Zvezdina uspomena na Malagu: Od -19, do 1/4-finala EL!

Crveno-beli se dobro sećaju 18. marta 2016. godine!

Košarka 08.01.2019 | 16:15
Zvezdina uspomena na Malagu: Od -19, do 1/4-finala EL!
Svanuo je dan prvo Zvezdinog kontinentalnog gostovanja u 2019. godini. Neki košarkaški umovi reći će - jedno od najvažnijih u TOP 16 fazi Evrokupa.

Zašto? Kvalitet timova u Grupi G ne dozvoljava crveno-belima ni minimalni prostor za opuštanje. Jer, ako žele da se bore za narednu rundu, moraće da iznesu i one najveće borbe, da pobede i u najtežim utakmicama izvan Beograda. Unikaha još nije osetila gorčinu evropskog poraza u svojoj hali Hoze Marija Martin Karpena, dok Zvezda posle onih slabih izdanja na strani u prvom delu protiv Breše, Ulma i Andore želi recku kojom bi popravila utisak. Susret u Pikasovom gradu mogao bi da bude baš taj. 

Lepe uspomene nosi Crvena zvezda iz prelepog mesta na obali Sredozemnog mora. Ako pitate navijače, malo ko se neće setiti 18. marta 2016. godine i pobede koja je, ispostaviće se, kasnije donela tadašnjoj četi Dejana Radonjića istorijski prolaz u četvrtfinale Evrolige i seriju okršaja protiv kasnijeg osvajača elitnog takmičenja - moskovskog CSKA. 

Bila je to utakmica sa dva potpuno različita poluvremena. Nemanja Nedović odigrao je tada prvi deo utakmice kao u transu. Sa 16 poena (3/4 za tri), jednom ukradenom loptom i tri iznuđena faula srpski reprezentativac vodio je Unikahu do ubedljivih 43:27 pred odlazak na veliki odmor. Zvezda je upala u zamku i činilo se da će ozbiljno biti ugrožen plasman na tabeli tadašnje TOP 16 faze. 

Ali, stvari su se drastično okrenule u nastavku...

Uloge su se zamenile, a na parket kao da su istrčala dva potpuno drugačija tima. Posle snažnog zakucavanja Vila Tomasa za Unikahin maksimum i 19 poena viška (49:30), usledio je veliki obrt! Sve je krenulo od posledično smirenog Marka Gudurića i njegove trojke koja je probudila Crvenu zvezdu. Za njim je Branko Lazić pogodio hitac iz ćoška, potom je bio siguran i Kvinsi Miler, a na semaforu je ubrzo stajalo - 51:41 za Unikahu. Bio je to samo početak...

U nastavku Gudurić je uz pomoć Vasilija Micića i njegovog polaganja uz dodatno slobodno bacanje kompletirao seriju 21:6 kojom je Zvezda stigla na samo četiri poena minusa (55:51). Ipak, Nedović iAlberto Dijaz učinili su da Unikaha na poslednji mali odmor ode sa sedam poena viška (60:53). To nije zaustavilo crveno-bele, koji su herojskim naporima izvukli pobedu po koju su tada došli! Domaćin nije ni bio svestan šta mu se sprema.

Marko Simonović je ušao u svoju zonu komfora i zatrpao koš rivala sa četiri dalekometna hica, čime je Zvezda serijom 23:7 potpuno okrenula rezultat i utakmicu, te otišla na velikih 76:67! Na semaforu je stajalo manje od dva minuta do kraja. Unikaha je bila potpuno slomljena, a Zvezda u žestokom naboju snage. Održala je prednost do kraja i tako napravila veliki korak ka četvrtfinalu. Tada je čak i drugo mesto bilo na vidiku, odnosno prednost domaćeg terena.

Nije se dalo da tako i bude. Pošto je Crvena zvezda u naredne, ujedno i poslednje tri utakmice TOP 16 faze doživela isto toliko poraza, prvo od Lokomotive u Krasnodaru, pa od Darušafake u Beogradu - u ključnom susretu -, potom i od Cedevite u Zagrebu, pomoć je stigla od Željka Obradovića. Fenerbahče je trijumfom u pretposlednjem kolu nad Efesom Dušana Dude Ivkovića - utakmica nije imala rezultatski značaj - spasao Zvezdu i njen pohod na četvrtfinale. Omogućio je crveno-belima da naprave jedan od najvećih uspeha u novijoj klupskoj istoriji.

Trijumf u Malagi bio je jedan od krucijalnih tada. Neka tako bude i večeras.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar