EL: Fener stao u Moskvi!

Pobednički niz Fenerbahčea prekinut u Rusiji, na parketu Himkija. Iako Šved nije igrao! Marković vodio Himki do pobede nad moćnim Fenerbahčeom! Košarkaši Himkija pobedili su Fenerbahče u meču 17. kola Evrolige sa 84:78 na svom terenu.  Drama u Podmoskovlju, Marković i Gil zaustavili Fener.  Himki upisao vrednu pobedu u 17. kolu Evrolige.

Košarka 08.01.2019 | 20:40
EL: Fener stao u Moskvi!
Poenterski je svoj tim predvodio srpski košarkaš Stefan Marković, a Himki je do trijumfa protiv "žilavog" Fenera došao tek u produžetku uzbudljive utakmice koja je mogla na obe strane.

Marković je upisao 13 poena, ali je u čevrtoj četvrtini dao jednu od ključnih trojki (za 66:66), koja je vratila Himki u život posle naleta i preokreta Fenera.

"Pefi" je meč završio sa 13 poena (3/3 trojke), četiri skoka i jednom asistencijom. Najbliži su mu bili Entoni Gil i Di Bost sa po 12 poena.

U Fenerbahčeu su se istakli Melih Mahumotolu sa 18 i Jan Veseli sa 17 poena. Marko Gudurić je imao šest poena i pet asistencija, a Nikola Kalinić pet poena, četiri asistencije i tri skoka.

Fener je prvu četvrtinu ubedljivo dobio 23:13 i imao potpunu kontrolu rezultata. U tim trenucima bilo je i nekih zaista lepih poteza poput alej-upa Gudurića i Veselog.

Himki se vraća u drugoj deonici i smanjuje razliku, da bi na poluvreme otišao sa samo tri poena zaostatka 41:38.

Čarls Dženkins je bio raspoložen na startu treće četvrtine pa je asistencijom i ukradenom loptom primakao svoj tim na samo poen, ali Fener uzvraća asistencijama Gudurića i poenima Veselog i odlazi na 47:40.

Međutim, upravo je Gudurić izgubljenom loptom na dva i po minuta do kraja omogućio vođstvo Himkiju kada je Gil poentirao za 53:51.

Usledila je trojka Dženkinsa, a Himki je treću četvrtinu završio u plusu od tri poena. U četvrtoj je Melih Mahmutolu pogađao teške trojke za Fener i održavao priključak svoje ekipe koja je na tri minuta do kraja uspela opet da povede.

Stefan Marković je tada drugom uzastopnom trojkom izjednačio na 66:66 i prekinuo šest minuta poenterske suše svoje ekipe, od trojke koju je prethodno dao.

Napetost je viđena i u finišu kada je Meli promašio slobodno bacanje za pobedu, pa se otišlo u produžetak u kom je Himki bio sigurniji i zasluženo je naneo tek drugi poraz Fenerbahčeu u Evroligi ove sezone.

Tim Željka Obradovića ostaje prvi na tabeli sa 15 pobeda i dva poraza, Himki je 12. sa sedam pobeda i deset poraza.

Fenerbahče je doživeo prvi poraz posle 12. pobeda u nizu!

Posle 45 minuta košarke, ekipa Željka Obradovića pala je u Podmoskovlju i prvi put izgubila 25. oktobra:

Himki - Fenerbahče 84:78 (13:23, 25:18, 19:13, 15:18, 12:6)

Bio je to jedan od najdramatičnijih mečeva sezone, u kojem je domaćin pobedio i bez pomoći svog najboljeg igrača, Alekseja Šveda.

Kapiten gostiju Melih Mahmutoglu ubacio je za četiri četvrtine 18 poena, uz samo jedan promašaj za tri (4/5) i zajedno sa Janom Veselim umalo je doveo evroligaškog lidera do još jedne pobede.

Međutim, posle uzastopnih promašaja Nikole Kalinića i Kostasa Slukasa, Stefan Marković je u pretposlednjem minutu svojom trećom trojkom (3/3) izjednačio na 66:66 i uveo meč u penal završnicu, u kojoj je umalo postao tragičar.

Tačno 17 sekundi pre kraja, pri rezultatu 72:71, bivši reprezentativac Srbije preuzeo je loptu, iznudio faul i promašio dva slobodna bacanja. Fener je tako stekao šansu da pobedi, ali je Luiđi Datome promašio posle prodora, a Nikolo Meli je uhvatio ofanzivni skok i iznudio prekršaj pri šutu.

Italijan je sekund pre kraja četvrtine stao na liniju penala i pogodio samo jedan šut, čime je meč uveo u produžetak, u kojem je Himki stekao, pa odbranio prednost.

U dodatnom periodu važne pogotke postigli su Entoni Gil i Toni Kroker, a Džordan Miki je u 44. minutu postavio nedostižnu prednost 80:74, koju Fener nije uspeo da stigne ili smanji, uglavnom promašujući šuteve iz daljine.

Ekipa Jorgosa Barcokasa je važnim trijumfom povećala svoje samopouzdanje i još aktivnije ušla u borbu za plasman u Top 8. Sa druge strane, Fener će i posle drugog neuspeha u sezoni ostati na prvom mestu do sledećeg kola.

Košarkaši Himkija napravili su iznenađenje u utakmici 17.kola Evrolige, pošto su posle produžetka pobedili Fenerbahče sa 84:78. Posle 40 minuta okršaja u predgrađu Moskve rezultat je bio 72:72. Domaćin je tako prekinuo niz Fenera od 12 pobeda u elitnom kontinentalnom takmičenju.

Fenerbahče je odigrao odličnu prvu četvrtinu u kojoj je došao i 13 poena prednosti, pa je delovalo da će gosti rutinski privesti posao kraju. Ipak, to je bio pogrešan utisak, jer se Himki razigrao u nastavku utakmice.

Stefan Marković i Di Bost su u potpunosti vratili u život tim iz moskovskog predgrađa. Sredinom treće deonice Fener je ponovo malo dodao gas i otišao na sedam razlike (47:40), a Jan Veseli i Melih Mahmutoglu su odbili novi nalet Himkija.

Ipak, to im nije pošlo za rukom u završnoj četvrtini u kojoj su domaći košarkaši bili manje nervozni i brzopleti od Obradovićevih pulena.

U klasičnoj penal završnici ruka je zadrhtala Markoviću koji je promašio oba slobodna bacanja na 17 sekundi pre kraja. Potom je srpski bek faulirao Nikola Melija 1,7 sekundi pre zvuka sirena, a srećom po njega i Himki, Meli je bio polovičan pa je utakmica otišla u produžetak.

Dodatnih pet minuta ipak je donelo ruskoj ekipi žarko željenu pobedu, pre svega zahvaljujući dobro raspoloženom Entoniju Gilu, ali Markoviću koji je mirno dirigovao igrom.

Srbin je meč završio sa 13 poena i šest skokova, Gil je ubacio 12 poena, koliko je dao i Bost, a Čarl Dženkins dodao je devet. U Fenerbahčeu je dominirao Mahmtoglu sa 18 poena, jedan manje dao je Jan Veseli, Marko Gudurić je postigao šest, Nikola Kalinić pet, a Žofri Lovernj dva poena.

Himki: Bost 12, Kroker 10, Vjalcev 2, Grin 9, Zajcev, Marković 13 (3/3 za tri, 7 sk), Monija, Gil 12 (7 sk), Zubkov 3, Dženkins 9, Tomas 5, Miki 9 (5 sk, 4 as).

Fenerbahče: Grin, Meli 9, Mahmutoglu 18 (4/7 za tri), Kalinić 5 (1/5 za tri), Slukas 11, Gudurić 6 (5 as), Veseli 17 (4 sk, 5 as, 5 izg), Guler, Dikson 6, Duverioglu 2, Datome 2, Lovernj 2.

Parovi 17. kola

Himki - Fenerbahče 84:78
Žalgiris - Efes u toku
Olimpijakos - Baskonija 20.00
Gran Kanarija - Real 21.30

u sredu

Darušafaka - CSKA 18.15
Panatinaikos - Bajern 20.00
Makabi - Budućnost 20.05
Armani - Barselona 20.45

Tabela: Fenerbahče 15-2, Real 13-3, CSKA 12-4, Efes 10-6, Olimpijakos 10-6, Barselona 9-7, Armani 8-8, Žalgiris 7-9, Baskonija 7-9, Panatinaikos 7-9, Himki 7-10, Gran Kanarija 6-10, Makabi 5-11, Budućnost 3-13, Darušafaka 2-14.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar