Истрага у случају афера "диплома"

Формирана је комисију која ће се бавити афером “Диплома” у Унско-санском кантону, док је МУП УСК изузео сву документацију везану за поменути случај, а ако све докаже могуће је и затварање ове школе.  

Босна и Херцеговина 08.01.2019 | 17:44
Истрага у случају афера "диплома"
Потврдио је ово за Н1 министар образовања Унско-санског кантона, Дамир Омердић, те додао је спроведена и акција МУП-а у јутарњим сатима, гдје су од школе Мултилингуа изузели документацију – али ће формирана комисија тражити ту документацију – како би истражила и потврдила све чињенице.

– Надзорна комисија је формирана јуче, она је аутоматски јутрос кренула у Сански Мост који је удаљен 130 километара од Бихаћа. Дошли су око 9 – 10 сати. Док су тражили документацију – МУП је имао акцију, они су изузели документацију – рекао је он.

Додаје да је Министарство образовања формирало комисију помоћу које ће вршити надзор над установом, а о афери “Диплома”, коју су открили новинари Журнала – сазнали су из медија.

– Сазнали смо из медија да је урађена диплома у року од 17 дана. Министарство је урадило све по закону, данас су били на терену. Ми ћемо покушати доћи до документације – додао је он, те рекао да још увијек не зна ко че водити истрагу.

Омеровић кађе да ако се потврди чињенично стање да се тако десило, то има посљедице, а они знају које су.

На питање да ли могуће затварање школе, он је одговорио: “ Највјероватније да, ако се све потврди”.

Акција МУП-а

Како федерани медији преносе портпарол МУП-а УСК Снежана Галић  је говорила о акцији полиције у Санском Мосту због афере “Диплома” коју су открили новинари Журнала. Она је потврдила да је у јутрањим сатима била акција МУП-а.

– Због медијских иступа о незаконитом издавању диплома за стицање стручњих звања, истражиоци сектора Криминалистичке полиције УСК под надзором тужиоца Кантоналног тужилаштва проводе одређене истражне радње, с циљем доказивања кривичног дјела – кривотворење службене исправе, издаване од стране Центра за образовање одраслих у Санском Мосту –  навела је Галић.

Диплома за 17 дана

Подсјећамо, без присуства иједном часу, за свега седамнаест дана, у празничном периоду, новинарка Журнала завршила је средњу медицинску школу. Врлодобрим успјехом. Документе је предала 20. децембра 2018. године.

Овјерену диплому, свједочанства за сва четири разреда средње школе добила је 3. јануара ове године. На своје име и презиме.

Екипа Журнала је истражила причу о куповини диплома потребних за преквалификацију.

На дипломи Медицинске техничке школе из Санског Моста пише да је ученица Азра Омеровић уписала “преквалификацију” 22. 11. 2016. године, те да је успјешно окончала школовање 15. 11. 2018. године, односно мјесец дана прије него је и предала “потребну документацију”.

(Српскаинфо)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Да, али

08.01.2019 16:53

Ста цемо ми са бањалуцким фотокопирницама за стампање "диплома" тј. папира, какви су разни Прометеји, НУБЛ-ови и остали Клинцови?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл.инж.геодез.

08.01.2019 17:11

У РС има много купљених диплома звања "мастер дипл.инж. геодез.". Куповина се врши преко посредника/предузимача проф.др.Милана Трифковића са геодет.фак. у Новом Саду. Тако су стекли то звање и функцију; Перић Зоран, ранија дјелатност трговац на мало, сада шеф Катастра у БН са том дипломом, Божић Рајко, геометер раније, сада пом. дир. у РУГИПП и још око 30 комада мастера куповних.

Name

титов дипл.инж

08.01.2019 17:29

Није могуће да свако ко има паре од геометара из РС оде и експресно донесе диплому.

Name

предузимач

08.01.2019 17:44

Звања "мастер дипл.инж." у Новом Саду се одрађује овако: Курир Павле, асистент на геодет.фак. Н. Сад скупља муштерије у РС и пазарује, затим на факсу ствар преузима предизимач проф. Трифковић и он посредује на линији. студнт-остали професори око цена, испита, диплома... Испите и дипломски одрађују асаистенти и за годину од гиометра изађе мастер дипл.инж.геодез. а у глави ништа а џепу мање 30-50 000 КМ.

Name

за дипл.инз.геодезије

08.01.2019 17:51

Господине имате ли ви доказе за то што пишете или је нека љубомора у питању? Одакле вама такве информације ? Неки људи нису уписали факултет одмах после средње школе. Неко је уписао факултет и са 40 године.Одакле вама информација да је неко купио диплому и то државног факултета ?

Name

ванредни студент

08.01.2019 18:04

мастер студије редовна трају 5 година. Ови ванредни мастери никако не могу прије завршити, само треба више од 5 год. а ови су завршили за годину, а све су то старији од 40-60 год. па им мозак прорадио касно.

Name

докази

08.01.2019 18:13

Има незванично доказа, треба провјерити у Н. Саду како су завршили, колико су студирали, како су полагали испите и дипломски рад који су преузели од ранијих студената.

Name

за докази

08.01.2019 18:44

Па нека неко провјери и са доказима изађе у јавност.Овако су само чаршијске приче као и за Ћорића и још много њих.А сви знамо и да је некадашњи председник Србије имао купљену диплому па ником ништа.Каква држава такав и стручни кадар у државним институцијама.

Name

ОЈ Дрвару,

13.01.2019 15:03

Предузимааааач??- Прочитај своју објаву: Дипломски одрађују асистенти и за годину од-гио-метра ГИОМЕТРА.,-Твоја објава у твом писму!! од 08 .о1.2019. /Истрага у случају афера ''дипломама''/ Било би боље од гиометра'' гио'' изађе Ждријебе од метра.

Name

Боске

26.02.2019 13:35

Зато мене примораше у ЕУ да идем овјерити своје дипломе и тако морадох ићи у Срајево да апостиле овјерим све своје дипломе које су завршене на државним тадашњим образовним установама. И то све због ових фалсификатора и продавача лажних диплома које бих ја све позатварао у затворе доживотно. Ја сам се добро измалтретирао али срећом никаквих проблема нисам имао са овјером јер је све регуларно завршено и на вријеме...људи ме пронађу очас посла у архиви и све буде ок...тако да сад немам више с тим проблема али хоћу да кажем шта је све проузроковало.

Name

ајд сад

08.01.2019 17:05

Драга новинарко Зурнала сад у дрзавнw фирме ..ту имас материјала за Пулицерову награду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

08.01.2019 17:30

Нека се крене од агенција за провођење закона СИПА, ГП, судови, тужилаштва па да видимо ко су ти кадрови, колико су студирали, како су напредовали и како се одвијала конкурсна процедура.

Name

Боске

26.02.2019 13:25

А тек колико има судија и адвоката данашњих са купљеним правосудним испитима? Кад би само знали неби вјеровали ! То је страшно...невјероватно. И такав судија да некога осуди за нешто или адвокат да брани недај ти боже некога.Па управо ова криминалка из Министарства правде РС коју је ухапсила Сипа јучер због продаје диплома лажних је главни ПОСРЕДНИК око полагања ПРАВОСУДНИХ испита била од 2000 па вјероватно све до сада а и ове дипломе је продавала...знам лично. Као што знам и за правосудне испите да је била посредник између професора и кандидата и преко ње је ишао новац за испите...ја знам за барем 20 случајева са именом и презименом који су кандидати тако положили правосудне испите....чак и доказе имам.Али нема коме овде да то презентирам јер је све корумпирано и криминално и стога не вјерујем никоме ништа.И само би ме могла глава да боли од тога и ризикујем да ме неко ликвидира. И од свега овога ништа бити неће...вратиће је Касиповић на посао ко да ништа није ни било а у свакој нормалној држави добила бих моментално отказ ...довољно би било и само хапшење и сумњичење за криминал...и била бих у затвору сигурно...али брале у нашем криминалном систему нема шансе.

Name

студент

08.01.2019 17:20

Шта ће бити са оним асистентима и професорима који су завршили мастер по новом а уписали докторат по старом, шат није у складу са законом. Њима треба одузети стечено звање а комисију казнити. Доћи ће и то брзо на ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

08.01.2019 17:21

НЕКА СИПА ДОЂЕ У ЗВОРНИК СВИ КУРСИСТИ ИЗ 92Г СУ САД ДОКТОРИ И МАГИСТРИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

08.01.2019 17:28

Има и у СИПИ кадрова са дипломама приватних факултета које су експресно завршили и потом са таквим дипломама напредовали. Тако да су слабе шансе.

Name

борац 2

08.01.2019 17:29

а тек Србац у општини

Name

Миле

08.01.2019 17:34

Ста да се ради у Бијељини са Младеном Милицем ,Недељком Цорицем,Савом Јовановицем који је досао у Бијељину са осам разреда а сад цовјек изврсни директор у Ад Граду.Све балван до балвана ,то је само један дио на руководецим мјестима.Народе ти балвани имају плату од 3 до 5 хиљада марака а ви остали интелектуалци радите за 600 КМ.

Name

СУД БиХ И СИПА

08.01.2019 17:36

МОЛЕ ВАС ГРАЂАНИ БиХ БЕЗ ОБЗИРА НА ОБИМАН ПОСОА ДИПЛОМЕ СВЕ НА ПРОВЈЕРУ.ДОСТА инг.изТРАВНИКА, БРЧКОГ, СА СРЕДЊОМ ШКОЛОМ ИЗ ШИРОКОГ БРИЈЕГА. СТУДЕНТИ СА ЗАВРШЕНИМ ФАКУЛТЕТОМ ДРЖАВНИ НА БИРО ДО КРАЈА ЖИВОТА. УКОЛИКО ОВЕ ДВИЈЕ ИНСТИТУЦИЈЕ НЕ ПРЕДУЗМУ ХИТНЕ РАДЊА, ОНДА СУ И ЊИХОВЕ ДИПЛОМЕ ФОТОКОПИЈА. СУДИТЕ НАМ КАДА ОБЈАВИМО СПИСАК КВАЗИ ВИСОКОБРАЗОВАНИХ ЉУДИ.

Name

нови сад

08.01.2019 17:25

Треба провјерити у Новом Саду на Геодетском факултету како су добили дипломе "мастер дипл.инж.геодезије"; Перић Зоран, шеф катастра у Бијељини, Божић Рајко, пом.дир. у РУГИППП, Трифковић Милка, всс у БН и сви геометри који су из Р. Српске завршили геодезију у Новом Саду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

08.01.2019 17:33

Држава ако жели да стекне углед код народа, онда нека запошљава у државним установама младе и способне људе који су завршили државне универзитете у Бањој Луци, Источном Сарајеву, Београду и Новом Саду. Ови са купљеним дипломама, ем да не знају ништа, већ су велики кочничар развоја Републике Српске. Приватници нека примају са приватних факултета и средњих школа - нека тамо покажу своје не знање и општу неспособност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Док Холидеј

08.01.2019 18:12

М имамо више доктора и магистара од њемачке чуде ме ови што су стварно завршили школе да шуте ито трпе .

Name

Томо

08.01.2019 20:05

У Бијељини под хитно у јавна предузеца провјера диплома.Поцев од Пензионог гдје је генерални директор са купљеном дипломом ,затим директор филијале Пензионог у Бијељини ,Катастар ,Ад Град цовјек који није одрадио ни приправницки а постављен је за изврсног директора ,заврсио је у 50-ој факултет.Ста ради ова инспекција,питам се.

Name

Марко

08.01.2019 20:07

У Котор Вароси су средње сколе купили многи.Од ови руководилаца треба прво тразити регуларне средње сколе а онда факултете господо.

Name

Тресла се гора...

08.01.2019 19:40

Цуј то,министарство је за то сазнало из медија. Па цијела БиХ прица о томе не само у УСК него Сироки Бријег ,Травник... Мора да су мало приглуви па не цују. Али то има и добру страну ако људи са тим дипломама добију радно мјесто у Западној Европи,али није добро ако са тим диплимама заузму радно мјесто некоме у БиХ ко је регуларно стекао диплому. На крају од истраге ниста и нико неце одговарати јер су сви они увезани а врана врани оци не вади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боске

26.02.2019 13:12

Ма каква истрага и к..... па ко ће кога истраживати људи моји кад је све живо лажно и фалсификовано. Народ нема појма да је комплет држава лажна. Све установе назови државне имају запослене са фалсификат лажним дипломама. Које тужилаштво ...кад и ту људи са истим дипломама...кога ће они да истражују?То је зачарани круг у којем свако свакога има у шаци за нешто .Судије,миснистри,посланици,директори,инспектори у Сипа,Муп-у...колико их је са лажним дипломама народ није свјестан.Ма буквално свуда .......Ово је крај запечаћен одавно јер неће ово вјечно моћи трајати.

Name

МИМИ53

08.01.2019 20:09

Новост је ако пронадјете неког у СНСДу с одговарајуцом дипломом, све "лазњаци",пан европејци" , "Апејронци" .........ни једног са дрзавним факултетом. Бозе сацувај нас ,неце бити добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

09.01.2019 06:26

Вријеме је и најопаснији факултет Цицков у Сокоцу провјерити. Како пола Херцеговине има те дипломе.Велики број министара у заједницким органима је студиро у Сокоцу , па из тих разлога је не додирљив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доц

09.01.2019 10:09

Исто стање и у Лукавици, на приватном Економском факултету, диплома за све цетири године добијес за три мјесеца,

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

09.01.2019 11:55

ШТА ЈЕ СА ШИРОКИМ БРИЈЕГОМ ,ШТА ЈЕ СА НОВИМ САДОМ ШТА ЈЕ СА МНОГИМА КОЈИ СУ СЕ ОБОГАТИЛИ ДАЈУЋИ ЛАЖНЕ ДИПЛОМЕ ЗАТО ЖИВИМО У ЛАЖНОЈ ДРЖАВИ ИМАМО ЛАЖНЕ ПРЕДСТАВНИКЕ ВЛАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Истина

09.01.2019 22:13

А шта је са Брчког, чувеног Европског, и са многих других приватних, почевши од Апеирона. На Апеирону постоје пробни колоквијуми, са неких 30ак познатих питања, па онда тек прави колоквијум, а за остало да не причамо. Није ни чудо што већина дипломаца са знањем и високим просјеком, стеченим на државном факултету, пакује кофере одавде. Па неће нико да му се године рада и труда изједначавају са куповином у Дистрикту!

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

15.01.2019 13:52

А ста цемо са дипломама државних факултета које потресају секс скандали и продаја испита? Ниста не би био проблем да инспекције раде свој пробелм и да тузиластва раде свој посао...