Udario ga automobil kada je imao devet godina...

Prelomi, ožiljici, a od danas - svetska scena! Zanimljiva životna priča novog štopera Blaugrane, Žan Kler Todiboa. . .

Fudbal 10.01.2019 | 22:40
Udario ga automobil kada je imao devet godina...
Barselona je dovela i ozvaničila Žan Kler Todiboa. Ovaj momak igra na poziciji štopera i zadnjeg veznog, a od leta će igrati za Blaugranu. Tada će mu isteći ugovor sa Tuluzom, pa će kao slobodan igrač, bez obeštećenja, potpisati za Blaugranu. Mnogi su, kada su videli vest od prelasku Todiboa u Barselonu, postavili pitanje - o kakvom je to igraču reč?

Ovaj tinejdžer je napunio 19 godina 30. decembra, do sada je dao jedan, prvi, profesionalni gol, u septembru. Kakogod, njegova karijera je mogla da se završi i pre nego što je počela. I to iz dva razloga.

Prvi razlog - mogao je da postane džudista. A drugi, kao što smo već i prvobitno istakli - kada je imao devet godina udario ga je automobil.

Negde u tom periodu je morao da se opredeli za sport kojim će da se bavi jer je bio vrlo dobar i u fudbalu i u džudu. Kakogod, obrt sudbine je hteo da ga udari automobil kada je krenuo na trening džudoa.

"Bio je 24. maj, imao sam devet godina. Napustio sam kuću i krenuo na trening džudoa, prelazio sam ulicu i automobil me je udario. Bila je to prilična nezgoda", prisetio se Todibo za La Depeche.

Povrede su bile neminovne.

"Imao sam povrede na kostima obe noge, kao i na zglobovima. Bilo je tu nekoliko preloma", prisetio seTodibo.

U to vreme mali Todibo je igrao za Lez Lilas, a trener Dilan Greneh je nadgledao njegov napredak.

"Nismo bili sigurni da će ikada zaigrati fudbal ponovo", priznao je trener.

Novi štoper Barselone je proveo godinu dana van fudbala, ali je to vreme iskoristio da se izgradi kao osoba i tu mu danas pomaže.

"On je mlad igrač koji je uvek bio vrlo istrajan. Pokazao je to kada je bilo vreme, uprkos njegovim godinama".

Todibo je preboleo to što se dogodilo.

"Još imam ožiljke, ali to je za mene stara priča", kaže Todibo za koga se kaže da je nešto slično PoluPogbi iz Tuluza. Zato što je u mlađim kategorijama igrao defanzivnog veznog i bio je kapiten tima.

Todibo je u ranijim intervjuima istakao da je imao dva idola - Andreu Pirla i Tijaga Silvu. Postao je 22. francuski fudbaler u istoriji Barselone, a neće moći da zadrži broj 33 jer su brojevi u opticaju od 1 do 25.

Todibo je rođen u Kajenu, glavnom gradu Francuske Gvajane u Južnoj Americi. Zanimljivo, još jedan sportista je rođen u tom gradu - radi se o Kevinu Serafanu, košarkašu Barselone. Prvi profesionalni meč je odigrao 19. avgusta 2018, a već sada je stigao do Barselone.

Imao je ponude i Sitija, Juventusa, Liverpula i Dortmunda, ali će u junu 2019. postati fudbaler Barselone. Katalonci će verovatno uplatiti 2.000.000 na račun Tuluza na ime kompenzacije. Francuz će na Nou Kampu naći Samjuela Umtitija i Klemona Lenglea koji će mu pomoći u integraciji u tim.

Meteorski uspon Todiboa, bez ikakve sumnje. Samo neka se čuva i pazi u saobraćaju, fudbal očigledno nikada nije bio pod znakom pitanja.

Videćemo ga na leto na delu u dresu Barse.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar