Ударио га аутомобил када је имао девет година...

Преломи, ожиљици, а од данас - светска сцена! Занимљива животна прича новог штопера Блаугране, Жан Клер Тодибоа. . .

Фудбал 10.01.2019 | 22:40
Ударио га аутомобил када је имао девет година...
Барселона је довела и озваничила Жан Клер Тодибоа. Овај момак игра на позицији штопера и задњег везног, а од лета ће играти за Блауграну. Тада ће му истећи уговор са Тулузом, па ће као слободан играч, без обештећења, потписати за Блауграну. Многи су, када су видели вест од преласку Тодибоа у Барселону, поставили питање - о каквом је то играчу реч?

Овај тинејџер је напунио 19 година 30. децембра, до сада је дао један, први, професионални гол, у септембру. Какогод, његова каријера је могла да се заврши и пре него што је почела. И то из два разлога.

Први разлог - могао је да постане џудиста. А други, као што смо већ и првобитно истакли - када је имао девет година ударио га је аутомобил.

Негде у том периоду је морао да се определи за спорт којим ће да се бави јер је био врло добар и у фудбалу и у џуду. Какогод, обрт судбине је хтео да га удари аутомобил када је кренуо на тренинг џудоа.

"Био је 24. мај, имао сам девет година. Напустио сам кућу и кренуо на тренинг џудоа, прелазио сам улицу и аутомобил ме је ударио. Била је то прилична незгода", присетио се Тодибо за Ла Депецхе.

Повреде су биле неминовне.

"Имао сам повреде на костима обе ноге, као и на зглобовима. Било је ту неколико прелома", присетио сеТодибо.

У то време мали Тодибо је играо за Лез Лилас, а тренер Дилан Гренех је надгледао његов напредак.

"Нисмо били сигурни да ће икада заиграти фудбал поново", признао је тренер.

Нови штопер Барселоне је провео годину дана ван фудбала, али је то време искористио да се изгради као особа и ту му данас помаже.

"Он је млад играч који је увек био врло истрајан. Показао је то када је било време, упркос његовим годинама".

Тодибо је преболео то што се догодило.

"Још имам ожиљке, али то је за мене стара прича", каже Тодибо за кога се каже да је нешто слично ПолуПогби из Тулуза. Зато што је у млађим категоријама играо дефанзивног везног и био је капитен тима.

Тодибо је у ранијим интервјуима истакао да је имао два идола - Андреу Пирла и Тијага Силву. Постао је 22. француски фудбалер у историји Барселоне, а неће моћи да задржи број 33 јер су бројеви у оптицају од 1 до 25.

Тодибо је рођен у Кајену, главном граду Француске Гвајане у Јужној Америци. Занимљиво, још један спортиста је рођен у том граду - ради се о Кевину Серафану, кошаркашу Барселоне. Први професионални меч је одиграо 19. августа 2018, а већ сада је стигао до Барселоне.

Имао је понуде и Ситија, Јувентуса, Ливерпула и Дортмунда, али ће у јуну 2019. постати фудбалер Барселоне. Каталонци ће вероватно уплатити 2.000.000 на рачун Тулуза на име компензације. Француз ће на Ноу Кампу наћи Самјуела Умтитија и Клемона Ленглеа који ће му помоћи у интеграцији у тим.

Метеорски успон Тодибоа, без икакве сумње. Само нека се чува и пази у саобраћају, фудбал очигледно никада није био под знаком питања.

Видећемо га на лето на делу у дресу Барсе.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар