ЕЛ: Фенер стао у Москви!

Победнички низ Фенербахчеа прекинут у Русији, на паркету Химкија. Иако Швед није играо! Марковић водио Химки до победе над моћним Фенербахчеом! Кошаркаши Химкија победили су Фенербахче у мечу 17. кола Евролиге са 84:78 на свом терену.  Драма у Подмосковљу, Марковић и Гил зауставили Фенер.  Химки уписао вредну победу у 17. колу Евролиге.

Кошарка 08.01.2019 | 20:40
ЕЛ: Фенер стао у Москви!
Поентерски је свој тим предводио српски кошаркаш Стефан Марковић, а Химки је до тријумфа против "жилавог" Фенера дошао тек у продужетку узбудљиве утакмице која је могла на обе стране.

Марковић је уписао 13 поена, али је у чевртој четвртини дао једну од кључних тројки (за 66:66), која је вратила Химки у живот после налета и преокрета Фенера.

"Пефи" је меч завршио са 13 поена (3/3 тројке), четири скока и једном асистенцијом. Најближи су му били Ентони Гил и Ди Бост са по 12 поена.

У Фенербахчеу су се истакли Мелих Махумотолу са 18 и Јан Весели са 17 поена. Марко Гудурић је имао шест поена и пет асистенција, а Никола Калинић пет поена, четири асистенције и три скока.

Фенер је прву четвртину убедљиво добио 23:13 и имао потпуну контролу резултата. У тим тренуцима било је и неких заиста лепих потеза попут алеј-упа Гудурића и Веселог.

Химки се враћа у другој деоници и смањује разлику, да би на полувреме отишао са само три поена заостатка 41:38.

Чарлс Џенкинс је био расположен на старту треће четвртине па је асистенцијом и украденом лоптом примакао свој тим на само поен, али Фенер узвраћа асистенцијама Гудурића и поенима Веселог и одлази на 47:40.

Међутим, управо је Гудурић изгубљеном лоптом на два и по минута до краја омогућио вођство Химкију када је Гил поентирао за 53:51.

Уследила је тројка Џенкинса, а Химки је трећу четвртину завршио у плусу од три поена. У четвртој је Мелих Махмутолу погађао тешке тројке за Фенер и одржавао прикључак своје екипе која је на три минута до краја успела опет да поведе.

Стефан Марковић је тада другом узастопном тројком изједначио на 66:66 и прекинуо шест минута поентерске суше своје екипе, од тројке коју је претходно дао.

Напетост је виђена и у финишу када је Мели промашио слободно бацање за победу, па се отишло у продужетак у ком је Химки био сигурнији и заслужено је нанео тек други пораз Фенербахчеу у Евролиги ове сезоне.

Тим Жељка Обрадовића остаје први на табели са 15 победа и два пораза, Химки је 12. са седам победа и десет пораза.

Фенербахче је доживео први пораз после 12. победа у низу!

После 45 минута кошарке, екипа Жељка Обрадовића пала је у Подмосковљу и први пут изгубила 25. октобра:

Химки - Фенербахче 84:78 (13:23, 25:18, 19:13, 15:18, 12:6)

Био је то један од најдраматичнијих мечева сезоне, у којем је домаћин победио и без помоћи свог најбољег играча, Алексеја Шведа.

Капитен гостију Мелих Махмутоглу убацио је за четири четвртине 18 поена, уз само један промашај за три (4/5) и заједно са Јаном Веселим умало је довео евролигашког лидера до још једне победе.

Међутим, после узастопних промашаја Николе Калинића и Костаса Слукаса, Стефан Марковић је у претпоследњем минуту својом трећом тројком (3/3) изједначио на 66:66 и увео меч у пенал завршницу, у којој је умало постао трагичар.

Тачно 17 секунди пре краја, при резултату 72:71, бивши репрезентативац Србије преузео је лопту, изнудио фаул и промашио два слободна бацања. Фенер је тако стекао шансу да победи, али је Луиђи Датоме промашио после продора, а Николо Мели је ухватио офанзивни скок и изнудио прекршај при шуту.

Италијан је секунд пре краја четвртине стао на линију пенала и погодио само један шут, чиме је меч увео у продужетак, у којем је Химки стекао, па одбранио предност.

У додатном периоду важне поготке постигли су Ентони Гил и Тони Крокер, а Џордан Мики је у 44. минуту поставио недостижну предност 80:74, коју Фенер није успео да стигне или смањи, углавном промашујући шутеве из даљине.

Екипа Јоргоса Барцокаса је важним тријумфом повећала своје самопоуздање и још активније ушла у борбу за пласман у Топ 8. Са друге стране, Фенер ће и после другог неуспеха у сезони остати на првом месту до следећег кола.

Кошаркаши Химкија направили су изненађење у утакмици 17.кола Евролиге, пошто су после продужетка победили Фенербахче са 84:78. После 40 минута окршаја у предграђу Москве резултат је био 72:72. Домаћин је тако прекинуо низ Фенера од 12 победа у елитном континенталном такмичењу.

Фенербахче је одиграо одличну прву четвртину у којој је дошао и 13 поена предности, па је деловало да ће гости рутински привести посао крају. Ипак, то је био погрешан утисак, јер се Химки разиграо у наставку утакмице.

Стефан Марковић и Ди Бост су у потпуности вратили у живот тим из московског предграђа. Средином треће деонице Фенер је поново мало додао гас и отишао на седам разлике (47:40), а Јан Весели и Мелих Махмутоглу су одбили нови налет Химкија.

Ипак, то им није пошло за руком у завршној четвртини у којој су домаћи кошаркаши били мање нервозни и брзоплети од Обрадовићевих пулена.

У класичној пенал завршници рука је задрхтала Марковићу који је промашио оба слободна бацања на 17 секунди пре краја. Потом је српски бек фаулирао Никола Мелија 1,7 секунди пре звука сирена, а срећом по њега и Химки, Мели је био половичан па је утакмица отишла у продужетак.

Додатних пет минута ипак је донело руској екипи жарко жељену победу, пре свега захваљујући добро расположеном Ентонију Гилу, али Марковићу који је мирно дириговао игром.

Србин је меч завршио са 13 поена и шест скокова, Гил је убацио 12 поена, колико је дао и Бост, а Чарл Џенкинс додао је девет. У Фенербахчеу је доминирао Махмтоглу са 18 поена, један мање дао је Јан Весели, Марко Гудурић је постигао шест, Никола Калинић пет, а Жофри Ловерњ два поена.

Химки: Бост 12, Крокер 10, Вјалцев 2, Грин 9, Зајцев, Марковић 13 (3/3 за три, 7 ск), Монија, Гил 12 (7 ск), Зубков 3, Џенкинс 9, Томас 5, Мики 9 (5 ск, 4 ас).

Фенербахче: Грин, Мели 9, Махмутоглу 18 (4/7 за три), Калинић 5 (1/5 за три), Слукас 11, Гудурић 6 (5 ас), Весели 17 (4 ск, 5 ас, 5 изг), Гулер, Диксон 6, Дувериоглу 2, Датоме 2, Ловерњ 2.

Парови 17. кола

Химки - Фенербахче 84:78
Жалгирис - Ефес у току
Олимпијакос - Басконија 20.00
Гран Канарија - Реал 21.30

у среду

Дарушафака - ЦСКА 18.15
Панатинаикос - Бајерн 20.00
Макаби - Будућност 20.05
Армани - Барселона 20.45

Табела: Фенербахче 15-2, Реал 13-3, ЦСКА 12-4, Ефес 10-6, Олимпијакос 10-6, Барселона 9-7, Армани 8-8, Жалгирис 7-9, Басконија 7-9, Панатинаикос 7-9, Химки 7-10, Гран Канарија 6-10, Макаби 5-11, Будућност 3-13, Дарушафака 2-14.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар