Легенда Металопластике, Јасмин Мркоња: Србија има таленат!

Некадашњи рукометаш Шапчана коментарисао предстојеће Свјетско првенство у Њемачкој и Данској. "Србија има изузетно тешку групу, за њу ће бити успјех ако уђе у други круг. Као таленована екипа, Србија може свима да буде озбиљан ривал".

Остали спортови 09.01.2019 | 10:45
Легенда Металопластике, Јасмин Мркоња: Србија има таленат!
Утакмицама Њемачка - Кореја у Берлину, те Данска - Чиле у Хернингу, у четвртак почиње 26. Свјетско првенство за рукометаше.

На првенству учествује 24 репрезентације подијељене у четири групе са по шест екипа. Поред Берлина и Хернинга првенство ће се играти још у четири њемачка града - Минхену, Келну, Килу и Хамбургу те у данском Копенхагену.

Титулу свјетског првака бране рукометаши Француске, који ће јуришати на треће узастопно и укупно седмо злато на свјетским првенствима.

Прослављени бх. рукометаш и некадашњи селектор репрезентације БиХ Јасмин Мркоња у изјави за Фену казао је да су Французи и на овом Мундијалу први претенденти за нову титулу.

"Не само због чињенице што су свјетски прваци, већ што имају континуитет игара, мада је у међувремену код њих дошло до промјена у играчком саставу. Није сигурно да ли ће наступити Никола Карабатић, али то не значи ништа у једној таквој квалитетној екипи. Напротив, често се дешава када један од најбољих играча не наступа да читава екипа одреагује позитивно, тако да играчи који су до тада били у сјени могу пружити знатно више од својих могућности", изјавио јеМркоња, легендарно десно крило шабачке Металопластике и почасни грађанин Шапца од 2015. године.

Поред Француза, Мркоња у фаворите убраја и домаћине Њемачку и Данску "прије свега што се ради о квалитеним и искусним репрезентацијама, али и чењенице да су домаћини, који на великим рукометним такмичањима често имају 'вјетар у леђа' од судија".

"У том кругу налази се репрезентација Шпаније, која може да има веома битну улогу на овом СП", сматра Мркоња.

Од земаља из тзв. региона на Мундијалу ће играти селекције Хрватске, Србије и Македоније.

"Хрвати сигурно имају велику жељу да се поново нађу међу освајачима медаља. Њихови најбољи играчи наступају у великим европским клубовима, тако да ће Хрватска бити један од озбиљнијих такмаца на СП. Иза Хрвата по рејтингу су Македонци, који већ дужи низ година играју на великм такмичењима, успијевају не само да се пласирају, већ буду озбиљан ривал најбољим репрезентацијама. Мислим да би Македонци требали да прођу први круг, а даље ће све зависити од распореда и тренутне форме. Србија има изузетно тешку групу, за њу ће бити успјех ако уђе у други круг. Познато је да Србија има одличне играче, међутим када играју репрезентацију не дају сто посто. Као таленована екипа, Србија може свима да буде озбиљан ривал на СП", казао је Мркоња.

Посљедњих година Мркоња је био селектор мушке кадетске репрезентације БиХ, али тренутно "не зна" да ли је још увијек на тој дужности.

"Био сам селектор кадета, међутим, не знам да ли сам то још увијек, с обзиром да из Рукометног савеза БиХ нема никаквих информација да ли се што промијенило. Заиста не могу ништа рећи. Нажалост, али је тако", додао је Мркоња.

Групе на 26. СП у Њемачкој и Данској:

А-група (Берлин): Француска, Русија, Њемачка, Србија, Бразил, Кореја;
Б-група (Минхен): Шпанија, Хрватска, Македонија, Исланд, Бахреин, Јапан;
Ц-група (Хернинг): Данска, Норвешка, Аустрија, Тунис, Чиле, Саудијска Арабија;
Д-група (Копенхаген): Шведска, Мађарска, Катар, Аргентина, Египат, Ангола;

По три њабоље екипе из сваке групе у другом кругу ће форимирати двије нове групе, а сусрети ће се играти у Келну и Хернингу.

Полуфинални сусрети ће се играти 25. јануара у Хамбургу, док је финална и утакмица за треће мјесто на програму 27. јануара у Хернингу.

Француска је као најуспјешнија рукометна нација на свјетским првенствима освојила шест наслова - 1995, 2001,2009, 2011, 2015. и 2017. године. Поред тога Французи још имају једно сребро и три бронзане медаље. Друга је Шведска са по четири злата и бронзе, те три сребра, трећа Румунија са четири злата и двије бронзе, док је Њемачка на четвртом мјесту са три злата, два сребра и једном бронзом.

Извор: мондо.ба/Фена

Коментари / 0

Оставите коментар