Звездина успомена на Малагу: Од -19, до 1/4-финала ЕЛ!

Црвено-бели се добро сећају 18. марта 2016. године!

Кошарка 08.01.2019 | 16:15
Звездина успомена на Малагу: Од -19, до 1/4-финала ЕЛ!
Свануо је дан прво Звездиног континенталног гостовања у 2019. години. Неки кошаркашки умови рећи ће - једно од најважнијих у ТОП 16 фази Еврокупа.

Зашто? Квалитет тимова у Групи Г не дозвољава црвено-белима ни минимални простор за опуштање. Јер, ако желе да се боре за наредну рунду, мораће да изнесу и оне највеће борбе, да победе и у најтежим утакмицама изван Београда. Уникаха још није осетила горчину европског пораза у својој хали Хозе Марија Мартин Карпена, док Звезда после оних слабих издања на страни у првом делу против Бреше, Улма и Андоре жели рецку којом би поправила утисак. Сусрет у Пикасовом граду могао би да буде баш тај. 

Лепе успомене носи Црвена звезда из прелепог места на обали Средоземног мора. Ако питате навијаче, мало ко се неће сетити 18. марта 2016. године и победе која је, испоставиће се, касније донела тадашњој чети Дејана Радоњића историјски пролаз у четвртфинале Евролиге и серију окршаја против каснијег освајача елитног такмичења - московског ЦСКА. 

Била је то утакмица са два потпуно различита полувремена. Немања Недовић одиграо је тада први део утакмице као у трансу. Са 16 поена (3/4 за три), једном украденом лоптом и три изнуђена фаула српски репрезентативац водио је Уникаху до убедљивих 43:27 пред одлазак на велики одмор. Звезда је упала у замку и чинило се да ће озбиљно бити угрожен пласман на табели тадашње ТОП 16 фазе. 

Али, ствари су се драстично окренуле у наставку...

Улоге су се замениле, а на паркет као да су истрчала два потпуно другачија тима. После снажног закуцавања Вила Томаса за Уникахин максимум и 19 поена вишка (49:30), уследио је велики обрт! Све је кренуло од последично смиреног Марка Гудурића и његове тројке која је пробудила Црвену звезду. За њим је Бранко Лазић погодио хитац из ћошка, потом је био сигуран и Квинси Милер, а на семафору је убрзо стајало - 51:41 за Уникаху. Био је то само почетак...

У наставку Гудурић је уз помоћ Василија Мицића и његовог полагања уз додатно слободно бацање комплетирао серију 21:6 којом је Звезда стигла на само четири поена минуса (55:51). Ипак, Недовић иАлберто Дијаз учинили су да Уникаха на последњи мали одмор оде са седам поена вишка (60:53). То није зауставило црвено-беле, који су херојским напорима извукли победу по коју су тада дошли! Домаћин није ни био свестан шта му се спрема.

Марко Симоновић је ушао у своју зону комфора и затрпао кош ривала са четири далекометна хица, чиме је Звезда серијом 23:7 потпуно окренула резултат и утакмицу, те отишла на великих 76:67! На семафору је стајало мање од два минута до краја. Уникаха је била потпуно сломљена, а Звезда у жестоком набоју снаге. Одржала је предност до краја и тако направила велики корак ка четвртфиналу. Тада је чак и друго место било на видику, односно предност домаћег терена.

Није се дало да тако и буде. Пошто је Црвена звезда у наредне, уједно и последње три утакмице ТОП 16 фазе доживела исто толико пораза, прво од Локомотиве у Краснодару, па од Дарушафаке у Београду - у кључном сусрету -, потом и од Цедевите у Загребу, помоћ је стигла од Жељка Обрадовића. Фенербахче је тријумфом у претпоследњем колу над Ефесом Душана Дуде Ивковића - утакмица није имала резултатски значај - спасао Звезду и њен поход на четвртфинале. Омогућио је црвено-белима да направе један од највећих успеха у новијој клупској историји.

Тријумф у Малаги био је један од круцијалних тада. Нека тако буде и вечерас.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар