Снијег направио хаос у Аустрији

На хиљаде људи је и даље одсјечено у аустријским Алпима. Како су синоћ јавили аустријски медији, нађена су тијела дјевојке и младића за којима се у мјесту Абтенау трагало од недјеље. 23-годишњакиња и њен 28-годишњи партнер нашли су се на путу лавине која их је одбацила у понор, гдје их је затрпало два метра снијега

Свијет 08.01.2019 | 10:02
Снијег направио хаос у Аустрији
Трагање за њима било је отежано јер је на подручју на којем су нестали пријетила опасност од лавина па је у једном тренутку потрага била и обустављања како не би био угрожен живот спасилаца.

На подручју Доње Аустрије трага се за двоје туриста, а потрага за њима такође је у једном трену била прекинута због велике опасности од лавина, пише Јутарњи лист.

"Због врло опасне ситуације, нажалост морамо прекинути потрагу. Задње што желимо је мртав спаситељ", рекао је шеф локалне горске службе спашавања.

Како пише нацхрицхтен.ат свака потрага за несталима је врло опасна, а спасиоци су у сталној приправности.

"Не знамо никад хоћемо ли одмах кренути на терен. Одлука је тешка. Свако од нас жели помоћи, али свима су животи у опасности јер је велика опасност од лавина и даље", казао је вођа Горске службе спасавања Горње Аустрије гдје се очекује још метар снега.

Пет великих скијалишта затворило је све или дио својих стаза, а вјетар и слаба видљивост отежавали су рад.

Већ јуче су радници и спасиоци изазивали контролисане експлозије које су активирале лавине, а данас их се очекује још. 

"До недјеље се очекује још метар снијега. Од недјеље се очекује киша, а крај падавина још се не назире", рекао је локални метеоролог.

Неки аустријски медији пишу како се ради о количини снега какав падне једном у десет година.

Дие Прессе пише, позивајући се на још једног метеоролога како ће метар снијега нападати у низинама, док ће у планинама пасти од пола до два метра новог снијега.

Ситуација с лавинама и идућих ће дана зато бити критична.

Према посљедњим информацијама укупно је у лавинама у Алпима погинуло 10 особа, а међу погинулима у Аустрији је и троје Нијемаца – 32-годишњак, 26-годишњак и једна млада жена.

Огромне количине снега су пале и у јужној Њемачкој.

Извор: Јутарни лист

Коментари / 0

Оставите коментар