubljenih lopti. Branko Lazić i Majk Cirbes ostali su na nuli, dok je Boriša Simanić takođe ubacio samo sedam poena. Dakle, startnih pet imalo je 21 poen ukupno. Stratos Perperoglu, podsetimo, 23 sa klupe. 

Crvena zvezda ni po jednom aspektu prikazanog na terenu u većem delu susreta nije smela da se nada pobedi. Ali je i pored svega bila jako blizu, zbog svega učinjenog u poslednjoj četvrtini...

Kod Unikahe 16 poena imao je Lesor, 13 je ubacio Šermadini, uz devet skokova, dok su po deset poena imali Fernadnez, Salin i Viltdžer. Dragan Milosavljević je imao sedam poena (2/5 iz igre, 1/3 za dva), uz jedan skok.

UNIKAHA - CRVENA ZVEZDA 79:74 (26:13, 25:24, 14:18, 14:19)

Dvorana: Hoze Marija Martin Karpena
Gledalaca: 5.032
Sudije: Hristos Hristodulu, Klemens Fric i Gitis Vilijus

UNIKAHA: Okou, Fernandez 10, Stilma, Salin 10, Dijez 2, Milosavljević 7, Sančez, Šermadini 13, Vačinski, Roberts 11, Lesor 16, Viltjer 10

CRVENA ZVEZDA: Reglend 7, Čović 9, Kešelj, Perperoglu 23, Davidovac, Lazić, Beron 7, Dobrić 13, Ristić 4, Simanić 7, Cirbes, Odžo 4

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar